Premier Lig, kulüpler ile kripto para firmalarının bağlantısını araştırıyor

Yayınlama: 02.12.2021 12:04:00 Güncelleme: 02.12.2021 12:07:41

İngiltere Premier Ligi, kulüplerin kripto para firmalarıyla bağlantılarını mercek altına aldı. Öte yandan Premier Lig'in benzer anlaşmalar peşinde olduğu da biliniyor

Premier Lig, kulüpler ile kripto para firmalarının bağlantısını araştırıyor
The Times'ın haberine göre, Premier Lig, kulüpler ve kripto para firmaları arasındaki bağlantıları araştırıyor. Endişe, kripto endüstrisindeki düzenleme eksikliğinden kaynaklanıyor. Ancak, Lig aynı zamanda kendisi de bu tür anlaşmalar yapmanın yollarını arıyor.

Sporda kripto para biriminin varlığı birkaç yıldan beri var. 2018'de yatırım platformu eToro, yedi Lig takımıyla bir sponsorluk anlaşması için ödeme yapmak için Bitcoin'i kullandı ve  Arsenal, CashBet ile bir kripto para birimi sponsorluğu anlaşması imzaladı. Bununla birlikte, geçtiğimiz yıl boyunca, anlaşmalar sponsorlukların ötesine geçiyor ve hayranlar için kripto tabanlı ürünler piyasaya sürülüyor.

Bazı kulüpler, bu ürünlerle ilgili yanlış bilgilerden ve tüketicilerin düşebilecekleri tuzaklardan endişe duyuyor. Özel bir endişe, kripto tabanlı ürünlerin kısa sürede değerde büyük artışlarla ilişkilendirilmesi. Gerçekte, fiyatlardaki bu oynaklık tahmin edilemez ve fiyatlar da çökebilir.

Bireyler kendi yatırım kararlarını kendileri verebilir ve sonuçlarıyla baş edebilirken, yatırıma yönelik teşvik, takıma bağlılık ve bağlılık söylemi kullanan bir spor kulübünden geldiğinde, kulübün neyi teşvik ettiği konusunda sorumluluğu hakkında bir çok soru işareti var.

NFT'lerin de değişken fiyatları olabilir, ancak bazıları bunları sadece tahsil edilebilir olarak görüyor ve bazen fiyatlar makul olabiliyor. Buna karşılık, benzersiz olmayan hayran jetonları daha çok bir kulüp kripto para birimi gibi.

Premier Lig soruşturması, son şampiyon Manchester City,  Everton ve  Arsenal dahil olmak üzere birden fazla takımla anlaşma yapan bir hayran belirteci platformu olan Socios.com için iyi bir haber değil. 

Platform, taraftar jetonlarının menkul kıymetlere benzer görüldüğü ve bu nedenle ekiplerin bunları benimseme konusunda temkinli olduğu Amerikan pazarına nüfuz etmeye yatırım yapıyor. Bu nedenle Socios'un ABD anlaşmaları, hayran tokenlerinden ziyade hayran katılımı ve NFT'lerle ilgili.  

West Ham, fan tokenlar için daha önce taraftar tepkisinin ardından token çıkarma kararlarından geri döndüğünde, Socios sorunlar yaşamıştı. 

Bu arada, Birleşik Krallık'ın kumar komisyonu da, bir fantezi oyununun son iflasından kaynaklanabilecek bir fantezi futbol oyunu işleten, karşılıksız token (NFT) platformu olan Sorare'yi de araştırıyor. Birkaç ay önce, Sorare 680 milyon dolarlık fon sağladı. Bu platform Lig'deki hemen hemen her takımla anlaşma yapıyor. Ayrıca Bundesliga  ve  LaLiga ile ortaklıkları da var.

Sorare'nin daha az endişelenmesinin bir başka nedeni de, Premier Lig'in kendi dijital varlık girişimini başlatmak için bir NFT platformuyla görüşme halinde olması. Herhangi bir teyit olmasa da, Premier Lig'deki anlaşmanın NBA Top Shot yaratıcısı Dapper Labs,  Sorare veya hatta her ikisi ile de olması muhtemel .