Uzun soluklu çıkış arayışı

Yayınlama: 01.04.2024 09:42:00 Güncelleme: 01.04.2024 09:40:30

BIST 100 Endeksi uzun vadeli seyrinde yeni bir yükseliş hikâyesi arayışında. Teknik göstergeler üçer aylık grafikte çıkışın başlarında olduğumuzu söylüyor. Uygulanan ekonomik programın sonuçları görüldükçe risk iştahı da artacaktır.

Uzun soluklu çıkış arayışı

Yerel seçimler sonrasında ekonominin daha fazla öne çıkacağı bir dönemdeyiz. TCMB’nin parasal sıkılaştırma adımları, enflasyonla mücadele kararlılığı, yabancıların yeniden sermaye piyasalarına yönelmeleri yeni bir çıkış için umutlandırıyor. BIST 100 Endeksi tarihsel seyrinde üçer aylık dönemlerde yüksek enflasyonun olduğu dönemlerde güçlü yükselişler yaşadı. Yılın ikinci yarısından sonra merkez bankalarının faiz indirim döngüsü başladığında en fazla borsalar etkilenecek.Teknik göstergeler üçer aylık grafikte çıkışın başlarında olduğumuzu söylüyor.

KÂRI SERMAYESİNİN 2 KATI OLAN ŞİRKETLER

Açıklanan bilançolarda BIST 50’de kârı sermayesinin 2 katından fazla olan 7 şirket var:  Doğuş Otomotiv, Migros, Borusan Boru, TAV Havalimanları, Ülker Bisküvi, Enerjisa ve Çimsa. Öte yandan bu şirketler son bir yılda yüzde 120’nin üzerinde kazandırdı. Borusan dışındaki şirketlerin fiyat/kazanç oranları ise 15 ve altında bulunuyor. Şirketler prim yapmalarına rağmen değerleme oranları cazip.

BIST 100-50’DE ÖNE ÇIKAN 7 ŞİRKET

BIST 100-50 Endeksinde kâr/sermaye oranı yüksek, fiili dolaşımdaki payı yüzde 50’nin altında ve F/K oranı 25’in altında olan 7 şirket var. Bu şirketler: Türk Traktör, Coca Cola İçecek, Anadolu Efes, Enerya Enerji, Akçansa, Aksa ve İş Yatırım Menkul Değerler. (Zeynep Aktaş/EKONOMİ Gazetesi)