Türk borsalarından kripto para çekilemeyecek mi?

Yayınlama: 11.09.2021 13:58:00 Güncelleme: 11.09.2021 14:26:02

İddianın sahibi kripto para birimi türev platformu olan Bybit’in Ülke Müdürü Doruk İşmen. Diğer bazı isimlerin de teyit ettiği duyumun sonuçları ne olacak?

Türk borsalarından kripto para çekilemeyecek mi?
Sermaye Piyasası Kurulu ve Merkez Bankası'nın teknik desteğiyle bir komisyon tarafından hazırlanan kirpto paralar ve kirpto para borsalarına yönelik düzelnemeye ilişkin çok kritik bir iddia ortaya atıldı. İddiaya göre yeni düzenlemede Türk kripto para borsaları ve alt coin platformlarından yatırımcılar varlıklarını kripto para olarak çekemeyecek. Yani varlıklar ancak Tl veya dolar gibi bir fiat para birimine dönüştürülerek çekilebilecek. Özet olarak ise Türk kripto para yatırımcıları eğer kripto para varlıkları bir yerli kirpto para borsasındaysa bunları soğuzk cüzdanlarına alamayacak. İddiayı ortaya atan ise Bybit'in Türkiye Müdürü Doruk İşmen.

DORUK İŞMEN'İN SES GETİRECEK DUYUMU
Duyumunu twitterdan paylaşan Doruk İşmen, "Planlanan kripto para borsası mevzuatına dair yerli borsalardan kripto para çekimi yapılamayacak diye bir duyum aldım. Bu fikri destekleyen yerli borsalar da varmış. Kriptonun ruhuna aykırı olan her mevzuat çok büyük bir yanlıştır. Ne olursa olsun, o ruh her zaman yaşayacak" dedi.

Doruk İşmen'in tweetine yanıt veren Socios Direktörü Altuğ Öztürk ise "Revolut vb platformlarda da sadece al-sat var ama çekim yok. Bankalar insanların paralarını kendi cüzdanlarına çekebilme durumunu yüksek risk olarak görüyorlar. Saçmalık, gerçekleşeceğini sanmıyorum" yorumunda bulundu.

Fakat teknoloji yazarı Ahmet Usta verdiği yanıtta, "Kitap yazdık bedava dağıttık, dağa taşa anlattık. Maalesef bu saçmalıklar benim de kulağıma geldi, umarım yanlış bilgidir. Dönemler geçer hatalar anlaşılır ama kaçan artık tren değil uzay aracı, gelen meteordan mağaraya girip korunmak da mümkün değil" ifadelerini kullandı.

TÜRK BORSALARINDAN KRİPTO PARA ÇEKİLEMEYECEK OLMASININ NEDENİ?
Mevzuatta yapılacak bu düzenlemenin nedeni konusunda ise ortak bir kanaat hakim. Son yağılan kripto para düzenlemesinde Merkez Bankası ödeme aracısı kuruluşlar vasıtasıyla kripto para borsalarına ve bu borsalardan para transferini yasaklamıştı. Paramevzu.com'un aldığı duyumlara göre ise bunun en önemli nedeni kara para endişeleriydi. Özellikle Kapalıçarşıda bir seferde 100 milyonlarca dolarlık para transferlerinin yapıldığı döviz büfelerinin varlığı sonrası düzenlemenin bu akışı kestiği biliniyor. Fakat yabancı kripto para borsaları ile yerli kripto para borsaları arasında kripto para bazlı transferler önlenemediği için halen kayıt dışında kalan bir gri alan kaldığı da bir gerçek. Özellikle Merkez Bankası'nın bu konudaki hassasiyetinin devam ettiği ve düzenlemenin asıl gerçekçesinin de bu olduğuna inanılıyor. Birçok Türk kripto para yatırımcısı yerli borsaları yabancı borsalara transfer için kullanıyor.

YERLİ BORSALARDA KALDIRAÇLI İŞLEM VE ÇOK SINIRLI COİN LİSTELEMELERİ SORUNU
Peki yerli yatırımcılar neden yabancı borsaları tercih ediyor. Aslında bunun iki sebebi bulunuyor. Bunlardan ilki Türk kripto para borsalarında kaldıraçlı işlem yokluğu. Kaldıraçlı işlem yapmak isteyen yatırımcı için çaresiz seçenek yabancı borsalar. Fakat kaldıraç kullanmayan yatırımcılar için de başka bir sebep söz konusu. O da Türkiye'deki kripto para borsalarının binlerce kirpto paradan maksimum 50-100 tanesini listeliyor olması. Hatta çoğu yerli borsada listelenen coin sayısı 20'yi bile geçmiyor. 

YERLİ BORSALAR NEDEN YASAĞI DESTEKLİYOR?
Bu mevzuatın yerli kripto para borsaları tarafından da desteklenmesinin sebebi de işte bu. Yerli borsalara yerli yatırımcılardan geçici bir para transferi gerçekleşiyor. Fakat bu varlık, örneğin Theter gibi bir sabit enstrümana çevrildikten sonra hızla yabancı bir borsadaki sıcak cüzdana transfer oluyor. Yani yerli borsanın günlük hacmi içerisine dahil olmuyor. Çıkarılacak olan mevzuatta bunun zorlaştırılması yerli borsaların da işine gelebilecek bir gelişme. Öte yandan mevzuatın bu şekliyle geçmesi durumunda iç pazarda hem kaldıraç hem de spo yatırımcılar için coin veya token seçeneklerinin binlerle ifade edilebilir seviyeye çıkması da zorunlu bir ihtiyaç ve talep haline gelecek.

BİNLERCE KRİPTO PARA TÜRK BORSALARINDA LİSTELENMEK ZORUNDA KALABİLİR
Bu durumda önümüzdeki günlerde mevzuatın getireceği sermaye yeterliliğini karşılayacak olan Türk kripto para borsalarında binlerce yeni kripto paranın listelenmesi konusunda büyük bir ralli başlayabileceği düşünülüyor. Fakat elbette bunun yapılabilmesi tamamen alyapı yatırımlarına bağlı. Tek bir coin üzerinden gerçekleşen yüksek işlem hacimlerinde bile kilitlenen yerli kripto para alım satım platformlarının binlerce kripto parayı listeleyebilmesi için on milyonlarca dolarlık altyapı güçlendirme yatırımı yapması kaçınılmaz. Kaçının gücü bu sermayeye yetebilecek, onu ilerleyen günlerde göreceğiz. Öte yandan kaldıraçlı işlem konusunun nasıl çözüleceği halen bir muamma. Bu konuya bir çözüm veya düzenleme getirilememesi durumunda yabancı kripto para borsalarında varlığı bulunan Türk kripto para yatırımcılarının önemli bir bölümünün varlıklrını hiçbir zaman Türkiye'ye getirmemesi gibi bir olasılık da dikkat çekiyor.