Şimdi portföyleri düzeltme zamanı

Yayınlama: 21.08.2023 09:07:00 Güncelleme: 10.07.2025 09:48:37

Sekiz haftalık aralıksız yükselişi taşıyan endeksin gösterdiği yorgunluk emareleriyle birlikte borsa, muhtemel düzeltme bölgesine girdi. Endeks yeni zirvelere dönene kadar bunun bir fırsat olduğunu hatırlamak için en iyi zamanlar. 9 piyasa profesyoneli stratejinizi ve portföyünüzü değiştirecek ipuçları sundu.

Şimdi portföyleri düzeltme zamanı

SERAP SÜRMELİ

Piyasalar yol boyunca dalgalanır ve bu anlaşmanın bir parçasıdır. Beş yıldan daha uzun süredir hisse senedi piyasalarına yatırım yapan herhangi bir yatırımcı, inişleri, çıkışları ve aradaki tüm dalgalanmaları deneyimlediğinden bunu bilir.

Oldukça dalgalı geçen son altı ayın ardından borsa yeniden muhtemel düzeltme bölgesine girdi. Bu, piyasa düzeltmelerinin yatırımın kaçınılmaz bir parçası olduğunu kendinize hatırlatmak için iyi bir zaman.

Bir düzeltmenin boşa gitmesine asla izin vermeyin, geniş borsa düşüşleri, en beğendiğiniz hisselerin fiyatını sınırlı bir süre için - endeksler yeni zirvelere dönene kadar - düşürme eğilimindedir. 

Yine de karar vermeden önce bir şeyden emin olmalısınız. Düzeltme dediğimiz şeyin standartlaştırılmış bir tanımı yoktur, ancak yaygın olarak kabul edilen endeksteki yüzde10'dan fazla ancak yüzde 20'den az düşüştür. Buna düzeltme denir, çünkü borsadaki düşüş, fiyatları uzun vadeli eğilimlerine geri döndürerek, bir irrasyonel taşkınlık döneminden sonra piyasayı "düzeltme" eğilimindedir.

Çökme ise hemen anlayacağınız üzere yüzde 20 veya daha fazla düşüşü tanımlar. İnsanlar bu ifadeleri çok sık -ve bazen birbirinin yerine- kullandıklarından, piyasa çöküşü ile piyasa düzeltmesi arasındaki farkı bildiğimizden emin olalım.

Bazı insanların inançlarının aksine, piyasa çöküşleri öngörülebilir kalıpları takip etmez. Bununla birlikte, bu kısım kritiktir, bu çöküşleri takip eden boğa piyasaları genellikle güçlüdür ve çok daha uzun sürer. Düzeltmeler ise çökmelerden daha yumuşaktır, ancak bu onları hissetmeyeceğiniz anlamına gelmez. Ve bazı kalıpları takip eder.

Bazen bir piyasa düzeltmesine hazırlanmanın en iyi yolu hiçbir şey yapmamak ve rotada kalmaktır. İyi çeşitlendirilmiş yüksek kaliteli hisse senedi ve tahvil portföyüne sahipseniz, yatırım stratejinize bağlı kalmak ve piyasadaki oynaklığı göz ardı etmek ihtiyatlı bir harekettir.

Bu tavsiye cazip gibi görünse de bir düzeltmenin harareti sırasında, soğukkanlı ve derli toplu kalmak neredeyse imkansızdır.

Tarihsel olarak, düzeltmelerden en büyük payı kısa vadede güçlü getiri sağlamış hisseler alır. Bu yüzden beğendiğiniz bir sektörde fazla fiyatlandığını düşündüğünüz hisseleri aynı sektördeki daha az fiyatlandığını düşündüklerinizle değiştirmek için iyi bir zamandır.  

Öte yandan iç piyasada defansif olan perakende, gıda, içecek gibi sektörler, ihracat iç pazar dengesi olan şirketler, mali yapısı ve pazardaki konumu güçlü, pazarlarında üst sıralarda yer alan firmalara odaklanmak sıklıkla tavsiye edilir.

Fakat aradığınız, etrafınızdaki herkesin aklını kaybettiğini hissettiğiniz bir borsa düzeltmesi sırasında, akıl sağlığınızı ve paranızı korumanız için daha iyi bir rehber ise şimdi not almaya başlasanız iyi olur.

"YAKIN ZAMANDA YÜZDE 9-11 ARASINDA DÜZELTME GÖREBİLİRİZ"

Galata Menkul Araştırma Müdürü Yusuf Kavak: Hafta içerisinde ufak tefek geri çekilmeler görsek de, endekste tam anlamıyla bir düzeltmenin nereden ve ne zaman başlayacağını kestirmek zor. Ancak, 26 Mayıs’tan başlayan yükselen kanalın üst bandının aşılamaması ve 12-21 Haziran tarihlerinde gerçekleşen düzletmeden sonra, 22 Haziran’dan itibaren yüzde 52 civarında bir yükseliş kaydedildiği de düşünülecek olursa;  düzeltmenin yakın olduğunu söyleyebiliriz.

Düzeltmenin başladığının teyidini ise, 22 Haziran'dan itibaren altında kapanış görmediğimiz 9 günlük üssel hareketli ortalama seviyesinin altına kalıcılıkla inildiğinde yapacağız. Böyle bir durumda; teknik olarak yükselen kanalın alt bandına denk gelen 7.150-7.000 bölgesine doğru düzeltmenin devamı beklenebilir.  Yani, yaklaşık olarak yüzde 9 ile yüzde 11 aralığında bir düzeltme görebiliriz.

Düzeltme sonrasında yeni bir portföy düşünen yatırımcılar için önerebileceğimiz sektörler; perakende, otomotiv, ulaştırma ve banka olacaktır. Bu sektörler içerisinde; Bim, Migros, Tofaş, Ford Otosan, Doğuş Oto, Türk Hava Yolları, Pegasus, Akbank hisseleri ilk etapta izlemeye alınabilir. Yine, yaklaşan kış koşullarında önemi artacak olan enerji, gıda ve iklimlendirme sektörlerindeki şirketler de takibe alınabilir. 

"EN BELİRGİN GERİLEMEYİ BANKACILIKTA GÖREBİLİRİZ"

Ata Yatırım Araştırma GMY Cemal Demirtaş: 26 Mayıs’ta 4581 seviyesinde olan BIST-100 endeksi, 15 Ağustos itibariyle TL bazında yüzde 68, dolar bazında ise yüzde 24 yükseldi.

Bu dönemde bankacılık endeksi de TL bazında yüzde 84, dolar bazında ise yüzde 36 artış kaydetti.

Ata Yatırım olarak 20 Temmuz’da yayınladığımız strateji raporumuzda, 12 aylık BIST-100 endeks hedefimizi 6.800’den 8.400’e yükseltmiştik.

Şu ana kadar borsadaki yükseliş beklediğimizden hızlı gelişti. Fakat, enflasyon beklentilerinin bir miktar yükselmesi ve borsanın yine en cazip yatırım aracı olarak öne çıkması, önümüzdeki dönemlerde yukarı yönlü revizyon olasılığının daha yüksek olduğunu işaret ediyor.

İkinci çeyrek kâr sezonun sonuna gelirken, borsada da son 2.5 ayda yaşanan rallinin ardından, 7.800- 8.500 endeks aralığında düzeltme yaşanabilir. Yatırımcıların risk profillerine göre hisse senedi yatırım ağırlıklarını ayarlamalarında fayda görüyoruz. Portföylerde sektörel risklerin dağıtılmış olması kaydıyla, yüzde 40 oranında hisse senedi ağırlığını makul olarak değerlendirebiliriz.

Düzeltmenin sınırlı seviyede kalabileceğini düşünmekle birlikte, düzeltme durumunda en belirgin gerilemeyi bankacılık sektörü hisselerinde görebiliriz. Rallinin başlamasından bu yana, ekonomi yönetiminin aldığı önlemler bazında baktığımızda, güven ortamının oluşmasıyla birlikte, en olumlu tepkiyi bankacılık sektörü vermişti. Düzeltmelere sebep olarak genelde ekonomide alınan tedbirlere ilişkin oluşan şüpheler ya da global konjonktürde ani bozulmalar sebep olabilir. Buradan hareketle, düzeltme sürecinde, özellikle en çok yükselen hisselerde geri çekilmeler ya da kâr realizasyonu yaşanabilir.

Düzeltme beklentilerine göre hisse değişimleri yapmasak da bankacılık sektörü ağırlığını azaltıp, yine bizim en beğendiğimiz hisseler listesinde yer alan Bim, Migros, Coca Cola İçecek, Şişecam, Tofaş, Turkcell, Tav Havalimanları gibi hisselerde ilerlemekte fayda görüyoruz.

İç piyasada defansif olan perakende, gıda, içecek gibi sektörler, ihracat iç pazar dengesi olan şirketler, mali yapısı ve pazardaki konumu güçlü, pazarlarında üst sıralarda yer alan şirketlere odaklanmakta fayda görüyoruz.

"BIST-100 DIŞI ŞİRKETLERE DOĞRU EĞİLİM VAR"

Yatırım Finansman Strateji ve Yatırım Danışmanlığı Yönetmeni Vahap Taştan: Son sekiz haftadır yükselen BIST-100 endeksi yılın ikinci yarısına kuvvetli başladı. Artan hacimlerle birlikte son dokuz haftadır yaklaşık 1,9 milyar dolar yabancı girişi kaydedildi ve yabancı yatırımcıların elinde tuttuğu hisse senedi stok büyüklüğü yeniden 30 milyar dolar seviyesine yaklaştı. Bu bölgeyi önemli bir eşik olarak görmekteyiz. 8.000 bandına kadar yükselişin ardından endekste kısa vadede düzeltme isteği görmekteyiz. Yabancı ilgisinin önceki haftalara göre nispeten düşük fakat pozitif olduğunu tahmin ediyoruz. Buna karşın BIST-100’den, BIST-100 dışı şirketlere doğru eğilim söz konusu.

Teknik olarak ralli dönemlerinde 5-10 günlük ortalamanın referansı kuvvetli. Endeks (BIST-100) 22 Haziran’dan bu yana 5 günlük üssel ortalamasını test etse de 10 günlük üssel ortalamasının altında hiç kapanış yapmadı. Şimdilik bu ortalama 7.500’lerden geçiyor ve bu bölgeye doğru geri çekilmeyi devam eden trend içerisinde sağlıklı bir hareket olarak görebiliriz. Kuvvetli bir düzeltme için ise 7.500’ün altına geçilmesi gerekiyor. Şimdilik bu yönde güçlü bir sinyal olmasa da hem teknik görünüm, hem para giriş çıkış dengesi, hem de son dönemde yabancı ilgisinin zayıf kalması nedeniyle 7.500’e doğru bir baskıyı kısa vadede görebiliriz.

7.500 altına geçmediğimiz sürece olası satışları düzeltme olarak yorumlayabiliriz. 6.700 ve 7.100 ise olası satış baskısı durumunda endekste ana destekler.

Yatırım Finansman olarak ikinci çeyrek finansallarını da değerlendirdiğimizde havacılık sektöründe PGSUS ve THYAO finansallarını olumlu buluyoruz. Diğer taraftan holdingler cephesinde SAHOL ve KCHOL finansalları yine olumlu gördüklerimiz arasında. Demir-çelik tarafında KRDMD ve EREGL için iyimserliği korurken, perakende tarafında ise MGROS ve CCOLA finansallarının görünümü pozitif. Kurum olarak model portföyümüzde de ikinci çeyrek finansalları ardından güncellemeleri sürdürmekteyiz. Yıl başından bu yana model portföyümüz yüzde 100’e yakın getiri sağlarken BIST-100’ün de yaklaşık yüzde 42 üzerinde bir getiri oluşmuş durumda. Şu anda model portföyümüzde AKCNS, SAHOL, KRDMD, TCELL, TUPRS, YKBNK, KCHOL ve PGSUS yer almakta.

"7.600 ALTI SEYİRLERİ SATIŞ BASKISI İZLEYEBİLİR"

Phillip Capital Araştırma Müdürü Onurcan Bal: BIST-100 Endeksi, mayıs sonundan itibaren yüzde 68 oranında getiri sağladı. Son aylarda kaydedilen güçlü yükselişlerin ardından yorulmanın gözlendiği endekste, olası düzeltmelerin olağan karşılanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu noktada 22 Haziran’dan itibaren etkili olan yükseliş kanalının alt bandı gün içi geri çekilmelerde güçlü bir destek olarak çalışırken, 7.600 seviyesinden geçen trend altında olası kapanışlarda satış baskısının artış kaydettiği görülebilir. Yükseliş kanalının kırılması durumunda 7.500 ve 7.360 seviyeleri kısa vadede tekrar test edilebilir. 7.360 desteği altında ise 7.200-7.000 bölgesine doğru geri çekilmeler gündeme gelebilir. Teknik görünümün zayıflama kaydettiği endekste yükseliş trendinin kırılması halinde özellikle kısa vadeli güçlü getiri sağlamış pozisyonlarda kâr alımlarının yapılması faydalı olacaktır. Yaşanabilecek düzeltmelerin ise temel görünümü güçlü olan şirketlerde orta vadeli bakış açısıyla kademeli alım fırsatı olarak değerlendirilebileceği kanısındayız.

Orta vadede temel açıdan beğendiğimiz ve olası düzeltmelerde kademeli alımların yapılabileceğini düşündüğümüz ana sektör ve hisseleri; güçlü yolcu sayıları ve yaz döneminin katkısıyla havacılık sektörü, geniş yelpazedeki iş yapısı nedeniyle KCHOL, SAHOL ve SISE holding hisseleri, FROTO ve TOASO başta olmak üzere otomotiv sektörü, yurt içinde gücünü koruyan talep ve kentsel dönüşüm ile deprem konut yapımları gibi etkenlerle çimento sektörü, süregelen enflasyonist ortam ve düşük talep esnekliğine bağlı güçlü fiyatlandırma imkânına bağlı olarak sağlık ve gıda perakende sektörleri olarak sıralayabiliriz. Ek olarak yılın ikinci yarısında ihracatçı şirketlerin kâr marjlarında iyileşmenin yaşanacağını ve olası düzeltmelerde ihracatçı şirketlerin de kademeli alım stratejisi kapsamında takip edilebileceğini düşünüyoruz.

"ENDEKS 6.800-6.900 BANDINI GÖRÜRSE TEPKİ ALIMI GELİR"

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Eda Karadağ: Son günlerde, işlem hacmindeki artış dikkat çekici. Gün sonunda ortalama 100 milyar TL’nin üzerinde işlem hacimleri görülürken, geçtiğimiz günlerde 200 milyar TL’ye de yükseldiği görüldü. Hacmin de desteklemesi, yükseliş ivmesinin daha da artmasını sağlıyor. Seçimin ardından yabancı takas oranı yüzde 27 iken, son günlerde yüzde 31’e yükselmiş durumda. Bu noktada, iç piyasa açısından olumlu senaryoları konuşmaya devam ediyoruz. Elbette soluksuz bir yükselişten bahsedemiyoruz. Sert fiyatlamaların olduğu bugünlerde endekste gün içi düzeltme hareketleriyle de karşılaşabiliyoruz. Olası düşüşler piyasada tedirginlik yaratıyor çünkü bu düşüşlerin nereye kadar devam edip etmeyeceğini öngörmek zorlaşıyor. Endeks için olası geri çekilmelerin görülmesi durumunda kısa vadede 7.400-7.300 bölgesi aşağıda izlenebilir. Bu destek bölgesinin altında kapanışlar, ivme kaybının devam etmesine yol açabilir. Bu durumda en fazla 6.800-6.900 puanlara kadar olası bir hareketin oluşmasını bekleyebiliriz. Endekste 6.800-6.900 bölgesinden yeniden tepki alımlarının gelebileceğini değerlendiriyorum. İç piyasaya yönelik talep yüksek kalmaya devam ediyor. Yerli yatırımcının yanında yabancı yatırımcının da etkisini görmeye başladık. Algıyı bozacak bir gelişme oluşmadıkça, endeks için iyimser senaryolarımı korumaya devam edeceğim. Yılın sonuna kadar endeksin yükselen trendini koruması beklendiği için şimdilik çok güçlü bir satış beklentisi bulunmamakta. Sadece hisse seçimlerini daha dikkatli yapmaları gerekiyor çünkü geçtiğimiz yılki gibi her hisse senedi bu yükselişe eşlik edemiyor. Bu nedenle seçtikleri şirketlerin; nakit ve borçluluk durumu, ihracat payı, yatırımları, geleceğe yönelik projeksiyonları ve sektördeki payına dikkat edilmeli. Bu başlıklar göz önünde bulundurarak, şirketlerine yatırım yapmaya devam edebilirler. Yılın kalanı için ön plana çıkacağını düşündüğümüz sektörlerden bazılarına değinecek olursam; ulaştırma, gıda-perakende, sigorta, çimento, bankalar ve otomotiv olarak sıralanabilir.  Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin ortodoks politikalara dönmesi halinde not artışı olabileceğini değerlendirdi. Bundan sonraki süreç için TCMB, Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan gelecek olası adımların etkisi yine endeksin seyri üzerinde belirleyici olmaya devam edebilir. Moody’s gibi diğer kuruluşlardan da, buna benzer açıklamaların gelmesi, piyasayı destekleyecektir. Küresel piyasalarla korelasyonumuz zayıfladığı için oradaki gelişmeler bizi çok fazla etkilemiyor. Bu nedenle biz yine kendi iç hikayemizle, tempomuzu korumaya devam edebiliriz.

"280 DOLARIN ÜZERİNDE KALDIĞI SÜRECE YÜKSELİŞ DEVAM EDER"

Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş: 8 haftalık yükseliş serisini rekorlarla tamamlayıp dinlenmeye geçen BIST-100 endeksi için 7.650 destek seviyesinin önemli olduğu görüşündeyiz.

Bu seviye üzerinde kalınması halinde 7.800 ve 8.000 direnç seviyeleri hedeflenebilir. Olası geri çekilmelerde ise 7.500 destek seviyesi gündemimizde yer alabilir. Döviz cinsinden teknik seviyelere baktığımızda 280 dolar destek seviyesi üzerinde kaldığımız sürece yükseliş trendi devam edebilir. Bu durumda 290-304 ve 325 dolar dirençleri takip edilebilir. 280 dolar seviyesinin kırılması durumunda ise 275 dolar seviyesini izliyor olacağız.

Kâr realizasyonları ve düzeltme hareketleri sağlıklı bir piyasa işleyişi için önemli bir konumda yer alıyor. Burada yatırımcı tercihi ön plana çıkıyor. Yatırımcı orta-uzun vadeli bir yatırımcıysa pozisyonlarını koruması gerektiği görüşündeyiz. Kısa vadeli ya da kredili pozisyonda ise burada riskini düşürmesinin önemli olduğu düşüncesindeyiz.

Sektörel bazlı değişimleri konuşmadığımız bu dönemde, yatırımcılar çok fazla fiyatlandığını düşündüğü hisselerden aynı sektör içerisinde daha az fiyatlandığını düşündüğü hisselere geçiş gerçekleştirerek düzeltmelerden daha az etkilenebilirler.

2.çeyrekte görece zayıf kalmış ama 3.çeyrekte iyi performans izleyebilecek ihracatçı şirketlerin beklentileri şimdiden satın alınabilir. Sektörel olarak konuşmak gerekirse havacılık, otomotiv, depolama tesisi yatırımı olan, şarj istasyonu yatırımı olan enerji şirketleri, çimento, gayrimenkul, inşaat ve perakendecilik sektörünün 3.çeyrekte de iyi sonuçlarına devam edeceği görüşündeyiz. 

"YÜKSELİŞİN DEVAM ETTİĞİ SENARYODA 8500-9000 BANDINDA RİSK MUTLAKA AZALTILMALI"

Deniz Yatırım Yatırım Danışmanlığı Bölüm Müdürü Ali Barbaros Demirer: 26 Mayıs’tan bugüne, yaklaşık 3 ay süren bir yükseliş trendi içerisindeyiz. Bu süre içerisinde endeks yaklaşık yüzde 80 değer kazandı. Bu tarz büyük trendlerin hangi seviyede sona ereceğini ve / veya düzeltme hareketinin başlangıcını tahmin etmenin çok zor olduğunu düşünüyoruz. Bu sebeple trendi takip ederek, trendin bozulduğunu gördüğünüz an kâr satışı gerçekleştirmenin daha doğru strateji olduğu düşüncesindeyiz. Yine de bir seviye söylemek gerekirse endeksin bugün için ( yükselen bir kanalda bu seviyelerin her gün yükseleceğini düşünmek gerekiyor ) işlem bandını 7.500-8.000 olarak görüyoruz. Kısa vadede 8.500-9.000 seviyelerinin test edilmesi durumunda ise mutlaka mevcut pozisyonlarda risk azaltmak gerektiği düşüncesindeyiz.

Bu tarz büyük yükseliş trendlerinin sonunda endekste bir düzeltme geldiği zaman tüm hisselerin ve sektörlerin, fiyat düşüşü anlamında, etkileneceğini söylemek yanlış olmaz. Bu noktada önemli olan düzeltmeye / düşüşe yüksek oranda – kredili hisse senedi portföyüyle girmemek. Ancak bu düzeltme bazı hisseler ve sektörler için tabii ki alım fırsatı yaratacaktır. Bu düzeltmeyi / düşüşü alım fırsatı olarak değerlendirmek isteyen yatırımcılar mutlak olacaktır. En beğendiğimiz sektörleri havacılık, otomotiv ve perakende olarak sayabiliriz.

"İNŞAAT, BANKACILIK VE DEMİRÇELİK SÜRPRİZ YAPABİLİR"

Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tonguç Erbaş: Borsa İstanbul’da Mayıs 2022 itibari ile yukarı yönlü rallinin başladığını takip ediyoruz. Özellikle sene başı ve seçim sonrası dönemde yatırım araçları arasında döviz tarafında güçlü görünüm ile birlikte Borsa İstanbul tarafında da yatırımcıların yüksek gelirler elde ettiği şu dönemde endeks her geçen gün kendi zirvesini tazelemeye devam ediyor. Dolayısıyla yatırımcıların acaba bir kâr realizasyonu gelir mi, endekste düzeltme olur mu gibi soruları gündemi meşgul etmeye başladı. Geçmiş dönem hareketlerine göz gezdirdiğimizde benzer rallinin 2022 Eylül sonu itibari ile 50 günlük üssel ortalamadan alınan destek ile birlikte başladığını görüyoruz. Üstelik endekste geri çekilme yüzde 70’lerin üzerinde prim kaydedildikten sonra Ocak itibari ile gerçekleşmişti. Sonrasında da yurt içinde yaşanan hem toplumsal hem de siyasi gelişmeler, küresel piyasalarda takip ettiğimiz resesyon endişeleri rallinin hız kesmesi ve yönün değişmesi ile sonuçlanmıştı.

Nihayetinde bugün Borsa İstanbul’da ulaştırma, banka, gıda perakende ve körfez anlaşmalarından sonra enerji sektörlerinin de öncülüğünde neredeyse 8.000 puan seviyesine varan yükselişler görüyoruz. Bilanço döneminin sonlarına yaklaşırken hem hızlı yükselişler hem de beklentilerin artık geride kalması ile birlikte endekste bir soluklanma ihtiyacını elbette göz önünde bulundurmakta fayda var.

Bugüne kadar en yüksek 7.868 puan seviyesini test eden endekste özellikle gün içerisinde yaşanan geri çekilmeleri takip ediyoruz. Aslında işlem hacimlerinin yetersizliği ve bazı sektörlerin ya da bazı hisselerin ön plana çıktığı bu son görünüm geri çekilmelerde 7.300-7.500 puan seviyelerine kadar sarkmalar olabileceğini gösteriyor. Bu seviye altına geri çekilmeler ile birlikte bu seviyenin de altında kapanışlar 7.000 puan seviyelerini kısa vadede gündeme getirebilir ancak bizim şu an için beklentimiz endeksin kısa vadeli görünümünün 7.250-7.500 puan seviyeleri arasında seyretmesi yönünde şekilleniyor. Üstelik endekse dahil olmakta gecikmiş yatırımcılar için geri çekilmelerin yıl sonuna kadar alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğini de belirtmek gerekir.

İnşaat, bankacılık ve demir çelik sektörünün yıl içerisinde bir sürpriz yaparak yükselişe geçmesi de beklenebilir. Zamlardan kaynaklı sigorta şirketlerinde kârlılığın fazla olması beklentisiyle burada da ivme görebiliriz. Hisselere baktığımızda ise enerjide ALFAS, ASTOR, CWENR, EUPWR, ZOREN, ENJSA, hisseleri, inşaat sektöründe ise EKGYO, ENKAİ, TKFEN, ALARK gibi şirketler faaliyet alanları ile ilgili ön plana çıkıyor. Ulaştırma tarafında THYAO ve PGSUS otomotiv sektöründe FROTO, TTRAK, TOASO, DOAS hisseleri ve gıda perakende tarafında ise BIMAS, MGROS, SOKM, AEFES ve CCOLA hisseleri takip edilebilir.

"KAR REALİZASYONLARI KADEMELİ YAPILMALI"

ALB Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Muammer Demir: 14 Ağustos tarihinde endeksin, 7.868 ile yeni zirve seviyesini test ettiği fakat bu bölgede kalıcılık sağlayamadığı görüldü. Bu bölgenin altında kalınması durumunda kısa vadede zayıf görünüm devam edebilir ve ilk olarak 7.400 destek bölgesine varabilecek geri çekilmeler gözlemlenebilir. 7.868 üzerine geçişlerde ise kısa vadede 7.885-8.000 seviyeleri, direnç bölgesi olarak izlenebilir.

Hisselerde ciddi yükselişler yaşandı. Şayet bir yatırımcı kendi hedefine ulaştıysa, bir miktar kâr realizasyonunu düşünebilir. Hikâyesi olan sektörlerde kâr realizasyonu sınırlı kalabilir. Orta-uzun vadeli beklentiler olumlu olduğu için de, muhtemel realizasyonlar kademeli olarak yapılmalı…

Cazip görülen farklı hisse ya da enstrümanlara da yönelme gerçekleşebilir. Böyle dönemlerde teknik ve temel olarak defansif yönü güçlü, betası düşük, uygun rasyo ve çarpanlar ile işlem gören pay senetlerine portföylerde yer verilebilir. Öte yandan konjonktürün de desteklediği ulaştırma, perakende, gıda, otomotiv gibi sektör hisseleri, cazip seviyelerden takip edilmeli.