Porsche'nin halka arzına dev yatırımcılardan büyük ilgi

Yayınlama: 14.09.2022 12:42:00 Güncelleme: 14.09.2022 15:50:03

Norveç Varlık Fonu, T Rowe Price Group ve Katar Yatırım Otoritesi, Porsche'nin halka arz için hisse alımı ön taahhüttünde bulundu

Porsche'nin halka arzına dev yatırımcılardan büyük ilgi

Volkswagen AG, Porsche birimini halka arz etmek için hazırlıklarını sürdürürken lüks otomobil markası için aralarında Norveç varlık fonunun da olduğu birçok yatırımcıdan talep geldi.

Bloomberg'in haberine göre yetkililer, Avrupa’nın en büyüklerinden biri olması beklenen halka arzdan Norges Bank Investment Management’ın hisse senedi almayı kabul ettiğini belirtti. Kaynaklar Volkswagen’ın 70 milyar ila 85 milyar avro arasında bir değerleme elde etmeyi amaçladığını kaydetti.

Bloomberg News’in geçen ayki haberine göre, T Rowe Price Group Inc. gibi diğer büyük yatırımcılar da halka arza katılmakla ilgilendiklerini belirttiler. Otomotiv devinden bu ay yapılan açıklamada Katar Yatırım Otoritesi’nin de halka arzdan yüzde 4,99 hisse satın almak için ön taahhütte bulunduğunu duyurdu.

FORMULA 1 ANLAŞMAZLIĞI SONRASI RED BULL'DAN YATIRIM DÜŞÜK OLASILIK

Kaynaklar enerji içeceği devi Red Bull’un milyarder kurucusu Dietrich Matesschitz’in de halka arzda hisse satın almakla ilgili görüşmelerde bulunduğunu belirtirken uzmanlar Porsche ile Red Bull arasında Formula 1 ortaklığı konusunda görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanması sonrasında yeni bir yatırımla devam edilmesi olasılığının düşük olduğuna dikkat çektiler.

Öte yandan Volkswagen’ın hafta sonuna dek Porsche için istenecek fiyat aralığını belirlemeyi hedeflediği ve önümüzdeki hafta başında yatırımcı tekliflerini almaya başlayacağı belirtiliyor. Bir kaynağa göre şirket fon yöneticilerine öncü yatırımcı ilgisinin anlaşmanın birkaç katını karşılamaya yetecek kadar büyük olduğunu bildirdi.

Halka arz, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından yaşanan enerji krizi, yüksek faiz oranları ve yüksek enflasyon nedeniyle yatırımcıların halka arzlardan kaçınmasıyla yılın önemli bir bölümünde büyük ölçüde kapalı olan Avrupa piyasalarını yeniden açmaya hazırlanıyor.

Halka arz yatırımcılarına, Porsche'de oy hakkı olmayan imtiyazlı hisseler satılacak. Otomotiv devinin kontrolünü elinde bulunduran milyarder Porsche ve Piech aileleri, kendilerine Porsche'de engelleyici bir azınlık hissesi verecek olan adi hisse senetlerini ayrı ayrı satın alıyor.

HSBC 44,5 MİLYAR İLA 56,9 MİLYAR EURO ARASINDA BİR DEĞERLEME ÖNGÖRÜYOR

Halka arzda rolü olmayan HSBC analistleri, Salı günü geçtikleri bir bilgi notunda Porsche'nin sadece 44,5 milyar ila 56,9 milyar euro değerinde olduğunu yazdı.

Aralarında Edoardo Spina’nın da bulunduğu analistler önümüzdeki iki yılda arzın toparlanmasıyla otomobil üreticisinin fiyatlama gücünün azalabileceğini ve talebin durgunluk ortamında darbe alabileceğini vurguladı.

Edoardo Spina'nın da aralarında bulunduğu analistler, önümüzdeki iki yıl içinde arz toparlandıkça otomobil üreticisinin fiyatlandırma gücünün düşebileceğini ve talebin durgunluk ortamında darbe alabileceğini yazdı.

Porsche, piyasalarda yaşanan dalgalanmaların yanı sıra kurumsal idare kaygılarıyla da mücadele ediyor. Bazı yatırımcılar, birimin genel müdürünün, hisselerinin büyük kısmını elinde tutmaya devam edecek olan Volkswagen'in yönetimine sürpriz bir şekilde atanmasıyla ilgili şüphelerini dile getirdiler.

Hisse satışıyla birlikte, Avrupa'nın en büyük otomobil üreticisine, elektrifikasyon ve yazılım geliştirmenin sarsıcı maliyetini karşılaması için doğrudan fon sağlanmasına yardımcı olması amaçlanıyor.