Ripple'cıları heyecanlandıran yükseliş

Yayınlama: 04.11.2021 10:18:00 Güncelleme: 04.11.2021 10:37:05

Kripto para tarihinin belki de en talihsiz coini XRP'de 1.20'yi aşan yükseliş bile Rİpple fanatiklerini coşturdu

Ripple'cıları heyecanlandıran yükseliş
Nisan ayındaki kripto oara rallisi sırasında 2 dolarlara yaklaşan fakat sonrasındaki sert düzeltmede en çok değer kaybedenlerden biri olup hala toparlanamayan Ripple'ın dün gerçekleştirdiği sıçrama XRP yatırımcılarını heyecanlandırdı.
Temmuz ayında 50 sentin biraz altına doğru sarkan Ripple, dün 1.23'ü aştıktan sonra bugün de halen artıda seyrini sürdürüyor. 4 dev bankanın altyapısını kullanması nedeniyle bir dönem Ethereum ve hatta Bitcoin ile bile kıyaslanan, geleceğin lider kripto paralarından biri olarak gösterilen Ripple'ın fiyatı üzerindeki baskının en önemli sebebi ABD'de SEC'in Ripple'a açtığı dava. Her ne kadar bu dava sanki Ripple'ın davası gibi lanse edilse de aslında bu ABD'nin kripto paraları nasıl düzenleyeceğini bilemediği için açtığı ve konuyu yargı tarafında çözmek için harekete geçtiği kripto paraların namus davası. Yani aslında Ripple'ın gördüğü zayıf performans bir haksızlık gibi görünüyor. Çünkü bu davanın Ripple lehine çözümlenmesi tek bir anlam taşıyacak: Amerikan düzenleyici kurumlar kripto paraları aslında bir varlık olarak tanımlamış olacak ve mecburen bunları yasal olarak düzenlemenin bir yolunu bulacak. Bu da kripto para tarihinin tartışmasız en büyük kurumsal kabullenmesi olarak kripto paralar için en büyük dönüm noktasını oluşturacak.

Gelin bu davanın aslında ne olduğuna biraz daha yakından bakalım:

Dokuz yıl önce, sonunda Ripple Labs olarak adlandırılacak olan bir girişim, finansal kurumlara sınır ötesi para transferlerinin hızlı ve düşük maliyetli bir şekilde yapma imkanı sağlamak için umut verici bir planla fintech sahnesine çıktı. Bunu gerçekleştirmek için şirket, işlemlerin dünya çapında hızlandığı ve bu görev için özel olarak oluşturulmuş XRP adlı bir kripto para birimi biçiminde bir ağ kurdu.

Ancak bu uygulamanın dışındaki nihai popülaritesi sayesinde XRP, Ripple için çok uzun bir bir tür saatli bombaya dönüştü. Bu bomba geçen yıl SEC'in Ripple'a ve onun mevcut ve eski CEO'larına karşı XRP satmanın yasadışı bir menkul kıymet satışı oluşturduğunu iddia ederek dava açtığında patladı. Yani XRP satışı SEC tarafından illegal bir halka arz olarak nitelendiriliyordu.

Dava henüz görünürde net bir çözüm olmadan devam ederken, Ripple'ın yasal sıkıntıları, Büyük Buhran sırasında büyük ölçüde geliştirilen yasalar ile günümüzün gelişen fintech ekosistemi arasındaki uyumsuzluğu yansıtan dijital para birimini saran düzenlemenin sembolü haline geldi. SEC'in Ripple'a karşı güçlü bir davası olup olmadığı konusunda görüşler farklı olsa da, neredeyse herkes, altta yatan sorunun, kripto para biriminin sektörü sabote etmeden veya haksız yere sahip olabilecek şirketleri ve yatırımcıları hedef almadan nasıl düzenlenebileceği konusunda netlik eksikliği olduğu konusunda hemfikir. Arkansas Üniversitesi'nde Ripple üzerine çalışmalar yapan Prof. Carol Goforth, “Bu yeni varlık sınıfının piyasaya çıkmasından bu yana on yıldan fazla bir süre geçti ve henüz onu hedefleyen düzenlemeler oluşturmaya odaklanmaya başlamadık” dedi. İşte kripto yatırımcılarının bu davayı bu kadar yakından izlemesinin ve endüstrinin geri kalanı için ne anlama gelebileceğinin nedeni bu.

Ripple, 2012 yılında NewCoin adı altında kuruldu – daha sonra mevcut ismine karar vermeden önce kendisini OpenCoin olarak adlandırdı – büyük bankaların sahip olduğu SWIFT sınır ötesi para transfer ağına öncü bir alternatif sunmak için. SWIFT'deki fonları temizleme süreci, kısmen birden fazla para birimi arasında dönüştürme ihtiyacı sayesinde günler sürebiliyor. Bu gecikmeyi atlamak için SEC, şirketin, bankaların transfer için fonları neredeyse anında XRP'ye dönüştürmesine izin veren bir yazılımla birlikte kabaca Bitcoin benzeri XRP dijital belirteçleri oluşturduğunu ve ardından aynı hızla yerel para birimlerine geri çevirdiğini söylüyor.