Seçim sonrası kur beklentilerini ne tetikler?

Yayınlama: 09.03.2024 12:26:00 Güncelleme: 09.03.2024 12:24:05

Şubat enflasyonun beklentinin üzerinde gelmesi ve CDS seviyesindeki artış, kurdaki günlük volatiliteyi artırdı. Bu durum seçim sonrası dolarda yüksek çıkış kaygısına yol açtı. Peki, bu durum yatırımcı için ne anlam ifade ediyor.

Seçim sonrası kur beklentilerini ne tetikler?

ZEYNEP AKTAŞ

Geçtiğimiz hafta “kurdaki kontrollü hareket dolarizasyonu artırır mı?” demiştik. Yatırımcı kaygısının arttığı noktada dolar, yüksek çekim gücüyle orta yerde duruyor. Güvenli liman sıfatı özellikle nakitte olanlar için fazla düşünmeye gerek kalmadan paralarını park edecekleri yatırım aracı olmasına imkân veriyor. Şubat ayı enflasyonunun beklentinin üzerinde gelmesi ve CDS seviyesindeki artış kaygıları tetiklerken dolarda günlük artış adımlarını son günlerde büyüttü.

Şüphesiz doların halkın gündeminde bu kadar fazla yer tutması geçmiş dönemde kur hafızasının oluşmasından kaynaklanıyor. Zira kurun uzun süreli stabil hareketleri sonrası hızlı yukarı hareketleri gerilimli süreçlerin de işaretleri olarak görülmekte.

Enflasyon, faiz, döviz sarmalı yatırımcıların da karar süreçlerini doğrudan etkiliyor. En kötüsü elindeki nakdin gece uyurken eridiğini düşünenler. Fiyatların peşi sıra hemen her gün bir kademe yukarı doğru hareket etmesi olumlu beklentileri zayıflatan en büyük neden.

Yatırımcılar TL seçenekleriyle kur seçeneklerini karşılaştırmak yerine yüzünü enflasyona çevirmiş durumda. Enflasyon bazında kazandırmayan hiçbir seçenek yatırımcının nezdinde kazanç olarak görülmüyor .

Dolar kurunda enflasyon altı artış seyri, yatırımcıları önümüzdeki dönemde dolara karşı soğutacak en önemli gelişme olacaktır.

DOLAR KURU HAREKETLERİNİ ETKİLEYEN DÖRT ÖNEMLİ GELİŞME

1- Dolar endeksi, 103 seviyesinin altına düşerek yedi haftanın en düşük seviyesine indi.
2- Fed Başkanı Powell, enflasyonun Fed'in %2'lik hedefine yaklaşmada yeterli güveni sağlamaktan uzak olduğunu belirtti. Bu, faiz oranlarında bir gevşeme döngüsü başlatma olasılığının yüksek olduğunu işaret ediyor.
3- Enflasyondaki yavaşlama devam ederse, Powell daha önce faiz oranlarının bu yıl düşürülebileceğini belirtmişti, bu da piyasalarda olumlu bir beklenti yarattı.
4- Öte yandan işsizlik başvuruları beklenenden daha fazla arttı. Şubat ayı işten çıkarmaları 2009'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı, bu da işgücü piyasasında belirsizliklerin sürdüğünü gösteriyor.