Pepe Coin'de 1 dolar tartışması

Yayınlama: 28.05.2023 17:41:00 Güncelleme: 28.05.2023 17:42:28

Farklı disiplinlere sahip uzmanlar her hafta sorularınızı yanıtlamak için burada, Kripto Masası’nda olacak. İlk hafta masaya memecoin çılgınlığı ve elbette en çok merak edilen Pepe'yi yatırdık…

Pepe Coin'de 1 dolar tartışması

BERFİN ÇİPA

Önceki memecoin fiyat artışlarına benzer şekilde, Pepe de erken yatırımcıları için göz kamaştırıcı getiriler sağladı. Neredeyse sıfırdan 1 milyar dolar piyasa değerine ulaşması sadece 19 gün sürdü. Bitcoin veya Ethereum’un aksine, memecoinler yalnızca eğlence için yapılır. Ancak, tüm zamanların en hızlı yükselişiyle memecoin tahtına meydan okuyan Pepe ve diğerleri, şakanın dozunu artırıp, tüm kripto sahnesini yönlendirmeye oynuyor.

Birçok kişinin şaşkınlığı ve birkaç erken yatırımcının kârı… Kalabalıkları memecoin’lere çeken tam da bu tür bir spekülatif çılgınlığın heyecanı. Merkezi düzenleyiciler, kripto idealistlerini frenlemenin yeni bir yolunu bulmuşa benziyor.

Her ne kadar proje ana sayfasında, “$Pepe, gerçek değeri veya finansal getiri beklentisi olmayan bir memecoin’dir. Resmi bir ekip veya yol haritası yoktur. Coin, tamamen işe yaramaz ve yalnızca eğlence amaçlıdır” uyarısı yapılsa da milyar dolarlık bu şaka bütün ilgiyi üstüne çekmeye devam ediyor.

Madem memecoin ticareti yapmaya takıntılı bir "tarikat" tarafından çevrelenmiş haldeyiz, o halde bu işi kitabına uygun yapalım. Sizin için uzmanlardan oluşan bir kripto masası kurduk. Her hafta merak ettiğiniz bir kripto varlığı tüm detaylarıyla inceleyeceğiz. Eğlenceli bir başlangıç için bu haftanın konusu: Pepe ve memecoin çılgınlığı.

PEPE COİN İÇİN EN YENİ SENARYOLAR

PEPE Coin nisan ayında kuvvetli yükseliş kaydederek yatırımcının iştahını kabartmıştı. Ama grafik sonsuz zenginlik vadetmedi, GATE Türkiye Araştırma Müdürü Sevcan Dedeoğlu uyardı; “Pepe yükselirken günlük işlem hacimlerinde Shiba ve Dogecoin’i geride bırakmıştı. Hem altcoinler hem de meme coinler arasında en çok hacim gören token olmuştu. Pepe’nin yükselmesini sağlayan şey, kripto katılımcılarının Doge ve Shib tarafından 2021 rallisinden itibaren Meme Coinlerin ne kadar hızlı yükselebileceğini ve piyasada yer edebileceğini bilmeleriydi. Nisan ayındaki ilk listeleme fiyatından (0.00000001092) alıp, en yüksek seviyede (0.00000373832) satan bir kişi %10 binin üzerinde getiri sağladı. Bu tarz yükselişlere ‘hayatı değiştiren zenginlik’ adını veriyoruz. Ama sonraki düşüş de bir o kadar kuvvetliydi. Oradaki kaybı da ‘hayatı değiştiren’ olarak adlandırmak mümkün.”

PEPE HIZLA DEĞER KAYBETTİ

Dedeoğlu Pepe’nin grafiği için kritik seviyeyi verdi; “Keskin yükselişten sonra Pepe hızlıca değer kaybetti. Şu anda grafik üzerinde ayı flaması dediğimiz bir formasyon yapısı mevcut. Bu bize Pepe’nin çok kısa süre içinde ve çok büyük hacimlerde satıldığını gösteriyor. Bu satış dalgası sonucunda da, bazı satıcılar satmaya devam ederken, bazı alıcılar acaba yeniden yükselir mi, daha önce kaçırdığım ralliyi yeniden yaşar mıyım ümidiyle alım yapıyor. Grafik üzerindeki pembe ile renklendirdiğimiz bölgenin içindeyiz. Fiyatın bu seviyelerden toparlanıp yukarı çıkması gerekiyor, aksi halde Pepe için çok daha kritik senaryolardan bahsedeceğiz. 0.00000132186 USDT’yi kritik seviye olarak ifade edebiliriz.”

“YATIRIMCININ İŞTAHI SATIŞ YÖNÜNDE YÜKSEK”

Icrypex Araştırma Uzmanı Atakan Kaplan’ın ise Pepe’nin grafiğine ilişkin yorumu şu şekilde oldu; “Grafikte birikim ve dağıtım bölgelerinin net bir şekilde belirgin olduğunu görüyorum. Nisan sonu-Mayıs başında net bir düzeltme gerçekleştirmeden yüzde 2300’ün üzerinde getiri sağlayan sert bir ralli yaşayan Pepe’de, bence hala da uzun vadeli dağıtım döngüsünün içerisindeyiz. Fiyathacim ilişkisine baktığımda alım yönünde talebin çok sınırlı, satım yönünde yatırımcını iştahının oldukça yüksek olduğu görülüyor. Aktif fiyatlamada kuvvetli desteği olan 0,00000148 dolar seviyesinin üzerinde tutunmaya çalışan Pepe, bu seviyeyi kaybederse mayıs ayı birikim bölgesine karşılık gelen 0,00000148 dolar ile 0,0000008511 dolar aralığında bant hareketi yapabilir. Yaşanan sert rallinin yüzde 50’lik Fibonacci seviyesi de bu bölge içinde bulunan 0,00000091849’a denk geliyor”

“PEPE, BITCOIN’DEN DAHA FAZLA FIRSAT SUNUYOR”

Kısa vadede kazanç isteyen yatırımcı için şaka coinlerinin kazancına dikkat çeken Kripto Fenomeni Lord of Cyrpto; “Meme coinler aslında yapısı itibariyle hem en riskli, hem de getirisi en yüksek olan yatırımlar. Kısa vadede yüksek kazanç isteyen yatırımcılar için Bitcoin’e nazaran çok yüksek oranlarda kazanç fırsatı sundukları çok açık. Zaten insanların ilgisi de tam olarak bu yüzden. Bu coinlere yatırım yapacak kişiler, tamamını kaybetmeyi göze aldığı miktarlarla girmeli. Zaten yatırım eğer doğruysa küçük bir miktarla bile girdiğinizde paranız 200-300 katına çıkıp, büyük bir paraya kendi kendine dönüşüyor. Bu yüzden riski düşük tutmak bence en güvenli yol” diyor.

“TRADE YAPMAK İÇİN MANTIKLI BİR COIN”

Oytun Es; “Bir varlıkta trade yapılabilmesi için iki temel bileşen var. İlki hacminin yoğun olması, diğeri volatilitenin çok yüksek olması. Pepe bu bileşenleri karşılıyor. Bu yönüyle kısa vadeli trade yapmak için mantıklı görünen kriptolardan biri. Dünyanın bütün büyük kripto para borsaları bir memecoin öne çıktığı zaman hızlı bir şekilde onu alıp listeliyor ve hacminin büyümesine, daha fazla yatırımcıya ulaşmasına katkıda bulunuyor. Pepe patlamasını artık yaptı ama binlerce bu tarz altcoin var. Eğer içlerinden birinin aşağılarda kaldığını ve patlama yapacağını düşünüyorsanız, bu tip altcoinlere sınırlı bir yatırım yapabilirsiniz. Çünkü bu tarz coinler beklenen patlamayı yaptıkları zaman binlerce kat yukarı çıkıyorlar. Yani oraya atacağınız düşük bir para sizi ziyadesiyle mutlu edecektir” ifadelerini kullandı.