Steve Wozniak: Bitcoin matematiksel saflıktır, kopyalanması imkansız

Yayınlama: 31.10.2021 13:17:00 Güncelleme: 31.10.2021 13:19:25

Apple'In kurucularından Steve Wozniak, dolar ve Bitcoin'i karşılaştırdı. Wozniak'ın verdiği emlak örneği de enteresan: Hükümetlerin vergi geliri enflasyondan beslenir. Wozniak doları suni, Bitcoin'i ise saf olarak tanımladı

Steve Wozniak: Bitcoin matematiksel saflıktır, kopyalanması imkansız
Apple'ın kurucu ortağı Steve Wozniak, Bitcoin matematiksel saflıktır ve kopyalanması imkansızdır, dedi.

İlk Apple bilgisayarının arkasındaki programcı, "suni" ABD doları ile "matematiksel olarak saf" Bitcoin arasında kıyaslamalar yaptı.

29 Ekim'de Yahoo Finance ile yaptığı röportajda Wozniak, Brian Sozzi ve Julie Hyman'a, "ABD dolarına bakın, hükümet sadece yeni dolarlar yaratıp borç alabilir" dedi: "Bitcoin matematiktir, matematiksel saflıktır. Asla başka bir Bitcoin yaratılamaz."

Girişimci, ABD para sistemi ile elektronik eşler arası parasal ağ arasında paralellikler çizdi. ABD doları Wozniak'a "yapay" görünse de, Bitcoin'e gömülü "bilim, matematik, mantık ve bilgisayar programlama"dan hoşlanıyor.

Wozniak, "Enflasyon varsa, eviniz 40 yılda 10 kat artar ve akıllı bir yatırımcı olduğunuzu düşünürsünüz; hayır, aslında artık eski bir eviniz vardır" dedi. "Eskiden yeni bir eviniz vardı ama hükümet evin değerinin yüzde 90'ının kazanç olduğunu söylüyor ve onu vergilendirmeye karar veriyor. Hükümet tüm vergilerini enflasyondan elde ediyor."

Wozniak, Bitcoin'in nasıl tek bir varlık tarafından kontrol edilmediğini ve dolayısıyla düzenleyiciler bir hevesle yeni kağıt faturalar oluşturabileceğinden ABD doları ile elde edilmesi zor olan bir öngörülebilirlik seviyesini koruyabildiğini de vurguladı.

"Bitcoin'in bildiğimiz bir yaratıcısı bile yok, bir şirket tarafından yönetilmiyor, sadece matematiksel olarak saf olduğuna inanıyorum" diye ekledi.

Bununla birlikte Wozniak, Bitcoin ve insanın mahremiyet hakkı hakkında bazı ilginç tespitler de yaptı: Apple'ın kurucu ortağı, Bitcoin ve bazı kripto para birimlerinin "biraz anonimliğe" sahip olduğunu ve bunu iyi bir şey olarak görmediğini söyledi. Mahremiyetin gerekliliğini sorgulayarak, "Ayağa kalkıp bu işlemi ben yaptım diyebilmelisin" dedi.