Serbest döviz fonlarından para çıkışı var

Yayınlama: 04.05.2024 11:27:00 Güncelleme: 04.05.2024 11:24:34

Yüksek para girişleriyle dikkat çeken serbest döviz fonlarından para çıkışı gözleniyor. Çıkışın devamı eğilime dönüşmesine ve dövize alternatif arayışının güçlenmesine yol açabilir.

Serbest döviz fonlarından para çıkışı var

ZEYNEP AKTAŞ

Dolar kurunun getirisinin enflasyonun altında kalması, yatırımcıların da alternatif arayışlara girmesine neden oldu. Öyle ki hızlı büyümesi ile yılbaşından bu yana dikkatleri üzerine toplayan serbest döviz fonlarından da para çıkışı yaşandı.

Serbest fonlara son bir haftada 42,885 milyon TL para girişi gerçekleşirken 58,580 milyon TL para çıkışı yaşandı. Serbest döviz fonlarında ise 22,216 milyon TL para girişi gerçekleşirken 23,006 milyon TL para çıkışı gerçekleşti. Bu fonların haftalık bazda 790 milyon TL küçüldüğü gözlendi.

Merkez Bankasının beklentiler doğrultusunda faizi yüzde 50’de sabit bırakması ve yüksek faiz ortamında kura yönelimin azalması TL varlıklara dönük beklentileri güçlendiriyor.

ENFLASYONLA MÜCADELEDE FED’İN KARARLILIĞI

ABD Merkez Bankası (Fed), son toplantısında faiz oranlarını değiştirmeyerek %5,5 seviyesinde sabit bıraktı. Bu kararla birlikte, Fed enflasyonla mücadelenin henüz tamamlanmadığı konusunda uyarılarda bulundu. Fed, son aylarda görülen inatçı fiyat artışının durdurulmasına yönelik herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini belirtti. Bu durum, ABD ekonomisinin karşı karşıya olduğu zorlukları gösteriyor ve Fed’in dikkatle hareket etmesini gerektiriyor.

Enflasyon, ekonomik istikrarın temel bir unsuru. Aşırı artışı ekonomik büyümeyi tehdit edebilir. Fed’in bu noktada aldığı tutum, piyasalara rehberlik yapıyor. Faiz oranlarının sabit tutulmasıyla, Fed ekonomik aktivitede istikrarı korumaya ve enflasyonu kontrol altında tutmaya odaklanıyor.

Ancak, enflasyonla mücadelede henüz başarı sağlanamamış olması, Fed’in daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini gösteriyor. Gelen verilerin yakından izlenmesi ve gelecekte faiz oranlarının düşürülüp düşürülmeyeceği veya mevcut seviyede tutulup tutulmayacağına ilişkin kararlar, ekonomide istikrar açısından kritik öneme sahip.

Fed’in kararlılığı, ekonomik istikrarın sağlanması ve enflasyonla mücadelenin sürdürülmesi açısından önemlidir. Ancak, bu mücadelede başarı sağlanması için tüm paydaşların işbirliği içinde hareket etmesi gerekiyor.