Tesla'nın Almanya, Grünheide'deki fabrikasındaki çalışanlar, yöneticilerinin radarına takıldı. Sık sık rapor aldığı tespit edilen çalışanları, yöneticileri, evlerinde ziyaret etti. Habersiz ev ziyaretlerinin devam edeceği söyleniyor.
Alman Basın Ajansı'na (dpa) konuşan yönetici André Thierig, bu uygulamayı savunarak şunları söyledi:
"Çalışanların iş ahlakına hitap etmek istedik. Ev ziyaretleri alışılmadık bir durum değil. Birçok şirket bunu yapıyor."
Yüksek devamsızlık "onur kırıcı" mı?
Sendika IG Metall, şirket ile tamamen farklı bir görüşe sahip. Sendika, otomobil fabrikasındaki iş yükünün çok yüksek olduğunu ve ev ziyaretlerini "Gigafactory'deki uzun süredir aşırı yüksek hastalık oranına karşı bir başka saçma eylem" olarak tanımladı.
Daha önce Alman Handelsblatt gazetesi, hastalık raporu alan çalışanlarla yapılan ev ziyaretlerini gündeme getirmişti. Gazete, geçen hafta yapılan bir işyeri toplantısında alınan ses kaydından da bahsetti. Bu kayda göre, fabrika müdürü André Thierig ve insan kaynakları müdürü Erik Demmler, yüksek devamsızlık oranına sahip çalışanları "onursuz" olmakla suçladı.
"Her altı haftada bir yeni hastalık raporları"
Sendikanın aksine Tesla'ya göre, habersiz yapılan ev ziyaretlerinin nedeni yaz aylarında görülen aşırı yüksek hastalık oranı.
Thierig, belli dönemlerde rapor alma oranının yüzde 15'in üzerine çıktığını söyledi.
İşçi toplantısında çalışanlara ev ziyaretleri hakkında bilgi verildi ve uygulama açıklandı. Fabrika müdürü, bu durumun çalışanlardan destek aldığını da söyledi. Rapor almayan çalışanların çok fazla rapor alanlar nedeniyle haal kırıklığına uğradıklarını belirtti.
Thierig, 200'den fazla çalışanın bu yıl hiç çalışmamasına rağmen maaş ödemesi aldığını tespit ettiklerini belirtti. Bu çalışanların her altı haftada bir yeni rapor getirdiklerini söyledi.
Ayrıca yapılan ev ziyaretlerinde de çoğu çalışanın evde olmadığını, bazı durumlarda çalışanların agresif davranışlar sergilediği belirtildi.
Sağlıklı çalışanlara daha fazla iş yükü veriliyor
IG Metall, Tesla çalışanlarının yüksek hastalık oranı karşısında alarm verdi.
Ancak sendika, sorunun daha çok bireysel çalışanlarda değil, fabrika yönetiminde olduğuna inanıyor. Fabrikada hemen hemen tüm alanlardan çalışanların yüksek iş gücüyle çalıştıkları söyleniyor.
IG Metall Berlin-Brandenburg-Saksonya bölge müdürü Dirk Schulze "Personel eksik olduğunda, Tesla hastaları baskı altına alıyor ve kalan sağlıklı çalışanları ek iş yükü ile zorluyor. Eğer fabrika yönetimi hastalık oranını gerçekten azaltmak istiyorsa, bu kısır döngüyü kırmalıdır" diye belirtti.
Fabrika müdürü: Çalışma koşulları neden değil
Tesla'daki fabrika yönetimine göre, hastalık oranının nedeni çalışma koşulları değil.
Thierig, "Devamsızlık analizlerimizde belirgin fenomenler ortaya çıktı: Cuma günleri ve geç vardiyalarda, diğer hafta günlerine göre yaklaşık yüzde beş daha fazla çalışan hastalık raporu alıyor" dedi.
Bunun, kötü çalışma koşullarının bir göstergesi olmadığını söyleyen Thierig, çalışma koşulları tüm çalışma günlerinde ve vardiyalarda aynı olduğunu belirtti ve ekledi "Bu, Alman sosyal sisteminin bir şekilde kötüye kullanıldığı izlenimini veriyor."