Türkiye'deki yabancı bankalardan takipteki kredi talebi!

Yayınlama: 26.07.2021 18:31:00 Güncelleme: 26.07.2021 18:35:35

T24'ün kulis haberine göre 90 günden 180 güne çıkarılan kredilerin takibe alınma süresine yabancı bankalar itiraz etti: Tekrar 90 güne dönmek istiyor. Bu kredi kullananlar için oldukça kötü bir haber

Türkiye'deki yabancı bankalardan takipteki kredi talebi!
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) gecikmeye giren krediler takip hesaplarına aktarılmadan önce 90 gün yerine 180 gün beklenilmesi uygulamasını 30 Eylül tarihine kadar uzatması Türkiye’de faaliyet gösteren Avrupa bankalarında rahatsızlığa yol açtı. T24’ün edindiği bilgilere göre BDDK’ya başvuran bankalar, uluslararası standartlardan uzaklaşan raporlamalar ve uygulamalar konusunda başta Avrupa Merkez Bankası olmak üzere Avrupa Birliği’nin düzenleyici kuruluşlarının baskısı altında olduklarını ilettiler. Avrupa sermayeli bankaların, uluslararası raporlama standartlarına dönüş talep ettikleri belirtildi.

BDDK, 30 Haziran’da dolacak olan bazı desteklerin 30 Eylül’e kadar uzatıldığını duyurdu. Böylece bankaların 90 günde takibe almaları gereken krediler ve kredi kartı borçlarının süresi yeniden 180 gün oldu. Bankaların bilançolarında, bu düzenleme ile takibe düşen kredilerin sayısı daha az görünüyordu.

Yabancı bankaların bu baskısı BDDK üzerinde ne kadar etkili olacak bilinmez. Fakat şu an için en iyi olasılıkla zaten 30 Eylül 2021 tarihinden itibaren, yani en geç iki ay içinde 180 günlük takip süreleri 90 güne inecek. Bu da kredisini ödeme güçlüğü çeken kredi kullanmış vatandaşlar için çok ciddi bir sıkıntının başlayacağı ve konut, otomobil veya maaşlar üzerinde hacizlerin de başlayacağı anlamına geliyor.