Phoenix Store CEO'su: Bitcoin'in ödülü 500 bin dolar olacak

Yayınlama: 03.08.2021 23:46:00 Güncelleme: 04.08.2021 09:53:55

Nişantaşı'nda dünyanın önde gelen kripto madencilik cihazı Bitmain'in satışını yapmak için mağaza açan Phoenix Store CEO'sundan Paramevzu.com'a özel açıklamalar: Türk yatırımcılar her ay 50-100 cihaza yatırım yapıyor

Phoenix Store CEO'su: Bitcoin'in ödülü 500 bin dolar olacak
Tartışma götürmez bir gerçek var ki Türk kripto para yatırımcılarının ünü artık kıtaları aşmış durumda. Dünyadaki en aktif yatırımcı kitlelerinden birine sahibiz. Bunu sadece dünyanın en büyük kripto para borsalarının birbiri ardında Türkiye'de yaptıkları yatırımlarla görmüyoruz. Aynı zamanda madencilik şirketlerinin de artık Türkiye'yi hedef pazar olarak görmeye başladığına şahit oluyoruz. Bunun en dikkat çekici örneklerinden biri ise geçtiğimiz günlerde Nişantaşı'nın en kalburüstü mekanlarından birinde Bitmain madencilik ekipmanı satışlarının yağılacağı fiziksel bir mağazanın açılışını yapan Phoenix Store'un tanıtım toplantısıyla gördük. Bir İngiliz Phil Harvey, kürsüye çıktı ve kripto para camiasına "Biz artık fiziksel olarak da buradayız" dedi.

Bir defa bu basın toplantısının bize göre çok ilginç bir çok yönü vardı. 

Tamamen paranın dijitalleşmesi ve merkeziyetsizleşmesini temsil eden Bitcoin gibi kripto paraların madenciliği bile söz konusu olsa fiziksel bir mağaza ile insanların karşısına çıkam bir çelişki değil miydi?
İkincisi ziyaretçi trafiği çok daha yüksek caddeler varken Phoenix Store neden İstanbul'un en sosyetik noktası olan Nişantaşı'nın ve üstelik ana caddesini değil de Saint Regis'in altını mağaza için tercih etmişti.
Üçüncüsü ise Türkiye'de madencilik yapmak hepimizin bildiği astronomik enerji maliyetleri nedeniyle bu kadar yüksekken Bitmain madencilik donanımlarıyla Phoenix Store kimi hedeflemekteydi? 
Üstelik basın toplantısında konuşmak için kürsüye çıkan Phil Harvey, oldukça ilginç de bir iddia ortaya koyuyordu: Biz burada aslında öncelikli olarak satış yapmak için değil, insanları kripto paralar ve madencilik konusunda eğitmek için bulunuyoruz. 

Nereden bakarsanız bakın kimine göre dijital para devrimi olan kripto para piyasasının Türkiye'de en büyük gövde gösterilerinden biriyle karşı karşıyayız.

TÜRK YATIRIMCILAR HER AY 50-100 MADENCİLİK MAKİNASI SATIN ALIYOR
Samimi bir röportaj yapma fırsatı bulduğumuz Phoenix Store CEO'su Phil Harvey, Türkiye pazarını fiziksel bir mağaza için neden seçtiklerini şöyle açıklıyor: Türkiye kripto para ticareti yapan borsalar içinde büyük bir hacme sahip. Türkiye’nin şu anda sahip olmadığı şey ise büyük bir madencilik ağı aslında. Halihazırda Türkiye’de madencilik ekonomik açıdan oldukça pahalı. Dolayısıyla amacımız, Türk insanına madencilik konusunda doğru bilgiyi vermek ve yurt dışında madencilik yapılabilmesini kolaylaştırmak.Dubai'deki mağazamızda gördüğümüz bir şey, bizden makine almaya gelen Türk vatandaşlarımızdan gördüğümü şey bu. Buna ek olarak şu anda Türkiye'de özellikle Bitcoin madenciliği alanına karşı büyük bir ilgi var. Hatta pek çok Türk yatırımcının çeşitli pazarlarda benzer yatırımları da var. Şuan Türkiye’de madencilik maliyetlerinin fazla olmasından dolayı yatırımcılar için yurtdışında madencilik yapmaları daha fazla kar sağlıyor. Biz insanlara bu seçeceği sunuyoruz aslında.
Peki Harvey'in bahsettiği ilgi rakamsal olarak ne kadara denk geliyor. Sorduk. Cevap ise şöyle: Dubai'de satış yapıyoruz. Türkiye'deki Türk yatırımcılardan Rusya, Kanada, ABD'de bulunan makinelere her ay 50 ile 100 arasında bir talep söz konusu. Bunun dışında genel olarak her ay yaklaşık 4 bin - 6 bin makine satışı mevcut.  

Phoenix Store'un gelir perspektifine bakıldığında, gelirlerinin yüzde 99’ı madencilik donanımlarından geliyor. Fakat hacim açısından bakıldığında ise bu rakam ürün ve hizmetlere oranla ortalama yüzde 40-60 seviyesinde. Dubai'den ayda yaklaşık 400 cüzdan satışı gerçekleştiriliyor ve bu rakam, Amazon, Ebay veya diğer aracılar üzerinden yapılan satışlar için de geçerli. 

Elbette Phil Harvey hiç dilinden düşürmediği eğitim konusu özellikle dikkat çekici. Merak etmemek elde değil: 
Dünyada kripto para konusunda en eğitimli kitle nerede? 
Hiçbir fikri olmayan birinin mağazaya gelmesinin nadir karşılaşılan bir durum olduğunu anlatıyor Harvey: "Daha önce görmediğiniz bir araba satın almazsınız. Bu yüzden insanlar mağazaya girmeden önce temel düzeyde bir finans teknolojileri bilgisine sahip olması gerektiğini düşünüyor. Muhtemelen dünyanın yüzde 1'lik bir popülasyonu kripto hakkında sohbet edebilecek düzeyde bir bilgi sahibi. Yani yüzde 1’lik kesim bunu benim seviyeme kadar biliyor, bu yüzden Çin muhtemelen en fazla bilgi yoğunluğa sahip pazarların başında geliyor. Fakat burada, Çin’deki bilgi biraz teknik bir bilgi. Buradan hareketle Çin’in en eğitimli kadroya sahip olduğunu, sırasıyla Kuzey Amerika ve Rusya'nın bu sıralamayı takip ettiğini söyleyebiliriz."

"TÜRKİYE'NİN POTANSİYELİ İÇİN GELDİK"
Genelde Türkiye pazarına giren her yabancı yatırımcıya sormak adettendir. Bu pazarı araştırdınız mı? Rakamsal olarak nasıl bir kitle ile karşılaşmayı ve ne seviyede bir satış rakamı hedefine ulaşmayı hedefliyorsunuz? Harvey'den sürpriz bir yanıt alıyoruz: Dürüst olmak gerekirse hayır. 
Fakat kendisinden öğrendiğimiz kadarıyla madencilik donanımı satan bir mağazanın finansal açıdan sürdürülebilir olması için ayda en az 25 makine satışına ulaşması gerekiyor. Harvey ise bundan çok daha fazlasına ulaşmayı hedefliyor. Elbette Dubai'de ne kadar satış yaptıklarına ilişkin veriler var. Ancak bu veri, genişlemeye çalışılan pazarlarda yardımcı olmuyor. 

Bu nedenle Phoenix Store burada eğitim potansiyeline odaklanarak büyümeyi hedefine koymuş. "Avrupa, İngiltere ve Türkiye gibi pazarlar madenciliğin ticari olarak uygun olmadığı yerler. Fakat bu pazarların büyük borsaları var ve burada büyük bir ekosistem mevcut. Bu potansiyel, eğitim ve madenciliğe girmek için güzel bir fırsat. Sadece Bitcoin ile yatırım yapmak zorunda değilsiniz, başka bir seçenek ile de yapabilirsiniz. Yani farklı birimlerle de bu yatırımı gerçekleştirebilirsiniz. Bu gerçekten sahip olduğumuz tek hedefli yaklaşım ve elimizdeki tek veri de bu" diyor Harvey.

İlginçtir Türkiye'de kripto paralar konusunda yasal düzenlemelerin eli kulağında. Ekonomi yönetimi, SPK ve Merkez Bankası gibi kurumların bu konularda çalışmaları son aşamaya getirdiğini ve her an bu yasal düzenlemenin açıklanacağını biliyoruz. Bun arefesinde Türkiye'de bir kripto para madencilik donanımı ve soğuk cüzdan satan fiziksel mağaza açılınca ister istemez insanın aklına bu bir tesadüf mü diye sormak geliyor. 
Gülüyor Harvey: Ramazan ayını, pandemiyi düşünerek mağazayı bu dönemde açabildik. Hiçbir şey için asla mükemmel bir zaman yok bilirsiniz. Sadece daha iyi bir zaman beklenebilirdi ama beklemeye devam edemezdik. Bu yüzden mağazamızı şimdi açmaya karar verdik. Örneğin Wolkswagen’in karbon emisyonu yüksek olduğunda, tüm insanlar gidip araba almaktan vazgecmiyorlar. Endüstriye farklı bir açıdan bakıyorlar. Makinelere yaptıkları yatırım bir bakıma daha güvenli hale geliyor. Çünkü fiziksel bir varlığa sahipler. Bu makineler için açıkça sözleşmeler var. Sonuçta zamandan ve koşuldan sorumluyuz. Biz sadece sunduğumuz hizmet karşılığında para alıyoruz, dolayısıyla herşey şeffaf ve net bir şekilde sunulmuş oluyor.

"MADENCİLİK İÇİN EN UCUZU KAZAKİSTAN VE RUSYA AMA MADENCİLER AMERİKA KITASINA GİTTİ"
Madencilik kapsamında en cazip ülke hangisi ya da hangi ülkelerden talep görüyorsunuz? Özellikle regülasyonlar sonrasında madenciler dünya’da hangi ülkelere doğru kaymaya başlıyor?

Jeopolitik olarak Çin önemli bir konumda yer alıyordu. Madencilerin Çin’de pek çok sektörel paydaş ile yakın ilişkileri var. En azından ortak paydadalar. Son gelişmelerden Çin’deki pazarın yavaş yavaş Rusya, Kanada ve ABD'ye gideceğini tahmin ediyoruz. Çinliler fiyatlandırmalar ve enerji konusunda son derece titizler. Bu madenciler için oldukça elzem bir konu. Çin'den sonra en ucuz fiyatları Kazakistan ve Rusya vaat etti. Ne yazık ki, başlı başına bir risk olan siyasi istikrarsızlık nedeniyle, Batılı madenciler ve yatırımcılar tipik olarak Kuzey Amerika, Kanada ve ABD’yi tercih etti. Orada siyasi  bir istikrar  var. Makineleri hukuk olmaksızın ortadan kaldırmak söz konusu değil.

'NEDEN FİZİKSEL MAĞAZA?' SORUSUNA İLGİNÇ YANIT: AMAZON DA BİR KİTAPÇIYDI
Gelelim yazının en başında kafamızı sürekli kuracalayan soruya. Bu bir ironi mi gerçekten. Paranın merkeziyetsizliğini sembolize eden bir sistem üzerinden ticaret yaparken fiziksel bir satış merkezi açmak mı?

Harvey'in bu konudaki örneği Amazon. "Başlangıçta bir kitapçıydı yani fiziksel bir mağaza olarak başladı. İnternete girmeden önce fiziksel varlıkları vardı. Bugün ise endüstride her şey online. Biz biraz daha fiziksel bir deneyim sağlamak istedik. Dahası bu online deneyimi fiziksel bir ortamda sağlamak istedik. Konfor alanınızdan çıkmadan okuyabileceğiniz çok fazla forum sitesi, izleyebileceğiniz çok fazla video var. Buna karşın eğitim ve destek seviyesini artırmak istiyorsak bu rahatlığın üzerine fiziksel bir mağazaya da yatırım yapmamız gerektiğine inandık. Neden fiziksel bir mağaza olmasın ki! Madenciliğe inanıyoruz. Bitcoin'e inanıyoruz. Bu nedenle, bir mağaza kurarak bu topluluğu desteklemek istiyoruz" diyor Harvey. 

"HEDEF KİTLEMİZ BİRKAÇ BİN DOLARLIK ALICILAR DEĞİL, O YÜZDEN NİŞANTAŞI"
Kafamızı çok kurcalayan bir diğer soru...

Neden İstiklal Caddesi gibi çok daha yoğun trafiğin olduğu bir yerde değil de Nişantaşı'nda mağazayı açtıklarını şöyle açıklıyor: Burada ultra lüks markalarla komşuyuz. Bizim hedef kitlemiz birkaç bin doları olan kişiler değil. Premiyer yatırımcıları hedefliyoruz. Demografik olarak da bu kitleyle burada buluşacağımıza inanıyoruz.

BITCOIN FİYATI 500 BİN DOLARA ÇIKACAK
Bitcoin'de madencilik giderek zorlaşsa da "Bitcoin'e inanıyoruz" diyen Phil Harvey, bir son madencilik tarihi olan Bitcoin'in ardından neye inanmaya başlayacakları sorusuna ise ilginç ve bir o kadar da çarpıcı bir yanıt veriyor:
2140 yılında son Bitcoin çıkarılacak. Bugünden itibaren yaklaşık 120 yıl demek. Yani çok uzun bir zaman var bunu düşünmek için. Biz konuya işlem bazında bakıyoruz. Gelin biraz Bitcoin fiyatlarına odaklanalım. Madencilik faaliyeti ile her bir blok doğrulandığında ortaya çıkan Bitcoin miktarı her 4 yılda bir yarılanıyor. Bunun ardından da Bitcoin'in fiyatının iki katına çıkması beklenir. Son gerçekleşen yarılanmanın ardından eğer fiyatlar yeniden yükselecekse fiyatın her bir Bitcoin bloğunun 500 bin dolara ulaşmasını bekliyorum. Bunun da ötesinde insanların Visa, Mastercard gibi birbirleriyle işlem yaparken Bitcoin kullanacakları dönemi hayal ediyoruz. Bunun için Bitcoin'e inanıyoruz diyorum.