Varlık Fonu'ndan borsaya destek

Yayınlama: 27.02.2023 17:19:00 Güncelleme: 27.02.2023 18:08:25

Borsa İstanbul’da BES fonlarının ardından devreye Türkiye Varlık Fonu (TVF) giriyor. Bloomberg News'in haberine göre, TVF hisse senedi piyasasını desteklemeye yönelik olarak borsa yatırım fonları (BYF) aracılığıyla borsaya destek vermeyi planlıyor

Varlık Fonu'ndan borsaya destek

Bloomberg’in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere TVF, başlangıçta en az 1 milyar doları bir devlet bankası tarafından yönetilen BYF'lere tahsis edecek. Haberde, bu miktarın Ziraat Portföy tarafından yönetilen BYF'lerin kullanılmasının planladığı aktarıldı.

Deprem felaketlerinin ardından Borsa İstanbul’a destek olmak amacıyla bir dizi yeni teşvik kararı ve Bireysel Emeklilik Fonlarına yönelik yeni kararlar alınırken; yeni bir adım olarak BYF’ler aracılığı ile borsaya destek olmak amaçlanıyor.

Aktarılacak fonun toplam büyüklüğünün, Türk Hava Yolları gibi tüm TVF şirketlerinin 2022 kazancını bildirdikten sonra belirleneceğini belirten konuya yakın kişiler, Borsaya aktarılacak tutarın kademeli olarak tahmini 1 milyar dolarlık başlangıç tutarının ötesine geçebileceğini söyledi.

ZİRAAT PORTFÖY’ÜN 11 BORSA YATIRIM FONU BULUNUYOR

Şu an Ziraat Portföy’ün 11 borsa yatırım fonu bulunuyor. Bu fonların 11’i hisse, 2’si altın, 1’i dolar ve 1’i gümüş üzerinde.

Fonların ayrıntısı ise şöyle: “Altın Katılım Borsa Yatırım Fonu, BİST30 Endeksi Hisse Senedi Yoğun Borsa Yatırım Fonu, BİST30 Eşit Ağırlıklı Endeksi Hisse Senedi Yoğun Borsa Yatırım Fonu, BİST50-30 Endeksi Hisse Senedi Yoğun Borsa Yatırım Fonu, BİST Banka Dışı Likit 10 Endeksi Hisse Senedi Yoğun Borsa Yatırım Fonu, BİST Likit Banka Endeksi Hisse Senedi Yoğun Borsa Yatırım Fonu, Katılım 30 Endeksi Hisse Yoğun Borsa Yatırım Fonu, Katılım 30 Eşit Ağırlıklı Endeksi Hisse Senedi Yoğun Borsa Yatırım Fonu, Risk Eşit Banka Dışı 20 Endeksi Hisse Senedi Yoğun Borsa Yatırım Fonu, Likit Temettü Endeksi Hisse Senedi Yoğun Borsa Yatırım Fonu, Yıldız Pazar Teknoloji ve İletişim 10 Endeksi Hisse Senedi Yoğun Borsa Yatırım Fonu.”

Bloomberg verilerine göre, Ziraat Portföy'ün Türkiye hisse senetleri için en büyük yerel BYF’si olan BIST 30 Endeks fonuna, 15 Şubat'tan bu yana 8,1 milyar liralık (430 milyon dolar) giriş gerçekleştirdi.

Konunu gündeme gelmesinin ardından TVF ve Ziraat Portföy’den henüz bir açıklama gelmedi.

TVF NASIL KAYNAK SAĞLIYOR?

Türkiye Varlık Fonu (TVF), hisselerini elinde bulundurduğu şirketlerden temettü şeklinde nakit elde eder. Dolayısıyla tutarın tam olarak belirlenmesinde çeyrek bilançoları etkili olacak. Fon ayrıca borç piyasasında da aktif olduğu için lira ve döviz cinsinden borçlanma yoluyla yeni kaynak elde edebiliyor.

BORSA İSTANBUL YÖNÜNÜ YUKARI ÇEVİRDİ

Borsa İstanbul, sabah saatlerinde 17 Şubat'tan bu yana ilk kez 5 bin puan seviyesinin altına sarkarken; sonrasında Türkiye Varlık Fonu'nun hisse senedi piyasasını destekleyeceği haberiyle yönünü yukarı çevirdi.

BIST 100 endeksi, gün içerisinde en yüksek 5 bin 153 puanı görürken, en düşük ise 4 bin 980 puana kadar geriledi. BIST 100 endeksi, saat 16:23 itibarıyla yüzde 1,67 oranında yükselişle 5 bin 143 puan seviyesinde hareket ediyor.

Bankacılık endeksi güne, yüzde 1,21 oranında yükselişle 4 bin 105 puandan başladı. Şu dakikalarda ise yüzde 3,00 oranında yükselişle 4 bin 178 puanda işlem görüyor.