Putin'den Biden'a görüşme öncesi 5 milyar dolarlık mesaj!

Yayınlama: 10.06.2021 16:55:00 Güncelleme: 10.06.2021 17:02:39

Biden-Putin zirvesi, 16 Haziran'da. Rusya, görüşme öncesi masaya büyük bir tehditle oturacak. Çünkü Rus Ulusal Refah Fonu, dolar varlıklarında ilk satışını yaptı

Putin'den Biden'a görüşme öncesi 5 milyar dolarlık mesaj!
Rusya'nın Ulusal Servet Fonu'nda bulunan dolar cinsi varlıkları satacağını açıklamasının yankıları hala kulaklarımızda, gözler ise 16 Haziran'daki Biden-Putin zirvesindeyken Rusya tarafı hızla harekete geçti.

Rusya, ABD dolarına maruz kalmayı ve Batı yaptırımlarına karşı kırılganlığı azaltma çabasının bir parçası olarak Mayıs ayında petrol fonundan 5 milyar dolarlık ABD para birimi sattı.

Maliye Bakanlığı yaptığı açıklamada, Ulusal Refah Fonu'nun 4 milyar doları yuan'a ve 1 milyar doları avroya çevirdiğini söyledi. Bakanlık geçen hafta fondaki tüm dolar riskini ortadan kaldıracağını açıklamıştı. Transfer, merkez bankasının devasa rezervleri içinde gerçekleşiyor, bu nedenle doların uluslararası değeri üzerinde şu an için sınırlı bir etkisi olması bekleniyor.

Satış işlemine kadar Rus Maliye Bakanlığı verilerine göre 116 milyar doların yüzde 45'i ABD doları varlıklarda, yüzde 45'i Euro bazlı varlıklarda, yüzde 10'u ise İngiliz Sterlini bazlı varlıklarda. Bu da dolar bazlı varlıklarda 52 milyar dolarlık fon tutulduğu ve bu varlıkların elden çıkarılacağı anlamına geliyordu. Son satışla birlikte bu rakam 47 milyar dolara kadar inmiş oldu.