Ve ABD'liler de uçuk ikinci el araba fiyatıyla tanıştı!

Yayınlama: 25.07.2021 17:23:00 Güncelleme: 25.07.2021 17:44:02

Türkiye'de yaklaşık iki senedir devam eden mantık dışı ikinci el otomobil fiyatları Amerikalıların da başına gelince ülke vatandaşları şok yaşadı

Ve ABD'liler de uçuk ikinci el araba fiyatıyla tanıştı!
Türkiye'de özellikle sokağa çıkma ve toplu ulaşım kısıtlamalarının başladığı dönemde baş gösteren ve lojistik sıkıntısı nedeniyle de yeni araç siparişlerinin gecikmesiyle devam eden ikinci araç fiyatlarındaki astronomik artış, bugünlerde yeniden gündemde. Fakat bu sorun şu an sadece Türkiye'ye has da değil. Amerikalılar da 1 yaşındaki ikinci el araçların sıfır araç fiyatlarıyla aynı seviyeye satılmasının şoku içerisinde. Hatta 7-8 yıllık araçların nasıl olur da eskiden 5 yıllık bir aracın sahip olabileceği bir fiyata satılabileceğini tartışıyorlar. Fakat tüm dünyada yaşanan bu sıkıntının asıl sebebi elbette çip krizi.
Bir sıfır otomobilde genel olarak 100'den fazla yarı iletken çip bulunuyor. Bunlar bilgi sistemlerinden transmisyonlara güç taşıyor. Çip krizi başladığından bu yana birçok şirket yeni yatırımlar yapsa da halen bugün verilecek olan bir çip siparişinin teslim süresi en erken 5-7 ay arasında olabiliyor.
Bu sürede otomotiv üreticilerinin kaybının 110 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Geçen yıla göre daha az üretilmiş araç sayısı ise 6.2 milyon adet.

Haliyle bu tedarik sorunu beraberinde otomotiv tedarik sorununu getirince bir türlü düşmeyen talep ikinci el pazara yöneliyor. Bu da ikinci el araçların fiyatlarının belki de kolay kolay bir daha görülmeyecek seviyelere yükselmesine neden oluyor.

The Hustle tarafından verilen bir grafik ABD'deki şaşkınlık verici durumu ortaya koyuyor.

   

Sadece 1 yaşındaki araçlar da değil. Yapılan araştırmalara göre ABD'de 160 bin km'nin üzerinde yol yapmış araçların fiyatı geçen yıla göre yüzde 31, ortalama fiyatlar ise yüzde 45 artmış durumda.

Bu çılgınlığa son verecek çip krizinin sona ereceği en erken tarih olarak ise 2022 yılının ikinci çeyreği gösteriliyor.


Bir dipnot: Haberin görseli gerçek bir ilana ait değildir. Parodi amacıyla üretilmiştir.