‘Şaka’cıların yükselişi ralliyi çağırıyor

Yayınlama: 23.12.2023 10:44:00 Güncelleme: 23.12.2023 10:46:07

Bonk, en trend kripto para birimi olarak galibiyet serisini güncelliyor. Fiyatı sadece bir ayda 13katına çıkan şaka coin, hafta sonundan bu yana yüzde 70 değer kazandı. Uzmanlar, ‘şaka’cıların bu yükselişini yaklaşan rallinin habercisi olarak yorumluyor.

‘Şaka’cıların yükselişi ralliyi çağırıyor

BERFİN ÇİPA

Yükseliş performansıyla kısa sürede önde gelen memecoinlerin yanında sırasını almayı başaran BONK Coin hafta sonundan bu yana yüzde 70’ten fazla artış gösterdi. Bu hafta BONK’un yükseliş sebeplerini ve hikâyesinin uzun soluklu olup olamayacağını Kripto Masası’nda ele aldık.

Nispeten yüksek işlem hızları ve düşük ücretlerle övünen bir Ethereum rakibi olan Solana, şimdi, ilk köpek temalı şaka coini Bonk ile ünlü Dogecoin’e benzer bir başarıyı yakalamanın peşinde.

Kripto, devasa kazançlarla eş anlamlıdır. Ancak birçok yatırımcı kârın gerçekte ne kadar büyük olabileceğinin farkında değil. Daha boğa piyasası gelmeden Bonk’un fiyatı bir yıla yakın bir sürede yüzde 21.600 arttı. Sadece son bir ayda fiyatını 13’le çarptı, hafta sonundan bu yana ise yüzde 70 yükseldi. Buna rağmen Bonk’un önünde daha uzun bir yolu olduğunu düşünenler var. Yılını doldurmayan erken bir aşamada bu kadar büyük kazanmak, kripto için bile nadir bir durum. Ancak bir sorun var, erken keşfetmeniz gerekiyor. Kriptonun değişmeyen kuralı; risk/ödül oranı her zaman ilk yatırımcıların lehinedir.

Bonk’un yaratıcıları sosyal medya platformu X’teki paylaşımlarında kendilerini ilk ‘Solana dog coin’ olarak gösteriyor. Hedeflerinde ise Web3’ün bir numaralı topluluk coini olmak yer alıyor. Bonk, en trend kripto para birimi olarak galibiyet serisini güncelliyor. Kriptonun ‘şaka’cıları en başından beri hafife alınıyor; bu durum hem getirileri hem de kayıpları için geçerli. Bu yüzden, söz konusu ‘şaka’ olduğunda, temkinli olmak ve uzmanların uyarılarına kulak vermek her zamankinden daha önemlidir. 

HAFTA SONUNDAN BU YANA YÜZDE 70 YÜKSELLDİ

BONK’un fiyatı hafta sonu ciddi yükselişler kaydetse de grafikte dalgalı bir seyir hâkim. “Bonk sadece geçen aydan bu yana 13x yaptı. Hafta sonundan bu yana yüzde 70’ten fazla artan Bonk, Dogecoin (DOGE) ve Shiba Inu’nun (SHIB) ardından köpek temalı token’lar arasında üçüncü sıraya yükselmeyi başardı. 500 milyon dolarlık piyasa değeri ile Bonk, 400 milyon dolarlık FLOKI ve 350 milyon dolarlık BabyDogeCoin’i geride bırakarak tüm dikkatleri üzerine çekti” diyen Kripto Para Fenomeni Lord of Crypto yükselişin sebebini şöyle açıkladı; “Bonk’un yükselişi tamamen Solana’nın ivmesiyle bağlı. Ekosistemi olan majör coinler yükselince, sıra onların ekosisteminde olan diğer altcoinlere gelir. Burada da aynısı oldu. Bonk'un yükselişinin ilk adımı, Solana kurucularını ve kullanıcılarını destekleyecek bir AirDrop dağıtım mekanizmasını hayata geçirmekti. Bunun için Bonk coin’in arzının yarısı Solana’nın Degen ve DeFi trader’larına, NFT sanatçılarına ve geliştiricilerine AirDrop ile dağıtıldı. Bu devasa AirDrop dağıtımı, Solana ekosistemine daha fazla likiditenin çekilmesiyle sonuçlandı. Solana Blockchain’i üzerindeki merkeziyetsiz bir borsa olan Orca, AirDrop dağıtımının ardından 20 milyon doların üzerinde bir işlem hacmine ulaştı. Ayrıca, Solana’nın likidite havuzları yeniden ilgi görmeye başladı”

Kripto Para Uzmanı Crypto Chef Onur ise şu yorumu yaptı; “Bonk 2022 Aralık ayında piyasaya giriş yaptı ve o günden bugüne kadar yaklaşık yüzde 21.600 kar getirdi. Lider şaka coinler arasında DOGE, SHIB ve PEPE var. PEPE'yi çoktan geride bıraktı ancak SHIB ve DOGE için daha yol alması lazım, onları gölgede bırakması çok kolay görünmüyor. Bonk ilk çıkarken Solana ağında NFT tutanlara Airdrop olarak gönderilmişti. Yükselince herkes bedava gelen tokenlarını satmak istedi ve piyasanın da genel düşüşü ile fiyat çok aşağılara indi. Yükselişinin sebebi olarak ise şunu görüyorum; SOL son dönemlerde 8$'dan 60$'a kadar hızlı bir şekilde yükseldiği için piyasanın bütün ilgisini üzerinde topladı. Bonk, SOL ekosisteminin en bilinen şaka coini olduğu için bu yükseliş ona yaradı ve son 2 ayda 120 kat civarı yükselmiş oldu.

RALLİNİN FİŞEKÇİŞİ MEMECOİNLER OLABİLİR Mİ?

Lord of Crypto’ya göre sorunun cevabı ‘evet’ sebebi ise; “Meme’lerin çılgın yükselişleri her zaman piyasa dışındaki insanlarda kriptoya karşı bir ilgi yaratır, bu da doğal olarak piyasa dışındaki yatırımcıları piyasaya çeker, yeni para girişi olunca da haliyle piyasa yükselir. Özetle şaka coinlerdeki yükseliş çoğu zaman ralli habercisidir diyebiliriz.”

Crypto Chef; “Şaka coinlerin şöyle bir özelliği var; çok fazla yeni yatırımcı çekiyor. Çünkü sürekli hikâyeler yayılmaya başlıyor. PEPE 100X, BONK 200X yaptı gibi yükselişleri duyan insanlar kriptoya yönelmeye başlıyor. Kriptoya giren para ise her zaman piyasanın yararına sonuçlanıyor ve hacimler artıyor. Dolayısıyla şaka coinlerin yükselişi bir boğa rallisi için çok önemli” dedi.

CRYPTO CHEF ONUR’DAN BONK YORUMU

YATIRIMCI NELERE DİKKAT ETMELİ?

Lord of Crypto: Meme coin yatırımcıları, meme coinlerin kriptonun en riskli alanı olduğunu bilerek bu yatırımlarda alacağı riskleri iyi hesaplamalı. Buradaki asıl mantık küçük bütçelerle büyük balık yakalamak olmalı. Yani hem aldığımız risk düşük olmalı aynı zamanda ödülü de büyük olmalı. Bu yüzden bu coinlerde al-sat değil al-yat stratejisi tercih edilmeli. Yani devamlı o coini alıp satmaktansa baştan ufak bir para atıp unutmalısınız.

Crypto Chef Onur: Şaka coinler genel olarak herhangi bir kullanım alanı olmayan, sadece topluluk desteği ile yükselen tokenlardır. Toplulukların gücünü hafife almamak lâzım. Piyasadaki birçok kullanım alanı olan, milyonlarca dolar yatırım alan ve blokzincirinde teknolojik devrim yapan projeleri bile geride bırakan Bonk, topluluğun önemine dair iyi bir örnek oldu. Fakat bu coinlerin yükselişi kadar düşüşleri de sert olur. Bir şaka coin satın alırken, göze aldığınız risk çok büyüktür. Burada ya 50-100X bir kâr alırsınız ya da paranız yüzde 99 değer kaybeder. Bu yüzden mutlaka küçük miktarlar ile alınıp, çok fazla risk taşınmaması gerekiyor. Sonrasında, kârın bir kısmını realize edip, en azından sermayenizi koruma yoluna gitmenizde kesinlikle fayda var. İki günde yüzde 500 artan bir şaka coinin fiyatı, ertesi gün yüzde 80 düşebiliyor. Bunun örneğini defalarca yaşadık. Birçok insan bu işten para kazandı ama bir o kadarı da para kaybetti.