Twitter haber okurları için bir şey planlıyor!

Yayınlama: 05.05.2021 13:45:00 Güncelleme: 05.05.2021 14:07:56

Scroll'u satın alan Twitter'ın online gazeteler ve gazetecilere yeni gelir modeli getirecek bir abonelik sistemi üzerinde çalıştığı düşünülüyor

Twitter haber okurları için bir şey planlıyor!
Twitter'ın Scroll'u satın almasına birçok teknoloji meraklısı veya sektör katılımcısı anlam vermekte oldukça zorlandı. Öyle ya, varoluş sebebi bir üyelik modeliyle çalışan ve sisteme katılan internet yayıncılarındaki reklamları ortadan kaldırmak olan bir uygulamayla, başlangıcından bu yana bedava olan Twitter'ın ne işi olabilir? 
İddialara göre ise Twitter, reklamcılık sektörünün altını üstüne getirecek bir devrimsel yenilik üzerinde çalışıyor. Scroll satına alması da bu ortalığı karıştıracak çalışmanın bir parçası.

Aslında Twitter yetkilileri bu konuda ser veriyor ama sır vermiyor. Fakat Twitter'ın bir abonelik modeli üzerinde çalışıyor olması, Scroll'un verdiği hizmetin niteliği, Twitter'ın haber okutma konusunda planları olduğu gerçekleri bir araya getirildiğinde puzzle'da yarım da olsa bir manzara görmek mümkün hale geliyor.

SCROLL NEDİR?
Aslında bir ekosistem oluşturan scroll, yayıncıları kendi sistemine davet ederek sitelerindeki reklamları abone olan okurlar için kaldıracağını, bunun karşılığında da bir gelir paylaşım modeli üzerinden yayıncıya gelir vaat eden bir uygulama. Scroll'un iddiası yayıncıya, reklam gösterimlerinden daha fazla gelir getirmek. Kullanıcı tarafında ise aylık 5 dolarlık bir abonelik sözleşmesi sunuyor ve kapsadığı yayınlarda okur hiçbir reklam görmüyor. 

Bunun yanından Scroll'un içinde bir de Nuzzel adı verilen başka bir hizmet daha var. Bu da twitter haber akışınızda bulunan ve insanlar tarafından en çok okunan haberlerden bir derleme yaparak bu derlemeyi bir newsletter ile kullanıcıların e-posta adreslerine gönderiyor. Son dönemin yükselen uygulamalarından biri.
Twitter, Nuzzel'ın temel unsurlarını Twitter'a getirmeyi taahhüt etmiş durumda. Bu açıdan Nuzzel kısmı net ve anlaşılır.

Peki Twitter Scroll ile tam olarak ne yapacak. Bu konuda net bir açıklama da bilgi de yok. Ama bazı tahminler elbette var. The Verge'e göre Twitter kesinlikle bir dizi hizmeti birarada barındıran bir abonelik hizmeti oluşturacak. 
Daha önce de haber bülteni Revue'yü satın almış olan Twitter'ın Ürün Başkan Yardımcısı Mike Park, şirketin Scroll'u daha kapsamlı bir aboneliğe entegre edeceğini ve kısmen de Revue haber bülteni yazarlarına buradan gelir göndereceğini söylüyor.
Öte yandan Twitter'ın Apple News ile bazı yönlerden rekabet eden bir hizmet sunacağı, reklamları tarayıcı düzeyinde durduran web teknolojisi saldırısı yerine, Twitter uygulamasının kendi içindeki bir özellik veya hatta gelecekteki bir haber okuma uygulaması olabileceği de olasılıklar arasında. Bunu, Park'ın "[Scroll'un] hiper etkileşimli izleyicilerimize kusursuz bir okuma deneyimi sunmak için inşa ettiklerini yeniden hayal etmek istiyoruz” açıklamalarından çıkarmak mümkün.

Başka bir deyişle, Twitter, birçok gazetecinin ve haber avcılarının çevrimiçi yaşamlarındaki merkezi konumunu güçlendirmeye çalışıyor. Yani Scroll'un Twitter'ı "haberleri seven ve bunu sürdürülebilir bir şekilde desteklemek için para ödeyen insanlardan oluşan harika bir buluşma" haline getirebileceği bir hayal söz konusu. Bu ne kadar başarılabilir ve tüm ülkelerde ne kadar uygulanabilir, bunu bu yıl içerisinde görmeyi bekliyoruz. Çünkü Twitter konuyla ilgili 2021 içinde somut bir gelişme paylaşacağıu vaadinde bulunmuş durumda.