"Vatandaş fırsatı buldukça döviz satıyor"

Yayınlama: 03.03.2021 12:04:00 Güncelleme: 07.04.2021 10:16:43

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, geçen seneki dolarizasyonun aksine yılbaşından bu yana TL lehine bir trend olduğunu söyledi

"Vatandaş fırsatı buldukça döviz satıyor"
Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Bloomberg HT'ye sektörün gündemindeki gelişmeleri  değerlendirdi.
Binbaşgil'in açıklamalarında öne çıkan ifadeler şunlar oldu:
"2021 daha iyi bir sene olacak. Hepimizin beklentisi bu konuda  paralel. İlk yarıda faizler daha yüksek seyredecektir. Ama ilk yarının  ardından faiz seviyeleri gerilecektir.
TCMB enflasyonla mücadelede elindeki araçları kullanmaktan  çekinmeyeceğini söylüyor. Burada Mart-Mayıs enflasyonu önemli olacak.
Ama TCMB bir yere kadar buna müdahale edebilir, buna bütünsel bakmak  lazım. Ama gördüğüm kadarıyla süreç koordine ilerliyor. Enflasyonla  mücadelede TCMB ile birlikte hareket etmeliyiz."

Binbaşgil, döviz mevduatlarında vatandaşın döviz satım tarafında olduğunu, kurumların ise fırsat buldukça döviz pozisyonlarını kapamaya çalıştıklarını ifade etti.
Binbaşgil son durumu şöyle özetledi: Kur tahmini yapmak zor. Reel faiz artı noktaya gelince kendi paramıza olan güven arttı. Geçen sene ciddi bir dolarizasyon vardı, neredeyse 40 milyar dolarlık bir rakamdan söz ediyoruz. Biz burada ters bir trend görüyoruz. Yılbaşından bu yana bizim bankaların rakamlarına bakıldığında vatandaş döviz satım tarafında. Kurumlar da döviz yükümlülüklerini azalttılar. Ama yine de bu tarafta pozisyon kapatmak için fırsat buldukça talep gösteriyor. 

Dışarıdan para akışlarında da pozitif bir trend görüyoruz. Ama ben daha da iyi olacağını düşünüyorum. Uzun vadeli yatırımcılar hala Türkiye'yi hâlâ test ediyor. Bir ara yabancıların hissedeki payı yüzde 73'lerdeydi. Ama şimdi yüzde 43'lere geldi. DİBS tarafında da gidilecek yolumuz var. Ama orada da tutum değişiyor. Sabırlı olmamız gerekiyor. Kolay bir ortamda değiliz. Bunu dengede tutmak da maharet istiyor. Ama başka çözüm de yok.