Telefonsuz Whatsapp nedir? Nasıl çalışacak?

Yayınlama: 22.07.2021 16:05:00 Güncelleme: 22.07.2021 16:40:38

Whatsapp, telefon olmadan Mac veya Windows bir bilgisayar ya da tablet gibi 4 farklı cihazla çalışabilecek bir versiyonu test ediyor. İşte bilmeniz gerekenler...

Telefonsuz Whatsapp nedir? Nasıl çalışacak?
WhatsApp, kullanıcıların akıllı telefonlarının bağlı olmasına gerek kalmadan bir bilgisayardan mesaj göndermesine olanak tanıyan bir özellik sunuyor.

Mesajlaşma platformunun zaten PC için bir uygulaması var, ancak şimdiye kadar kullanıcıların mesaj gönderebilmeleri ve arama yapabilmeleri için telefonlarının açık ve bağlı olması gerekiyordu. 

Bu yeni özellik ile WhatsApp kullanıcıları, telefonlarının bağlantısı kesilmiş veya kapalı olsa bile PC'de (Mac veya Windows) mesaj gönderebilecekler. 

WhatsApp kullanıcıları, telefonları olmadan PC için WhatsApp'ta görüntülü ve sesli sohbetlerin keyfini çıkarabilecekler. 

Değişikliğin bir parçası olarak, PC'ler ve tabletler gibi dört adede kadar telefon olmayan yardımcı cihaz, WhatsApp'a bir akıllı telefondan bağımsız olarak bağlanabilecek.  

ŞU ANDA SADECE KÜÇÜK BİR GRUP TEST EDİYOR
Firma, WhatsApp'ın bu yeni özelliğimi "yavaşça daha geniş bir alana yaymadan" önce bir beta testinin parçası olarak "küçük bir kullanıcı grubu" ile test ettiğini söyledi.  

Facebook'un sahibi olduğu WhatsApp'ın başkanı Will Cathcart, "WhatsApp için yeni çoklu cihaz özelliğimizin beta sürümünü piyasaya sürmekten çok heyecanlıyız" dedi.

'Artık telefonunuz aktif ve internete bağlı değilken bile masaüstü veya web deneyimlerimizi kullanabilirsiniz.'

WhatsApp, ilk olarak 2015 yılında PC'ler için piyasaya sürülmesine rağmen, ağırlıklı olarak mobil uygulamasıyla biliniyor.

Bu yılın Mart ayında WhatsApp , Windows PC'lerde ve Apple Mac'lerde sohbet platformunun masaüstü sürümü için birebir sesli ve görüntülü aramalar başlattı.  

WhatsApp, 2015 yılında mobil uygulaması için sesli aramaları ve ertesi yıl görüntülü aramaları kullanıma sunmaya başladı. Mart güncellemesi, bu özelliklerin her ikisini de masaüstü için WhatsApp'a getirdi.  

Şu anda www.whatsapp.com/download adresini ziyaret ederek Mac veya Windows bilgisayarınız için WhatsApp'ı indirebiliyorsunuz . 

İndirildikten sonra, telefonunuzun kamerasını PC ekranında görünen bir QR koduna doğrultarak WhatsApp hesabınıza bağlayabiliyorsunuz.

Bunu yaptıktan sonra, masaüstü uygulamasından mesaj göndermeye başlayabilirsiniz - ancak bunu yapmak için telefonunuzun açık ve internete bağlı olması gerekir. 

TELEFONSUZ WHATSAPP NASIL ÇALIŞACAK?
Yani, PC'nizde mesaj gönderiyorsanız ve telefonunuz kapanırsa veya internet bağlantısı kesilirse, artık PC'de mesaj göndermeniz mümkün değil.

Yeni değişiklikle, telefonunuzun kapalı veya bağlantısının kesilmiş olması önemli olmayacak – yine de PC için WhatsApp'ta sohbet gönderebileceksiniz. 

Ve bunu aynı anda en fazla dört 'telefon dışı' yardımcı cihazda (açık ve bağlıysa telefonunuza ek olarak) yapabileceksiniz.  



Platform, bir Facebook Engineering blog gönderisinde yapılacak değişikliği ve bunun uçtan uca şifrelemeyi nasıl etkilediğini ayrıntılı olarak açıkladı.  

Gizlilik standardına atıfta bulunarak 'hala aynı gizlilik ve güvenlik seviyesini korurken' çalışacağını ekledi. 

Uçtan uca şifreleme, bir sohbetin yalnızca iki katılımcısının mesajları okuyabilmesini ve aradaki hiç kimsenin, hatta hizmetin sahibi şirketin bile okuyabilmesini sağlıyor. 

2014 yılında Facebook tarafından yaklaşık 19 milyar dolara satın alınan WhatsApp, WhatsApp kullanılarak gönderilen her özel mesajın varsayılan olarak uçtan uca şifreleme ile korunduğunu söylüyor.

Facebook'un iddiasına göre iletilerin içeriğini gönderen ve alıcı dışında hiç kimse göremiyor ve güvenli tutan 'kırılmaz bir dijital kilit' gibi davranıyor.  

Uçtan uca şifreleme, verilerin iki taraf arasında aktarılırken okunmasını veya gizlice değiştirilmesini önlemeyi amaçlıyor.

Hizmete erişmek için gereken kriptografik anahtarlar, her görüşmede yalnızca iki kişiye telefonları aracılığıyla otomatik olarak sağlanıyor.

Bu, her akıllı telefonun 'gerçeğin kaynağı' gibi davrandığı ve başka bir kullanıcı için mesajları uçtan uca şifreleyebilen tek cihaz olduğu anlamına geliyordu. 

Bu aynı zamanda PC için WhatsApp'ın yalnızca telefon tarafından dikte edilenlerin 'aynası' olarak hareket ettiği anlamına geliyordu (kullanıcılar gerçek mesajları bilgisayarlarını kullanarak yazıyor olsalar bile). 

Ancak çoklu cihaz işlevselliği sayesinde, PC ve tabletler de dahil olmak üzere bir WhatsApp hesabına bağlı her cihazın artık kendi kimlik anahtarı var, bu nedenle artık uçtan uca şifreleme için telefona güvenmeye gerek kalmayacak.  

WhatsApp, "Kişi adları, sohbet arşivleri, yıldızlı mesajlar ve daha fazlası gibi verilerinizi cihazlar arasında senkronize etmeyi başarırken, uçtan uca şifrelemeyi sürdürmek için yeni teknolojiler geliştirdik" diyor.

"Bunu başarmak için WhatsApp'ın mimarisini yeniden düşünmemiz ve gizliliği ve uçtan uca şifrelemeyi korurken bağımsız bir çoklu cihaz deneyimi sağlamak için yeni sistemler tasarlamamız gerekiyordu." 

Uçtan uca şifreleme, WhatsApp tarafından çevrimiçi mesajlaşma için asla kurtulamayacağı önde gelen bir güvenlik standardı olarak lanse edilir. 

Ancak Facebook Messenger'ın yanı sıra Instagram'da (Facebook'un sahibi olduğu) gizlilik standardını getirme planları durmuş gibi görünüyor.

Bu kısmen , uçtan uca şifrelemenin yetkililerin WhatsApp'ta çocuklara mesaj gönderen sübyancıları tespit etmesini zorlaştırdığını söyleyen çocuk koruma vakıflarının muhalif yaklaşımından kaynaklandı.  

2019 baharında Mark Zuckerberg, Facebook'a ve diğer platformlarına (zaten sahip olan WhatsApp dışında) uçtan uca şifreleme getirme planlarını duyurdu. 

Bir blog yazısında Zuckerberg, bu özelliği 'gizlilik odaklı bir sosyal ağ geliştirmede önemli bir araç' olarak nitelendirdi.

"Şifreleme merkeziyetçilikten uzaklaşıyor - bizimki gibi hizmetlerin içinden akan içeriği görmesini engelliyor ve başkalarının bilgilerinize erişmesini çok daha zor hale getiriyor" dedi.  

Ancak iki yıl sonra, değişikliğin uygulandığına dair hiçbir işaret yok. 

Facebook daha sonra, mesajlaşmayı varsayılan olarak şifrelemenin yıllar alacağını açıkladı.

Son söz, Ocak 2020'de Facebook'un Messenger gizliliği için yazılım mühendisi Jon Millican'dan geldi. 

Millican, "Şu anda dürüst olacağım ve hâlâ cevaplardan daha fazla soruyla karşı karşıya olduğumuzu söyleyeceğim," dedi.

"Planlamada ilerleme kaydetmiş olsak da, mevcut bir sisteme uçtan uca şifreleme eklemenin inanılmaz derecede zor olduğu ve neredeyse her şeyi temelde yeniden düşünmeyi gerektirdiği ortaya çıktı."

WhatsApp ayrıca bilgisayar korsanlarının veya siber suçluların birinin hesabına etik olmayan bir şekilde cihaz eklemesini önlemek için özel özellikler aldı.

Blogda, "Güvenlik kodlarını artık birinin tüm cihaz kimliklerinin birleşimini temsil edecek şekilde genişlettik, böylece herkes ve ilgili kişi her zaman mesaj gönderdikleri tüm cihazları doğrulayabilir" dedi.

Beta testi, Android ve iPhone'da WhatsApp beta'nın en son sürümünü kullanan WhatsApp ve WhatsApp Business uygulaması beta kullanıcıları tarafından kullanılabilir. Çok cihazlı beta dünya çapında kullanıma sunulacak.