TikTok'ta tehlikeli akım: Frozen Honey Challenge

Yayınlama: 04.08.2021 13:15:00 Güncelleme: 04.08.2021 13:34:02

TikTok'ta yurtdışında başlayan akımların Türkiye'ye gelmesi çok uzun sürmüyor. Ama bu defaki "asla gelmemeli" diyeceğimiz türden. Çünkü riskler çok büyük. Dondurulmuş Bal Challenge'ı

TikTok'ta tehlikeli akım: Frozen Honey Challenge
Son günlerde global bazda bir TikTok akımı tehlikeli şekilde yükseliyor. İsmi Frozen Honey Challenge. Bu akıma katılanlar bildiğimiz balı bir plastik şişeye doldurup daha sonra derin dondurucuya koyuyor. Sonrasında ise donmuş olan şişeyi çıkarıp canlı yayında sıkıyor. Böylece plastik şişeden altın rengi bir bal çıkartmaya ve bunu yemeye çalışıyor. Üstelik bu bir challenge olarak yapılıyor. Yani bir meydan okuma. TikTokçular başka bir arkadaşını etiketleyerek meydan okuyor. Diğeri de ona aynı şekilde karşılık veriyor.

İlk bakışta eğlenceli gibi görünen bu akımla ilgili tüm dünyada sağlık uzmanları uyarılarda bulunmaya başladı: Sakın bu akıma kapılmayın.
Sebebi ise şöyle açıklanıyor:
Bu kadar yüksek miktarda konsantre bal, çok fazla şeker demek. Bir yemek kaşığı balda tipik olarak 17 gram şeker bulunur. Bu kadar şekeri bir kerede tüketmek, aslında gastrointestinal bölge için çok tehlikeli. Kabızlığa neden olabilir. Ayrıca şişkinlik, kramplar ve ishale yol açabilir. Bu, özellikle bağırsak hücrelerinizin baldaki birincil şeker olan fruktozu olabildiğince parçalamadığında şiddetli olabilir. 
Üstelik tek tehlike de bu değil. 
Düzenli olarak çok fazla şeker tüketmek veya ani, aşırı dozda şeker tüketimi yüksek tansiyon, iltihaplanma, kilo alımı, diyabet, karaciğer yağlanması, kalp hastalığı ve felç ile ilişkilendirilmiştir. Yani donmuş bal tüketmek normal bir şey değildir vücut için.

Ayrıca bu ballardan sporlar da üreyebilir. Clostridium botulinum adlı bir bakterinin sporlarını içerebilir, bu yüzden bebeklere bal vermek çok tehlikelidir. Botox olarak da bilinen botulinum toksini üreten bakteri de budur. Botoks söz konusu olduğunda, boyut ve konum önemlidir. Bununla birlikte, bağırsaklarda Clostridium botulinum enfeksiyonu farklı bir hikaye. Bu bakteri, ciddi gıda zehirlenmelerine ve hatta ölüme neden olabilen botulinum toksinini salgılayabilir. 

Genç veya yetişkin bir bünye, küçük bir Clostridium botulinum ile başa çıkabilir belki, çünkü muhtemelen bu tehlikeli bakterileri dışlamak ve rekabet etmek için yeterli sayıda başka bakteri taşır vücut. Bununla birlikte, bu bakteriyi çok fazla içeren aşırı miktarda bal farklı bir hikaye olabilir. Bu nedenle, büyük miktarlarda bal yerken riskin ne olabileceği tam olarak belli değil. Ne de olsa, “yetişkin bir insanı her gün büyük miktarlarda bal ile besleyin ve botulizm olup olmadığına bakın” çalışmaları yok gibi görünüyor.