'Tahvil piyasasında bir öfke nöbetindeyiz'

Yayınlama: 30.04.2021 16:33:00 Güncelleme: 30.04.2021 16:44:15

IIF Başekonomisti Robin Brooks, piyasadaki durumu finans sözlüklerine giren 2013 dönemine benzetti

'Tahvil piyasasında bir öfke nöbetindeyiz'
Uluslararası Finans Enstitüsü Baş Ekonomisti Robin Brooks, ABD tahvil  faizlerinde yaşanan artış sonrasında bir tahvil piyasası öfke nöbetinde 
(tantrum) bulunulduğu görüşünü tekrarladı. 

Brooks, "Bazıları tahvil fazileri halen düşük olduğu için bir öfke  nöbeti (tantrum) döneminde olmadığımızı düşünüyor. Yanlış. Bir öfke nöbeti süreci, tahvil faizlerinde anlık hızlı yükselişi gösterir. 
Faizlerin düşük düzeyde olması sürecine halen gidilecek yolu olduğunu  gösteriyor. Tahvil piyasalarında bir öfke nöbeti içindeyiz" dedi. 

2013 yılında Fed'in yeterli iletişimi kurmadan tahvil alımlarında azaltma sinyali vermesi küresel bir krize yol açmış ve o dönem "taper tantrum" olarak sözlüklere girmişti.

TAPER TANTRUM YANİ ÖFKE NÖBETİ NE DEMEKTİR?

"Taper tantrum" ifadesi, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) kantitatif genişleme politikasının gelecekte azaltılacağını duyurmasının sonucu olarak ABD uzun vadeli tahvil faizlerinin getirilerindeki 2013 artışını ifade eden bir kavram. Fed, ekonomiye beslediği para miktarını azaltmak için Hazine bonosu alımlarının hızını düşüreceğini açıkladı. Piyasalarla iletişim kurulmadan yapılan bu duyuru karşısında piyasa aktörleri cephesinde büyük bir öfke oluştu ve duyuruya tepki olarak tahvil getirilerinde meydana gelen artış, finansal medyada bir tantrum yani kelimenin Türkçe karşılığıyla "sinir krizi" olarak anıldı. Finans kitaplarına da bu isimle geçti.