Sanayi yürüyor, mali sektör depara kalktı!

Yayınlama: 04.05.2024 11:38:00 Güncelleme: 04.05.2024 11:36:09

Sanayi yürüyor, mali sektör depara kalktı!

ZEYNEP AKTAŞ

Son bir yılda borsadaki mali sektördeki şirketlerin toplam piyasa değeri 77 milyar dolardan 130 milyar dolara yükseldi. Aynı sürede sanayi sektöründeki firmaların toplam piyasa değeri de 104 milyar dolardan 134 milyar dolara çıktı. Mali sektör artış hızıyla depara kalkarken adeta yürüyen sanayi sektörünü yakaladı.

Borsa 10 binin üzerine tırmandı ve TL bazında tarihi rekor seviyeleri test ederek hedefini yeni zirvelere çevirdi. Endeksin son bir yılda gerçekleştirdiği çıkışta endekste ağırlığı yüksek olan mali sektör hisselerinin yükselişleri önemi bir etkiye sahip.

Sigorta hisselerinde %2.233’e varan getiri Sigorta sektöründe yüzde 2.233’e varan getiriler oluştu. Sektör hisseleri içerisinde son bir yıldaki en düşük getiri yüzde 168 oldu. Banka hisselerine ilgi yüksek Endeksi yukarı taşıyan öncü banka hisselerine ilgi sürüyor. Bu hisselerin değerleme oranları prim yapmalarına rağmen hala çok düşük.

Likit olmaları nedeniyle yatırımcı tercihlerinde öne çıkıyor. Sektörde piyasa değeri en büyük dört bankanın fiyat/kazanç oranı 5’in altında bulunuyor. Holdinglere yabancı ilgisi güçlenebilir Yabancı alımlarında öncü olan holdingler olası bir not artırımında yatırımcıların gözdesi haline gelecek. Yatırımcılar fırsat noktasında önceliği bu hisselere verecek.

Sanayilerde son durum Sanayi sektörü de yükseliyor. Ancak küresel bazda yaşanan enflasyon ve ülkelerde gözlenen durgunluk sektöre yansımış durumda. Dolayısı ile sanayi sektörü hisselerinin getirileri mali sektörün gerisinde kaldı.

Hizmet sektörü arada kaldı Hizmet sektörü hisseleri yükselişte arada kaldı. Sektör hisselerinin piyasa değeri son bir yılda dolar bazında yüzde 49 arttı. Sanayinin üzerinde bir çıkış yakalanmasına rağmen mali endeksten daha zayıf bir performans sergiledi. Hisse bazında güçlü getiriler oluşmasına rağmen toplamda getiriler düşük kaldı.

PİYASALARIN SEYRİ NASIL OLACAK?

Piyasalar yukarı ancak dalgalı bir seyir izleyecek. Küresel bazda jeopolitik risklerin yüksek seyri gerilim oluşturuyor. Kurumsal yatırımcıların seyrine baktığımızda yabancı yatırımcıların borsadaki payı yüzde 38,56 seviyesinde bulunuyor. Yabancı paylarında yön yukarı doğru. Borsa Endeksi 10.208 seviyesinde bulunuyor. Kurumlardan revize tahminler gelmeye devam ediyor.

Endeksin 10 binin üzerinde tutunması alıcıların da güçlenmesini sağlayacak. Yatırım fonu ve emeklilik fonlarında da şimdilik hisse oranları yukarı doğru. Alternatif yatırım araçlarında gözlenen zayıf seyir de borsaya ilgiyi canlı tutacaktır.

Endeksin dolar bazında değeri ise 315.29$ seviyesinde bulunuyor. Türkiye’nin 5 yıllık CDS oranı 300’ün altına geriledi ve 293,23 oldu. CDS 293’ün altında kaldıkça TL varlıklara ilgi güçlü olmaya devam edecektir.