Türk bankaların fiyat rasyolarına göre durumu

Yayınlama: 14.11.2021 13:33:00 Güncelleme: 14.11.2021 13:43:05

2021 üçüncü çeyrek bilanço rakamlarının açıklanmasıyla fiyat rasyoları da değişti. Peki zirve yapan Borsada hangi bankanın f/k ve pd/dd oranları nereye geldi? Sektör ortalamaları ne?

Türk bankaların fiyat rasyolarına göre durumu
Borsa TL bazında zirve yaptığında artık teknik olarak yukarıda bir sınır kalmazken aşağıda ise risk giderek büyümeye başlar. Her ne kadar dolar bazında endeks için hala bir zirveden bahsedemesek de TL bazlı zirve özellikle yerli yatırımcılar için psikolojik bir risk noktasıdır. Kar satışlarının nereden geleceği belli olmaz. İşte bu dönemlerde mühim olan ve riski en aza indirgeyecek yegane şey uzun vadeli mantıklı hisse seçimleri yapmak olur. 

Tam olarak bu noktada mıyız? Uzmanların kafası karışık. Eğer yabancı yatırımcılar güçlü bir şekilde piyasaya dönüş yapacaksa endeks için yukarı doğru daha çok uzun bir yol olduğu düşünülebilir. Fakat yabancı dönmezse elinizdeki hisse senedini en az 1 yıldan uzun süre elinizde tutacağınız varsayımıyla hareket etmeniz gerekebilir. İşte tam bu noktada hangi hisse hala ucuz, hangisi artık pahalı kararı verebilmek önemlidir. Bunun için de temel analiz en etkili yöntemlerden biri olarak kabul edilir. Elbette temel analizin içerisine sadece fiyat veya bilançolar girmez. Şirketlerin yönetimleri, kar dağıtım politikaları, ileride karşılaşabileceği sektörel zorluklar vs. her şeyi temel analiz hesaplamaları içerisine dahil edebilirsiniz. Fakat eninde sonunda işin başlangıç noktası ortağı olmayı planladığınız şirketin piyasa fiyatının mali tablolarının hak ettiği seviyede olup olmadığına bakmaktır. Açıklanan 2021 Üçüncü Çeyrek mali tabloları, borsadak son ralli fiyatlara yeterince dahil edilmiş mi edilmemiş mi onu gösteremesi açısından önemli bir veri. Biz de üçüncü çeyrek verilerinin ardından geriye dönük yıllıklandırılmış (yani son dört çeyreğin konsolide edildiği) veriler üzerinden fiyat/kazanç ve piyasa değeri/defter değeri rasyolarını alıp, bunları şirketlerin özsermayelerine göre ağırlıklandırarak sektör ortalamalarını hesapladık. Listeye halka açıklık oranı yüzde 5'in altında olan bankaları dahil etmedik.

Yatırımcıya ise kıyaslamalı bu verilere bakarak geri kalan araştırmaları yapmak kalıyor. Elbette bu verileri teknik analiz ile birleştirmek de en doğru alım zamanlamasını belirlemek için iyi bir yöntem olarak kabul ediliyor.

Borsa İstanbul'da İşlem Gören Bankaların Fiyat/Kazanç ve Piyasa Değeri/Defter Değeri Oranları
Hisse PD/DD FK
Akbank 0.47 3.59
Albaraka 0.67 16.19
Garanti 0.63 4.35
ICBC 3.19 31.6
İş Bankası C 0.38 3.3
Şekerbank 0.79 20.58
Halkbank 0.27 15.63
TSKB 0.66 4.51
Vakıfbank 0.3 5.05
Yapı Kredi 0.47 3.39
Sermayeye Göre Ağırlıklandırılmış Sektör Ortalaması 0.46 5.56

Not: Sıralama en ucuzdan en pahalıya sıralaması değildir. Alfabetik sıralama alınmıştır.