Stellar, Solana, Nano ve Cardano ne işe yarıyor? XML, SOL, NANO ve ADA'nın geleceği

Yayınlama: 07.11.2021 18:32:00 Güncelleme: 07.11.2021 18:54:05

Shiba Inu yola çıktığından bu yana yüzde 13.2 milyon kazandırmış olabilir. Fakat geleceğin projesi mi? Hiç sanmıyoruz. Peki kripto para piyasasında birer düğüm çözen projeler hangileri ve hangi işlevi yerine getiriyor. İşte geleceğin kripto paraları

Stellar, Solana, Nano ve Cardano ne işe yarıyor? XML, SOL, NANO ve ADA'nın geleceği
Son 3 ay içerisinde en çok hangi kripto paradan bahsedildi? Muhtemelen Doge veya Shiba Inu. Peki neden?
Çok basit insanlar bu piyasada kripto paraların geleceğine hangi projenin damga vuracağıyla değil aldığı kripto paranın kaç X yaptığıyla daha fazla ilgileniyor. Finansal okur yazarlığın olmadığı her piyasada olduğu gibi güdü tamamen spekülasyon üzerine odaklı. Fakat yine spekülasyon odaklı her güdüde olduğu gibi bu işin sonunun felaket olma olasılığı da yüksek. Unutmamak gerekiyor ki yüzde 13.2 milyona ulaşmak yıllar alsa da paranın yüzde 90'ını kaybetmek birkaç ay bile sürebilir. İşte bu yüzden motivasyonun spekülasyon değil temel analiz yani kirpto para ve blockchain'in geleceğine damga vuracak projeler olması en az riskli olanı. Hoş, bu piyasanın kurumsal kabullenmeler tamamen oluşmadıkça ne kadar az riskli olacağı da tartışılır. Ama en azından daha az riskli olanları tespit etmek her zaman mümkün. Global bazda kripto paraların temel analizi üzerine odaklanan çok sayıda analistin üzerinde dikir birliğine vardığı kripto para projelerinin neler olduğuna ve bunların bu yeni parasal modelde hangi görevi veya işlevi yerine getirdiğine bir bakalım istedik. İşte kripto paraların geleceği olduğu öne sürülen 4 dev proje ve projelerin özetleri...

STELLAR (XLM) NEDİR? NE İŞE YARAR?
Blockchain tabanlı ödeme ağı Stellar ( XLM)​) , bir geleceği olduğuna inanılan bir kripto para birimi.

Günümüzün altyapısını kullanarak, sınır ötesi ödemelerin doğrulanması ve ödenmesi bir hafta kadar sürebilir. Stellar ile itibari para birimi Lümen'e (ağın protokol simgesi olan XLM) dönüştürülebilir, dünyanın yarısına aktarılabilir ve saniyeler içinde yerel itibari para birimine geri dönüştürülebilir. İşlemi tamamlamanın maliyeti? Sadece 0,00001 XLM, bu da işlem başına 0,0000038 ABD Doları tutar. Sadece 1 dolarlık ücret almak için 263.000'den fazla işlem gerekiyor.

Hızlı, düşük maliyetli işlemin yanı sıra, Stellar'ın bazı gerçek dünya uygulamaları da var. 2017 yılında Güney Pasifik bölgesindeki bir düzine bankayla sınır ötesi ödeme platformunu test etmek için IBM ile birlikte çalıştı. Ayrıca  temel finansal hizmetlere erişimin sınırlı olduğu gelişmekte olan pazarlara finansal blok zinciri çözümleri getirmek için Visa ve Tala ile yapılan işbirliğinin bir parçası.

SOLANA (SOL) NEDİR? NE İŞE YARAR?
Ethereum gibi, Solana blok zinciri tamamen akıllı sözleşmeleri birleştirmek ve geliştiricilerin merkezi olmayan uygulamalar (dApp) oluşturmasına izin vermekle ilgili. Ancak Ethereum'dan farklı olarak Solana, verimlilik cephesinde masaya bir dizi dikkate değer avantaj getiriyor. Solana'nın, doğrulayıcıların birbirleriyle konuşmasını gerektirmeden olayları doğru olarak belirleyen geçmiş kanıtı protokolü, işlemlerin işlem hızını önemli ölçüde artırır. Ethereum saniyede yaklaşık 13 işlem gerçekleştirirken, Solana saniyede 50.000 veya daha fazla işlem gerçekleştirebilir. 

Benzer şekilde, Solana ücret açısından Ethereum üzerinde bir avantaja sahip görünüyor. Ethereum'un ağı işlemlerle tıkandığında, ödemelerle ilgili ücretler yükselebilir. Solana ile işlem başına ücretler genellikle 0,0025 ABD doları civarındadır. Bu, ücretlerde yalnızca 1 ABD Dolarına ulaşmak için yaklaşık 4.000 işlem gerekeceği anlamına gelir. Ağ ölçeklendikçe bu verimlilik geçerliyse, Solana, Ethereum'un yanında sağlıklı bir dApp talebinden pay alabilir.

NANO NEDİR? NE İŞE YARAR?
Nano, piyasa değerine göre 129. en büyük dijital para birim (7 Kasım itibariyle 757 milyon dolar).

Finansal odaklı blok zincirinin amacı, ödeme yerleşim sürelerini hızlandırmak, maliyetleri önemli ölçüde azaltmak ve herkesin katılmasına izin vermek için süreci demokratikleştirmektir. Nano'nun blok kafes blok zinciri ile yaptığı tam olarak budur. Tek bir blok zincirine sahip olmak yerine, Nano'daki her kullanıcının diğer kullanıcılarla rekabet etmek zorunda kalmadan ekleyebilecekleri kendi blok zinciri vardır. Bu, Nano'nun ağını ölçeklenebilir ve son derece verimli kılar - ortalama işlem bir saniyeden kısa sürede tamamlanır.

Öne çıkan bir diğer şey ise Nano'nun ücretsiz işlemleri. Nano'nun fikir birliği mekanizması, Açık Temsilci Oylaması (ORV), temsilcilerin ağdaki bireysel blokların geçerliliği konusunda oy kullanmasına olanak tanır. ORV farklılaşma sağlar ve daha da önemlisi işlemleri ücretsiz tutar.

CARDANO (ADA) NEDİR? NE İŞE YARAR?
Cardano geliştirme gecikmeleri yaşamış olsa da (hangi büyük blok zinciri projesinde yaşanmadı ki?), geliştiricileri ağı geliştirmek ve büyütmek için atacakları adımlara dair net bir vizyon ortaya koydu. 2020 yazında, ağ katılımcılarının çalıştırabileceği düğüm sayısını artıran Shelley yükseltmesi yayınlandı. Shelley'nin ardından Cardano'nun blok zincirindeki işlem sayısı günde yaklaşık 2.000'den günde 100.000'in üzerine çıktı.

Eylül 2021'de merakla beklenen Goguen güncellemesi açıklandı. Goguen, Cardano'nun ağında finansal ve finansal olmayan dApp'lerin önünü açan akıllı sözleşmeleri serbest bıraktı.

Cardano'nun ağının önemli ölçüde ölçeklenebileceğini ve güvenli tutulabileceğini varsayarsak, ki bu geliştiricilerin şu anda üzerinde çalıştığı şey, Ethereum ve Solana'ya ciddi bir rakip olabilir .