Reuters'tan dikkat çeken anket: 2024'te Türk Lirası değer kazanacak mı?

Yayınlama: 06.12.2023 16:16:00 Güncelleme: 06.12.2023 16:19:06

Reuters'ın yaptığı ankete göre, birçok gelişmekte olan ülke para birimi 2024'te dolar karşısında değer kazanacak ancak TL'nin değer kazanması beklenmiyor

Reuters'tan dikkat çeken anket: 2024'te Türk Lirası değer kazanacak mı?
Reuters'ın düzenlediği ankete göre, gelişmekte olan ülkelerin (EM) para birimleri, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimine başlayacağı yönündeki beklentilerin kuvvetlenmesiyle dolar karşısındaki bu yılki kayıplarını gelecek yıl telafi edip, hafif yükselecek fakat Türk Lirası'nın yakın vadede değer kazanması beklenmiyor.

EM kur endeksi, ABD enflasyonundaki düşüş ve Fed'in para politikasında gevşeme yanlısı açıklamalarının ardından geçen ay doların gerilemesiyle, Kasım ayının başından bu yana yüzde 2.6 yükseldi ve bu yükselişin önümüzdeki yıl da sürmesi bekleniyor.

Fakat ABD'de faizlerin daha uzun süre yüksek kalabileceği riskiyle yatırımcıların temkinli davranmaları ve bu nedenle gelişmekte olan para birimlerinin dolar karşısında yavaş ve istikrarlı bir yükseliş kaydetmesi bekleniyor.

Reuters'ın 1 ila 5 Aralık'ta 45 stratejistin katılımıyla yaptığı ankete göre, gelişmekte olan para birimlerinin yarısından fazlasının, kazanımını gelecek yıla taşıyacağı ve bazılarının ise bu yılki kaybının tamamını telafi edeceği öngörülüyor.

YAKIN ZAMANDA KAYIPLARINI TELAFİ ETMEYECEK

Bu yıl sırasıyla yüzde 35 ve yüzde 10 civarında değer kaybeden TL ve Güney Afrika randının yakın zamanda kayıplarını telafi etmesi beklenmiyor.

Reuters'ın gelişmekte olan piyasa para birimlerine yönelik gerçekleştirdiği ankette TL tahmini veren kurumların tahminlerinin medyanına göre, dolar/TL'nin bir ay sonra 28.90, üç ay sonra 30.00, altı ay sonra 31.6684, 1 yıl sonra ise 33.00 olması bekleniyor.

Çin'in para birimi yuanın ise gelecek on iki ayda yüzde 2 civarında değer kazanması bekleniyor.