Türkiye ile Suudi Prens'in ziyareti sırasında swap anlaşması beklentisi

Yayınlama: 22.06.2022 15:28:00 Güncelleme: 22.06.2022 17:10:02

Bloomberg'ün iddiasına göre Suudi Arabistan Prensi'nin bugün Türkiye'ye yapacağı ziyartette iki ülke arasında swap anlaşması imzalanması beklentisi var

Türkiye ile Suudi Prens'in ziyareti sırasında swap anlaşması beklentisi
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın bugün yapacağı önemli ziyarete katılacak iki Türk yetkili, görüşmeler sırasında Suudi Arabistan ile bir swap anlaşması imzalamaya istekli olduklarını söylediğini öne sürdü.

Yetkililer döviz takasının, yüksek petrol fiyatlarından gelen nakitle aynı hizada olan dünyanın en büyük petrol ihracatçısından yabancı girişlerini güvence altına almak için tartışılan birkaç seçenekten biri olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan ile yapılacak bir anlaşma, Türkiye'nin değer kaybı yaşamış para birimi üzerindeki baskıyı hafifletebilir ve hükümetin, ülkenin ticaret açığının Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 157 artmasına neden olan enerji ithalatı maliyetiyle başa çıkmasına yardımcı olabilir.

Yetkililer, Suudi Arabistan ile potansiyel bir anlaşmanın boyutu ve kapsamı hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeler sırasında nihai bir anlaşmaya varılırsa, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ın ziyareti sırasında açıklanabileceğini söylediler.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, karşılıklı ziyaretlerle “iki ülke arasındaki turizm ve ticaret seviyelerinin geri kazanılmasına ilişkin olumlu beklentilerin güçlendiğini” söyledi.

28 MİLYAR DOLARLIK SWAP GEÇMİŞİ

Türkiye, son yıllarda Katar, Güney Kore, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri ile yaklaşık 28 milyar dolar değerinde döviz takası anlaşması imzaladı.

Resmi verilere göre, brüt döviz rezervleri 10 Haziran'da 60,8 milyar doları buldu, ancak Merkez Bankası'nın yabancı muadilleri ve ticari borç verenlerle takas anlaşmalarından kaynaklanan yükümlülükleri ortadan kaldırıldığında, önemli ölçüde sıfırın altına düşüyor. (Bloomberg)