Powell’dan enflasyon mesajı: biraz daha uzun sürebilir

Yayınlama: 30.09.2021 10:05:00 Güncelleme: 30.09.2021 10:08:51

Powell: Arz yetersizlikleri yüksek enflasyonun öngörülenden biraz daha uzun süre devam etmesine yol açabilir

Powell’dan enflasyon mesajı: biraz daha uzun sürebilir

Fed Başkanı Jerome Powell, arz yetersizliklerinin yüksek enflasyonun öngörülenden biraz daha uzun süre devam etmesine yol açabileceğini, ancak  fiyat artışlarının er ya da geç azalmasını beklediğini söyledi.

ECB tarafından düzenleenen forumda konuşan Powell, Fed'in şu anda  karşı karşıya olduğu en acil konunun ise yüksek enflasyon ve hala yüksek  seyreden işsizlik arasındaki "gerilim" olduğunu söyledi. Powell, Fed'in iki ana hedefinin potansiyel bir çatışma içinde bulunduklarının bilincinde olduklarını da vurguladı.

"İki hedefimiz arasında bir gerilim var. Enflasyon yüksek ve hedefin  oldukça üzerinde, bununla beraber işgücü piyasasında hala atıl kapasite görünüyor" diye konuşan Powell, durumun ABD'de 1970'lerde yaşanan stagflasyona benzediğini ifade etti.

Fed'in, global ekonomi pandemiin ardından küresel ekonominin normale dönmesi ile enflasyonun azalacağı hipotezi üzerinde çalıştığını  belirten Powell, ancak Fed'in fiyat istikrarı ve tam istihdam  hedefleri arasındaki olası çatışmanın Fed'in istihdamda büyümeyi cesaretlendirme isteği ile fiyatları düşürmek için faizleri artırmaktan vazgeçmek arazında seçim yapmaya zorlayabileceğini vurguladı.

Powell, "Enflasyon ile istihdam arasındaki bu gerilimi, çatışmayı  yönetmek gelecek 2 yılın en önemli konusu olacak" diye konuştu.