"Türkiye yatırım için cazip ama eflasyon ve TL'de erime önlenmeli"

Yayınlama: 02.06.2021 11:14:00 Güncelleme: 02.06.2021 11:20:17

Goldman Sachs'ın Varlık Yönetimi eski Başkanı Jim O'Neill, "Türkiye'de ne zaman beklenmeyen olumsuz bir gelişme olacağını bilemiyorsunuz" dedi

"Türkiye yatırım için cazip ama eflasyon ve TL'de erime önlenmeli"
BRIC terimini literatüre katan eski Goldman Sachs Varlık Yönetimi Başkanı ve şu an Chatham House Başkanlığı yapan Jim O’Neill, Türkiye’nin yatırım yapmak için cazip olduğunu fakat enflasyonun ve TL’deki değer kaybının önüne geçmesinin iyi olabileceğini söyledi.

Bloomberg HT'nin haberine göre, Türkiye’deki siyasi iktidarın merkez bankası ile kurduğu ilişkilerin ülkeye fazladan risk primi yükü getirdiğini belirten O’Neill, “Ne zaman beklenmeyen olumsuz bir gelişme olacağını bilemiyorsunuz. Türkiye’deki  iktidarın sürdürülebilir ekonomik temellere sahip olunmadığı müddetçe  bu tarz müdahalelerde bulunulmaması gerektiğini şimdiye kadar fark  etmesi gerekirdi” dedi.

Fed’in olası varlık alımı azaltımı ve bunun gelişen piyasalar ile Türkiye üzerinde yaratabileceği etkiyi değerlendiren O’Neill, ABD’nin domine ettiği bir finansal sistemde politika değişikliklerinin sonuçlarından etkilenmemenin çok zor olduğunu belirtti.

“Türkiye gibi kendisi tasarruf yapamadığı için küresel tasarruflara  bağlı olan ülkeler Fed politika değiştirdiğinde bundan en fazla  etkilenenler oluyor” diyen O’Neill, Türkiye’nin sermaye girişine  ihtiyacı düşünüldüğünde, bu döngüsel değişimlerden diğerlerine göre en kötü etkilenecek ülkelerden biri olma ihtimalinin çok yüksek olduğunun  altını çizdi.