Türk şirketi şalteri kapattı! Lübnan karanlığa gömüldü

Yayınlama: 16.05.2021 00:05:00 Güncelleme: 16.05.2021 00:14:06

Lübnan'da yaşanan karışıklık nedeniyle 18 aydır hiçbir ödemeye alamayan Türk enerji devi Karpower, denizden elektrik akışını kesti. Lübnan şehirleri karanlığa gömüldü

Türk şirketi şalteri kapattı! Lübnan karanlığa gömüldü
Elektrik üretiminde büyük sıkıntılar yaşayan Lübnan'da Türk şirketin denizde kurduğu yüzer santraller bu soruna büyük bir çözüm olmuştu. Fakat ülkedeki siyasi kargaşa nedeniyle Türk enerji devi Karpower'a 18 aydır ödenmeyen elektrik faturası nedeniyle şirket denizdeki santralde şalter indirdi. Lübnan'ın büyük şehirleri karanlığa gömüldü.
Karadeniz Holding'e bağlı Karpower özellikle Afrika coğrafyasında önemli elektrik üreticilerinden biri. Lübnan'da denize kurduğu iki santralle 370 MW elektrik üretiyor ve bu elektrikle Lübnan'ın üçte birinin enerji ihtiyacını karşılıyor. Ancak Lübnan'da siyasi kargaşa nedeniyle istikrarlı bir hükümet yok. Bu nedenle elektrik şirketine son 18 aydır ödeme yapılmadı.

Böylece Karpower elektrik üretmeyi bıraktı. Fabrikaların da elektriğini kesildiği Lübnan'da büyük şehirler de karanlığa gömülmüş durumda.

Şirket yaptığı açıklamada, "18 ay boyunca, hiçbir ödeme almadan ve herhangi bir ödeme planı olmadan elektrik sağlamaya devam ettik" dedi.

Elektrik üretimini durdurma kararı, Lübnan'ın Türk enerji şriketlerine yönelik potansiyel rüşvet ve bunlarla ilgili yolsuzluk soruşturması doğrultusunda tutuklama kararından günler sonra geldi.

Türk gemileri, yıllık 200 milyon ABD doları karşılığında günde yaklaşık 400 megawatt-saat (MWh) elektrik sağlıyor.

Yıllardır birbirini izleyen hükümetler Lübnan'daki elektrik sorununu çözmek için elektrik santralleri inşa edemediler.

Ülke, halihazırda 2.000 MWh'den az enerji üretirken, tüm ülkeyi kapsayacak şekilde günde 3.500 MWh'den fazla elektrik üretilmesi gerekiyor.