Paris'te hız limiti saatte 30 km'ye düşürüldü

Yayınlama: 30.08.2021 16:05:00 Güncelleme: 30.08.2021 16:13:47

Fransa'nın başkenti, şehirdeki araba sayısını azaltmak, gürültüyü azaltmak ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek amacıyla çoğu caddede sürücüler için hız sınırını düşürdü

Paris'te hız limiti saatte 30 km'ye düşürüldü
Pazartesi günü itibariyle Paris'teki çoğu caddede saatte 30 kilometre (saatte 18 mil) hız sınırı yürürlüğe girdi. 

Bazı eleştirilere rağmen, Fransız başkentindeki yetkililer, kararlarının Parislilerin yüzde 59'unun yeni hız sınırını desteklediğini gösteren bir ankete uygun olduğunu söyledi. 

Tedbir ayrıca, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Mayıs ayında yayınladığı ve kentsel alanlarda katı hız sınırları için çağrıda bulunan bir itirazla da uyumlu. 

Pazartesiye kadar, Paris sokaklarının yüzde 60'ı 30 km/s sınırına sahipti. Artık ana çevre yolları ve otoyollar dışında her yerde geçerli.  

Paris yetkilileri, yeni önlemi Temmuz ayında açıklayarak, bunun trafik güvenliğini artırmayı, bisikletçiler için daha fazla alan yaratmayı, gürültüyü azaltmayı ve iklimin korunmasına katkıda bulunmayı amaçladığını söyledi. 

Paris belediye başkan yardımcısı David Belliard, "Mesele, hızlarını düşürmeyi de içeren arabaların kapladığı alanı azaltmaktır" dedi.

Hız sınırı, kentin sosyalist belediye başkanı Anne Hidalgo'nun geçen yılki yerel seçimlerden önce verdiği kampanya vaatlerinden biri  . 

Hidalgo ayrıca şehirdeki bisiklet şeritlerini genişletti ve şehrin yaklaşık 140.000 sokak seviyesindeki park yerinin 60.000'ini kaldırma planlarını sürdürüyor.

Eleştirmenler, Paris'in yeni otomobil karşıtı politikalarının, sakinler ve banliyölerden başkente gidip gelmek zorunda kalan insanlar için büyük trafik sorunları yaratacağını savunuyor.