Türkiye, iki enerji devini Türkiye'ye taşıyor

Yayınlama: 30.06.2021 11:38:00 Güncelleme: 30.06.2021 11:40:52

Resmi Gazete'de yayımlandı: Olası yaptırımlara karşı TPIC ve Eti Maden için Ankara ve İstanbul merkezli iki şirket kurulacak

Türkiye, iki enerji devini Türkiye'ye taşıyor
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yurtdışında kurulan 2 kamu enerji şirketi Türkiye’ye taşınıyor. Karara dayanak oluşturan yasa düzenlemesinin görüşmelerinde kararın Türkiye’ye yönelik olası yaptırımlara karşı önlem oluşturacağı da ifade edilmişti.

Karara göre Turkish Petroleum International Anonim Şirketi (TPIC) ile Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü (Eti Maden) tarafından Ankara ve İstanbul merkezli iki şirket kurulacak. Turkish Energy Anonim Şirketi’nin her biri 1 dolar değerinde 20 bin nominal hissesi olacak, Etimine Anonim Şirketi ise her biri 200 euroluk 50 bin nominal hisseye sahip olacak.

Bloomberg'ün haberine göre Bakanlık Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü Süleyman Önel, geçen yıl Kasım ayında ilgili düzenlemenin TBMM’deki görüşmelerinde yaptığı açıklamada, bazı şirketlerin vergi kolaylıkları ve esnek çalışabilmeleri amacıyla yurtdışında kurulduğunu söylemişti. Bu kapsamda İngiltere ile Fransa arasındaki Jersey adalarında Türk şirketlerinin bulunduğunu belirten Önel, TBMM tutanaklarında da yer alan açıklamalarında, “Getirilme sebebi şu; malumunuz son dönemde Türkiye aleyhine yaptırım kararları alındı. Sayın Bakanımız Fatih Dönmez de bir dönem… Biliyorsunuz, yaptırım kararı alındı ve ülkemizin şirketleri hakkında da bazı kamu kurum kuruluşları hakkında da yaptırım kararı alındı. Şimdi, bu şirketler bizim için hayati öneme sahip şirketler. Şu an Karadeniz’de yapılan faaliyetlerde bu şirketlerin de emeği var. Dolayısıyla, bu şirketlerin yurt içine alınmasının bir sebebi de yarın bir gün bu tip bir yaptırım kararıyla karşılaşıldığında şirketlerin ülke içerisinde bulunması daha sağlıklı olarak görülüyor” ifadelerini kullanmıştı.

Bakan Dönmez de 29 Aralık 2020’de bir milletvekilinin soru önergesine verdiği yanıtta, bakanlığa bağlı yurtdışında 14 şirket bulunduğunu ifade etmiş, bu kapsamda Jersey Kanal Adaları, Finlandiya, Rusya, Lüksemburg, ABD, Çin ve Hong Kong’da Türkiye’nin şirketleeri olduğunu ifade etmişti.