Ripple, SEC’in önerdiği 2 milyar dolarlık ceza talebiyle sarsıldı

Yayınlama: 30.03.2024 12:36:00 Güncelleme: 30.03.2024 12:42:48

Mahkeme belgelerine göre Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), yargıçtan kripto şirketi Ripple Labs’e yatırımcı koruma yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle yaklaşık 2 milyar dolar para cezası vermesini istiyor. SEC, Ripple’ın “yasadışı XRP satışlarından” neredeyse 1 milyar dolar elde ettiğini ve şimdi “suiistimalinin” bedelini misliyle ödemesini talep ediyor

Ripple, SEC’in önerdiği 2 milyar dolarlık ceza talebiyle sarsıldı

BERFİN ÇİPA

Yaklaşık dört yıllık bir geçmişe sahip olan SEC ve Ripple davası bilindiği üzere SEC’in Ripple’ı kayıt dışı menkul kıymet arzı gerçekleştirmekle suçlamasıyla başlamıştı. Gidişat Ripple’dan yana pozitif bir hava yaratsa da 23 Nisan’da yapılacak duruşma kritik öneme sahip. Duruşma öncesi SEC’in, Ripple’dan taleplerini içeren bir özetin 26 Mart’ta yayımlanması bekleniyordu. Ripple’ın baş hukuk müşaviri Stuart Alderoty SEC’ten önce davranıp sosyal medya hesabında 2 milyar dolarlık ceza talebini şu şekilde duyurdu; “SEC’in sunduğu belgede, yargıçtan 2 milyar dolar para cezası talep ediyorlar.” SEC’in talep ettiği, 876 milyon dolarlık tazminat, bir o kadar para cezası ve 198 milyon dolarlık ön karar faizini içeren ceza paketinin (1,95 milyar dolar), Ripple ve diğerleri için güçlü bir caydırıcı mesaj anlamı var: SEC’in önerdiği nihai karar, kurumsal yatırımcılara doğrudan satışlarla ilgili. SEC, Ripple’ın “yasadışı XRP satışlarından” neredeyse 1 milyar dolar elde ettiğini söyledi. Ve şimdi “suiistimalinin” bedelini misliyle ödemesini istiyor.

“XRP, 100 DOLAR OLACAK” DİYENLERE KÖTÜ HABER!

Kripto Para Uzmanı Ozan Kara son gelişmeleri şöyle yorumladı; “Bu dava iki başlığa ayrılarak, kurumsallara olan satış davası devam ederken, bireysellerin borsalardan aldıkları XRP’ler izinsiz satışa dâhil edilmemişti. Bu, Ripple ekosistemi için çok sevindirici bir gelişme olarak kayda geçti; XRP yüzde 100’ün üzerinde değer kazandı. Ancak kurumsallara satış davası devam etti. Burada, Ripple’ın davayı kaybetme ihtimali giderek artıyor. Şimdi tartışılan konu bunun maliyetinin ne olacağıyla ilgili. SEC’in talebi 2milyar dolar, azımsanacak bir meblağ değil. Ancak XRP’lerin çoğunu elinde tutan kurucular için ödenemeyecek kadar büyük de değil. Burada spekülasyon yaparak, bu cezayı ellerindeki XRP’leri satarak ödemeleri şaşırtıcı olmaz. Tabii, daha Ripple buna karşılık verecek. Bir ay içinde savunmasını yazacak ve bitmeyen hikâye uzamaya devam edecek. Yatırımcı açısından bunun XRP üzerinde baskı yaratacağını ve “Ripple davayı kazanırsa XRP 100 dolar olacak” diyenlere kötü haber olarak yorumluyorum."

“CEZA KABUL EDİLİRSE EMSAL OLUR”

 Cezanın hem miktarsal hem de kabul edilirse algı açısından bir emsal olacağının altını çizen Kripto Teknik Kurucusu Altuğ İşler; “Bu tarihi bir anlaşma ücreti olabilir. Ripple’ın kendini savunmak için bir ay gibi bir süresi var. Savunmasını yapıp, anlaşmaya gider mi? Giderse istenilen miktar ne olur?.. Ripple’ın CEO’su 1 milyar doları kasamızdan çıkartırız, haricinde bir sürü token’ımız var; gerekirse satar bunu karşılarız, bir sıkıntı yok dedi. Ancak 2 milyar dolar büyük bir para ve sadece parayı vermek de çözüm değil. Bu anlaşmada neler kabul edilecek? XRP, kayıt dışı olarak menkul kıymet sattığını kabul ederse, bu pek çok farklı davanın da önünü açacaktır. Bu bir daha Amerikan borsalarında işlem görememesi anlamına da gelebilir. Diğer altcoin’ler için de benzer davaların açılmasına yol açabilir. O nedenle bu ceza süreci kritik. Ben anlaşmaya gideceklerini düşünüyorum. XRP parası neyse vererek, minimum zararla bu olaydan kurtulacaktır. İstenilen ceza yüksek bir miktar ve bu sebeple hazinesinden satış yapmak zorunda kalırsa, bu XRP’yi olumsuz etkiler. Ancak davadan bir şekilde kurtulmayı başarırsa, bu durum XRP’nin önünü açacaktır” dedi.

XRP’DE BALİNALAR HAREKETE GEÇTİ

XRP nezdinde balina hareketleri de dikkat çekici oluyor. Geçtiğimiz günlerde yüklü bir miktarın transfer edildiği çok konuşulmuştu. Balina hareketlerini sorduğumda Kara’nın cevabı; “Ripple’ın kurucularından Chris Larsen’in cüzdanı hacklenmiş ve 112milyon dolarlık XRP borsalara gönderilmişti. Birçok borsa bu cüzdanları dondurarak, Larsen’in para kaybetmesinin önüne geçmişti. Ripple tarafındaki balina hareketlerinin diğer coin’ler kadar önemli olduğunu düşünmüyorum. Ripple çok eskiden beri sektörde ve XRP token’ların merkezi borsalarda saklanma oranları çok yüksek. Bu sebeple cüzdan hareketleri izlenebilirken, merkezi borsa hareketleri izlenemediği için diğer kripto paralara göre öneminin azaldığını düşünüyorum. Ancak kurucuların cüzdanları asıl balinaları oluşturuyor. Onların satış yapması olumsuz tabii ki ama bu XRP için çok da alışılmadık bir durum değil” şeklinde oldu.

Bitexen Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sarper Bayman ise; “Her kripto varlıkta olduğu gibi XRP’de de balina hareketlerinin yaşandığını görüyoruz. Sonuçta market değeri bakımından ilk 10’da yer alan bir kripto varlıktan bahsediyoruz. Bu sebeple ciddi miktarda hacimlerin döndüğü, yüksek miktarlı transferlerin yaşanması oldukça muhtemel ve doğaldır. Özellikle XRP cephesinde aybaşlarında gerçekleşen kilit açılımlar burada önemli bir etken” dedi.

BİR SONRAKİ ATH BEKLENTİSİ

Birçok yatırımcının sabırla ve merakla beklediği altcoin rallisi göz önüne alındığında XRP bu boğayı da mı pas geçecek, yoksa ATH’a mı imza atacak sorusunu sormadan geçmek olmazdı. Altuğ İşler’e göre pozitif senaryoda 5-10 dolar seviyeleri görülebilir; “Ben XRP’den fantastik yüksek seviyeler beklemiyorum. Ama elbette yeni bir ATH gelir. XRP’nin 5-10 dolar arasında bir seviyeye gelmesi beklenebilir davadan pozitif bir şekilde kurtulup, beklediğimiz altcoin rallisi gelirse. Negatif senaryoda ise geçen boğada olduğu gibi 2-3 dolar seviyelerini görebiliriz. Tabii ki yatırımcı tatmin olmaz çünkü geçtiğimiz boğada ATH yapmadan geçirmişti.”

Kara ise XRP’nin 1 doları aşmasını beklemiyor; “Bunu tahmin etmek diğer kripto paralar kadar zor değil; çünkü XRP eski bir proje. Bu dava devam eder ve yeni bir gelişme yaşanmaz ise, XRP’nin fiyatının1 doları aşabileceğini sanmıyorum. Geçtiğimiz boğa döneminde Bitcoin kadar bir artış göstermiş. Ancak sonrasında gelişmelere tepkisiz kalmaya başladığını görüyoruz. En büyük davası sonrası bile 1 doların üzerinde kapanış gerçekleştiremeyen XRP, boğa döneminde de 1dolar etrafında fiyatlanacaktır.”

SEC VE RIPPLE SAVAŞI EKOSİSTEMİ NASIL ETKİLİYOR?

Bayman: Spot Bitcoin ETF’lerinin onaylanmasının kripto para piyasalarına nasıl yansıdığı göz önüne alındığında, bu davanın sonucunun da Amerika’nın kripto varlıkları nasıl sınıflandıracağı ve dolayısıyla gelecekleri hakkında oldukça önem taşıyor. Bu dava, gelecek süreç için sektörün şekillenmesi adına önem arz etmekte. Bu sebeple de alınan kararlar emsal niteliği taşıyabileceği için oldukça önemli durumda. Bir örnek vermek gerekirse, SEC’in bireysel yatırımcılara yönelik satışları değil de kurumsal yatırımcılara yönelik satışları menkul kıymet kapsamına alması kararı verildiğinde, piyasalara oldukça ses getirmişti. Alınan kararlara baktığımızda, kripto varlıkların henüz hangi düzenleyici kurumun yetkisi altında olduğunun netleşemediğini görüyoruz Kripto varlıklar için menkul kıymet kararını vermek, kripto varlık yatırımcıları ve ekosistem için de çok doğru görünmüyor. Firmaların ceza ödemek adına kripto varlık satacak olmaları ve fiyatların bu sebeple düşmesi ile birlikte bireysel yatırımcıya da zarar verecek bir durum oluşturabilir. Bu sebeple menkul kıymet olmaya yönelik alınan kararlar piyasalarda olumsuz fiyat hareketlerine sebep olabilir. Ancak karar ne olursa olsun kripto para piyasalarının ilerleyecek bir yol bulacağına inanıyorum. Buna en somut örnek olarak, Çin’in 2017 yılında ve sonrasında defalarca kripto varlıkları yasaklamasına rağmen, piyasa hakimiyetinin Amerika’ya nazaran çok daha güçlenerek şekillendiğini gösterebiliriz.

İşler: XRP burada emsal teşkil etti. Burada sıkıntı Ripple’ın Amerikan şirketi olmasından kaynaklanıyor. Amerikan borsalarında XRP delist edildi. Çünkü davadan olumsuz bir sonuç çıkarsa bir anda tüm borsalar yasadışı menkul kıymet satıyor konumuna gelecek. Bu dava Amerika’da kripto para işine girmeyi düşünen şirketlerin geleceği açısından önemli.

Kara: Ripple’ı sadece bu dava için takip ediyorum. Çünkü karar, aynı zamanda birçok kripto parayı etkileyecek. Özellikle VC ile yatırım alan kripto paralar için dava süreçleri başlayacak. Şu an VC’ler bu yatırımlardan çok para kazansalar da, ceza çıkması sonrası önümüzdeki dönemlerde yatırımlarını azaltacaktır. Bu ceza çok olumsuz fiyatlamaya, daha doğrusu bulaşıcı bir fiyatlamaya neden olmadı. Ancak bu karar sonrası SEC’in eli güçlenecek ve kripto para avına çıkacaktır. Kripto para topluluğunun net kazandığı tek cephe Bitcoin ETF savaşı. SEC ile kripto paralar arasında, izinsiz sermaye piyasası aracı ihracı, bunların satımına aracılık etmek gibi takip ettiğimiz davalar var.

YATIRIMCI NELERE DİKKAT ETMELİ

Bayman: Yatırımcıların bir kısmı 4 yıldır süren bu dava sürecinde aslında çoktan konumlanmış durumda diyebiliriz. Yaşanan fiyat hareketlerine bakıldığında volatilite açısından diğer altcoin’lerde daha sert hareketler yaşanırken, XRP’de bunun çok daha dar bir alanda yaşandığını gözlemleyebiliyoruz. Bunu devam eden dava süreci sebebi ile yatırımcıların temkinli davranışlarına bağlayabiliriz. Piyasaların dinamikleri her geçen gün değişmekte, bu sebeple bugün yaşanan bir gelişmeye yarın piyasa aynı tepkiyi vermeyebilir. Bundan dolayı bu gibi büyük etki yaratabilecek kararların olduğu ortamlarda temkinli olmak en doğru yaklaşım olabilir.

İşler: Şu an bu dava sürecine dikkat etmekte fayda var. Yatırımcı açısından en güvenli şey alıp satmamak olacaktır. Bir sürü kripto para varken neden davalık olanı alıp satarsın ki sorusu tabii ki var. Bu zamana kadar yatırımcının elinde XRP varsa satması için bir sebep yok. Neler görüp geçirmiştir o XRP… Madem beklediniz, ödülünü alana kadar tutmakta fayda var.

Kara: Kripto paralarda neye yatırım yapıldığını bilmek gerekir diye düşünüyorum. Kripto paralar birer hisse değildir. Yani Ripple’ın çok başarılı ve kullanılacak olan bir platform olması kripto parası olan XRP’yi değerli yapmak zorunda değil. Platformu ve kripto parayı ayrı değerlendirmek gerekir.