Rihanna'yı milyarderler kulübüne sokan yatırımları

Yayınlama: 04.08.2021 15:09:00 Güncelleme: 04.08.2021 15:26:48

Hepimiz onu bir pop müzik ikonu olarak tanısak da 1.7 milyar dolarlık servetini getiren, müziği veya konserleri değil. Gerçek adıyla Robyn Rihanna Fenty, bir moda ilahı olma yolunda

Rihanna'yı milyarderler kulübüne sokan yatırımları
Dünyada Rihanna olarak bilinen Robyn Rihanna Fenty, 2017 yılında kozmetik markası olan Fenty Beauty'yi piyasaya sürdü. Bu marka onu dünyanın en seçkin saflarından birine girmesine yardımcı oldu : O artık bir milyarder.

Forbes, Rihanna'nın şu anda 1,7 milyar dolar değerinde serveti olduğunu ve onu dünyanın en zengin kadın müzisyeni ve en zengin kadın şovmeni olarak Oprah Winfrey'den sonra ikinci sıraya oturttuğunu tahmin ediyor. Ama Rihanna'yı bu kadar zengin yapan müziği değil. Servetinin büyük kısmı (tahmini 1,4 milyar dolar) Fenty Beauty'nin değerinden geliyor ve Forbes artık Rihanna'nın bu markanın yüzde 50'sine sahip olduğunu doğrulayabiliyor. Geri kalanın çoğu, tahminen 270 milyon dolar değerindeki iç çamaşırı şirketi Savage x Fenty'deki hissesinde ve listelerde en üst sıralarda yer alan bir müzisyen ve aktris olarak kariyerinden elde ettiği kazançta yatıyor .

Barbados doğumlu Rihanna, Instagram'da 101 milyon takipçisi ve Twitter'da 102,5 milyon takipçisi ile sosyal medyadaki varlığından yararlanan tek ünlü olmasa da, bir güzellik markası oluşturmak için bunu yapan en başarılı güzellik girişimcisi. Fransız lüks ürünler şirketi LVMH (dünyanın en zengin ikinci kişisi olan Bernard Arnault tarafından yönetiliyor) ile yüzde 50-50 ortak girişim olan Fenty Beauty, kapsayıcılık hedefiyle 2017 yılında piyasaya sürüldü. 

Çevrimiçi olarak ve yine LVMH'nin sahibi olduğu Sephora mağazalarında bulunan ürünler anında başarılı oldu. İlk tam takvim yılı olan 2018'e gelindiğinde, LVMH'ye göre bu ürün gamı, Kylie Jenner'ın Kylie Cosmetics, Kim Kardashian West'in KKW Beauty ve Jessica Alba'nın Honest Company'si gibi diğer ünlü markaları geride bırakarak 550 milyon dolardan fazla yıllık gelir getiriyordu.

Pandemi sırasında kozmetik satışları yavaşlarken, güzellik şirketleri her zamankinden daha değerli hale geldi. Estee Lauder ve L'Oreal gibi daha büyük güzellik şirketlerinin hisseleri toparlanarak tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı ve yıllık 7,5 (veya daha fazla) daha fazla gelire ulaştı. Bu arada Beautycounter ve Charlotte Tilbury gibi bağımsız markalar, bu yılın başlarında yatırım firmalarıyla milyar dolarlık değerlemelerle anlaşmalar imzaladı.

Bu Rihanna için de iyi bir haberdi. Forbes , güzellik şirketlerinin performansı ve değerlemeleri sayesinde Fenty Beauty'nin en muhafazakar tahminlerle 2,8 milyar dolarlık bir değere sahip olduğunu tahmin ediyor. Ve tüm işaretler şirketin büyümeye devam ettiğini gösteriyor. LVMH, 2020 yıllık raporunda, geçen yıl piyasaya sürülen Fenty Skin'in "çok umut verici bir başlangıç" yaptığını ve "benzeri görülmemiş bir vızıltı yarattığını" ve Fenty Beauty'nin "bir numaralı makyaj markası olarak çekiciliğini koruduğunu" söyledi.

Fenty Beauty, Rihanna'nın tek milyar dolarlık markası değil. Şubat ayında iç çamaşırı serisi Savage x Fenty, 1 milyar dolarlık bir değerlemeyle 115 milyon dolarlık fon topladı . 2018 yılında TechStyle Fashion Group ile ortak girişim olarak kurulan şirket, Jay-Z'nin Marcy Venture Partners ve özel sermaye şirketi L. Catterton ( Bernard Arnault'un yatırımcısı olduğu) gibi mavi çipli yatırımcıları hissedar olarak sayıyor. Forbes tahminlerine göre Rihanna bu markada da yüzde 30'luk bir hisseye sahip. En son finansman turunun yeni müşteri kazanımı ve perakende genişlemesi için kullanılacağı bildiriliyor. 

Rihanna'nın dokunduğu her şey altına dönüştüğü için değil. Şubat ayında LVMH ve Rihanna , Forbes'a yaptıkları açıklamada, Fenty olarak da adlandırılan üst düzey bir moda ve aksesuar evi olan diğer girişimlerini kapattıklarını doğruladılar. 2019'da piyasaya sürülen Fenty, Rihanna'nın kapsayıcı markasını genişletmeyi ve çeşitli boyutlarda stiller sunmaya çalıştı. Ancak birçok lüks moda markası gibi, yüksek fiyatlı seri de pandemi sırasında zarar gördü ve son koleksiyonunu Kasım 2020'de piyasaya sürdü.

Eskiden neredeyse her yıl bir albüm çıkaran şarkıcı, 2016'daki Anti'den bu yana yeni hiçbir albüm çıkarmadı.