PEPE Coin ekibinden 16 milyon dolarlık vurgun

Yayınlama: 02.09.2023 10:32:00 Güncelleme: 02.09.2023 10:35:44

PEPE Coin ekibinden 16 milyon dolarlık vurgun

BERFİN ÇİPA

Bol sıfırları ve volatilitesi yüksek grafiğiyle adından sıkça söz ettiren, yeni ve riski seven yatırımcıların ilgisi sebebiyle arama motorlarında ilk sıraya yerleşen PEPE Coin bu sefer 16 milyon dolarlık tokenın çalınmasıyla gündemde. Grafikte yön hızla aşağı göstermeye başladı. PEPE dibi mi görmeye hazırlanıyor Kripto Masası’nda uzmanlara sorduk.

Hatırlayan okuyucular olacaktır… Kripto Masası’nın ilk konusu PEPE Coin olmuştu. Nisan ayında yaşanan yükselişle yatırımcının iştahını kabartan PEPE, işlem hacimlerinde de diğer popüler meme coinler Shiba ve Dogecoin’i geride bırakmıştı. Nisan ayındaki ilk listelenme fiyatından alan ve tahtada gördüğü en yüksek seviyeden satan bir kişinin yüzde 10 binin üzerinde getiri sağlaması mümkündü. İlk haberi yaparken masadaki uzmanlar bunu “hayatı değiştiren zenginlik” olarak adlandırıp, düşüş zamanında yaşanan kaybın da “hayatı değiştiren” türden olacağı konusunda uyarmıştı.

Nitekim o düşüş trendi geldi. PEPE 16 milyon dolarlık vurgunla çalkalandı. Meme coinlerde toplulukların önemi ve desteği yadsınamazken yaşanan bu olumsuz olayla birlikte topluluğun desteğinin de yavaş yavaş çekilmesi bekleniyor. Evet bol sıfırlı coinler yatırımcıyı her zaman heyecanlandırıyor ancak meme coin projelerine yatırım yaparken sıfırın büyüsüne kapılmamakta fayda var. Peki, PEPE’de bundan sonra neler olacak? Gelin uzmanlara kulak verelim.

“DİJİTAL HİZİP”

Yaşananları WOFDEX Araştırma Direktörü Helin Çelik şu sözlerle özetledi; “Süreç, 3 eski PEPE üyesinin multisig cüzdanından yaklaşık 16 milyon dolar değerinde coini alarak, farklı borsalara transfer etmesiyle başladı. Cüzdandan alınan coinlerin daha sonra satışı yapıldı. Piyasa hacmi bu kadar zayıfken yapılan bu satış PEPE’nin hem değer kaybına neden oldu hem de güvenilirliğini sorgulattı. Normal şartlarda cüzdan erişimlerinin ve coin çıkışlarının çoklu kilit yöntemiyle yapılması ve yetkinin sürekli güncelleniyor olması gerekir. Kötü niyetli davranışların önüne geçilmesi adına, ana rolü üstlenen kişi ya da kişilerin tamamının onayı olmadan aktarım mümkün olmamalıydı. Burada çoğunluğun sağlanmasıyla ana rolün sonrasında bırakıldığı kişi etkisizleştirilmiş. Blockchain teknolojisinde her türlü uyarlama yapılabilir. Sığ projeler için çoğunluğun sağlandığı vaziyette transferlerin yapılmaması ya da kararların alınmıyor olması mantıklıdır. Ben bu hırsızlık olayını “dijital hizip” olarak nitelendiriyorum.”

“PROJE İÇİN CİDDİ BİR GÜVEN KAYBI”

Kripto Teknik Kurucusu Oytun Es Meme coinlerin hiçbir yaraya merhem olmadıkları gibi güvenilirlik açısından da her zaman soru işareti barındırdığını belirtti ve ekledi; “Benim aklımda hep soru işaretleri olan bir projeydi. Bu soru işaretlerinin sebeplerinden ilki PEPE’nin hiçbir yaraya merhem olmayan, sadece yatırımcının güvenine bağlı olarak tahtada fiyatı belirlenen bir proje olması. İkinci olarak kripto para projelerinde her ne kadar kriptonun çıkış felsefesinde anonimlik olsa da gelinen nokta itibariyle tamamen anonim olan projelerde (özellikle Meme coinlerde) bence çok büyük soru işareti var. Zaten PEPE’deki problemlerin şu an ekip tarafından çıkartıldığını biliyoruz. Ekibin kalan üyesi kötü niyetli para çıkışı için diğerlerini suçluyor, ancak bugüne kadar beraber çalışıyorlardı. Böyle bir sıkıntının yaşanması proje açısından çok ciddi bir güven kaybı.“

Kripto Fenomeni Lord of Crypto ekibin kalan üyesinin parasının bırakıldığını ifade etti “Pepe Ekibi 4 kişi ve anonim. Ekibin varlıkları sakladığı cüzdan ise multi-sig bir cüzdan. Ve akıllı kontrata göre buradan token çekmek için ekipteki bu 4 kişinin en az üçünün onay vermesi lazım. Pepe twitter hesabının iddiasına göre, diğer üç ekip üyesi aralarında anlaşarak 26 milyon token bulunan bu cüzdandan 16 milyon token’ı çekiyorlar. Bu çekilenler cüzdandaki token’ların %61.5’ine denk geliyor ve 16 milyon dolar ediyor. Yani 10 milyon dolarlık token’ı da diğer ekip üyesine bıraktıklarını anlıyoruz. Burada ‘hırsızlar’ tüm evi değil, evdeki kendi mallarını alıp çıkıyor.”

PEPE Coin grafiği ne söylüyor?

WOFDEX Araştırma Direktörü Helin Çelik PEPE’nin grafiğini Kripto Masası için yorumladı:

Yaşanan olayların ardından 0.00000078 seviyesini test ederek bir miktar toparladı. Bu evrede bazı balinalar geri çekilmeyi fırsata çevirerek yüklü alışlar yaptı. Ayın 25’inde meydana gelen kısmi gerilemede ise parite yeni dip arayışına girmedi. Test ederek toparladığı bölgenin üzerinde tutunmaya devam etmesi kritik. Bu bölge aynı zamanda Haziran’da test ederek toparlandığı bölgeye denk geliyor. Aksi halde short pozisyonların hacmi büyüyebilir ve yeni bir dip meydana gelebilir. Kısa dönem yatırımcıları 4 saatlik grafikte beliren düşüş trendini takip etmeli. Uzun vadeli değerlendirmek için şuan PEPE uygun olmayabilir. Bunun için yüklü fon girişlerine ve yeni zirveleri görmeye ihtiyaç var.              

YÜKSELİŞ İHTİMALİ RAFA MI KALKTI?

PEPE’de yükseliş ihtimalinin tamamen rafa kalktığını söyleyemem diyen Es, şu yorumu yaptı; “Bence kalkması gerekiyor ama kripto para ekosisteminde her şey olması gerektiği gibi ilerlemediği için net bir şey söyleyemiyorum. Çünkü bu tarz projeler boğa piyasası geldiği zaman, farklı dinamiklerle yatırımcıları kendi bünyesine çekerek yeni yükselişlere imza atabilir. Böyle bir sıkıntı yaşamış projeyle alakalı benim bakış açım bu saatten sonra her zaman olumsuz olarak kalır. Önümüzdeki süreçte PEPE ekibinin atacağı adımlar daha önemli olacak. Doğru bir kriz yönetimi yapmak zorundalar. Tahtadaki bir değer kaybının olması gerekiyordu. İddialardan biri de ekibin kalan üyesinin de işin içinde olduğu ve bunun bir danışıklı dövüş hali olduğu yönünde. Eğer gerçekse aynı olayın tekrarlanmayacağının bir garantisi yok. Şu an cüzdanın güvende olduğunu söylüyorlar ama 10 gün evvel PEPE’nin yöneticilerine sorsaydık, yine güvende diyeceklerdi. Kimse projesiyle alakalı güvenlik zafiyeti var demez ama bir güvenlik zafiyetinin olduğunu görmüş olduk”

“PEPE’NİN POZİTİF AYRIŞMASINI BEKLEMİYORUM”

Lord of Crypto arka arkaya yeni dipler beklediğini söyleyerek; “PEPE’ye güven oldukça azaldı. Art arda yeni dipler gelmesini bekliyorum.  Kendi ekibinin bile elindekileri satıp çıktığı bir token için yükseliş senaryosu beklemek fazla iyimserlik olur. Bence PEPE bundan sonra yükselse bile ancak boğada yükselir. Boğa dışında PEPE’nin piyasadan pozitif ayrışmasını beklemiyorum” şeklinde konuştu.

YATIRIMCIYA TAVSİYELER *KUTU*

Çelik: Tüm portföyle olmamak şartıyla, gerileme sonrası ataklar kısmi olarak değerlendirilebilir. Dikkat edilmesi gereken, ani yükseliş ve düşüşleri olan bir coin. Mayıs ayından bu yana düşüş eğilimi devam ediyor. Minör ve majör trendler dikkatle izlenerek işlem yapılmalı. Bu noktada kesinlikle kaldıraçlı işlemlerden uzak durulması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle piyasaya yeni giren ve marjını ayarlayamayacak olan yatırımcı dikkat etmeli. Sadece PEPE özelinde değil genel koşullarda ve kripto piyasası dışında da uyulması gereken bir prensip olması gerektiği kanısındayım.

Es: PEPE coin yatırımcısı zaten PEPE’nin geleceğine çok inandığı için yatırım yapmıyor. Genellikle buradaki volatiliteden faydalanmak istiyorlar, zaten Meme coinin mantığı da budur. Tüm topluluk coinleri ve Meme coinlerle ilgili her zaman iki kere düşünmekte fayda var. Özellikle kaldıraçlı işlem yapanları buradan uyarmak istiyorum. Volatilitenin derinleşmesiyle beraber bütün paralarını kaybetme riski ciddi anlamda var, dikkatli olmaları gerekiyor.

Lord of Crypto: Ben PEPE Mayıs’ta Binance’e eklediği günden beri short’tayım. Fiyatın yeni dipler yapmasını bekliyorum.

“HIZLI DAVRANAN KAZANIYOR”

Meme coinlerin şaibeli ama bir o kadar da popüler olduğunu düşünürsek, mevcut ortamda yıldızının parlamasını bekledikleri bir coin olup olmadığını uzmanlara sordum. Çelik’in yanıtı şu şekilde oldu; “Meme coinlerin önünün açılmasına sebep olan en önemli etken DOGE ve SHIBA’nın kitle tarafından sevilmesi, desteklenmesi ve halk tokeni olarak lanse edilmesidir. Şakayla karışık ortaya atılan, ancak sonrasında farklı projelere ev sahipliği yapan meme coinler, özellikle boğa sırasında traderların uğrak tahtası haline geliyor. Ancak, özellikle ayı sezonunda geride toparlanması zor koşullar bırakabiliyor, yatırımcısına. Buna en iyi yine SHIB ve DOGE’den örnek vermek mümkün. Kendi özelinde haber etkisi ya da bir gelişme yaşandığı an trade amaçlı değerlendirilebilir. Halihazırda takip ettiğim, dikkatimi çeken yeni bir meme token projesi yok açıkçası. Sağlam projesi olan coinlere yatırım yapmaktan yanayım.

Es, boğa rallilerine dikkat çekerek; “Bundan sonraki süreçte yeni meme tokenlar muhakkak piyasaya çıkacaktır. Ama şunu unutmamak lazım, meme tokenlarının yıldızlarının en parlak olduğu zamanlar boğa rallileridir. O bol sıfırlar yeni yatırımcıyı çok cezbeder. Çünkü yeni yatırımcı bir tane Bitcoin alana kadar 10 milyon tane meme tokenı alırım yarın öbür gün Bitcoin gibi olursa dolar milyarderi olurum gibi, akıl sınırlarını zorlayan bir yaklaşım içinde olabiliyor. Bence meme tokenlarda yeniden boğa rallileri göreceğiz, yeni meme tokenlar da göreceğiz. Ama bunun pik yaptığı nokta Bitcoin’de boğa rallisinin gelmesiyle olacak” dedi.

Lord of Crypto ise; “Şu an için yeni bir meme token’dan bahsetmek zor. Çünkü meme furyası başladı ve bitti. Yeni bir akım başlayana kadar piyasayı yakından takip etmek lazım. Yakından takip etmemin sebebi bu gibi trendlerde her zaman hızlı davrananlar kazanıyor, diğerleri ise kaybediyor” ifadelerini kullandı.