Vergi cezalarından para kazanmanın basit yolu

Yayınlama: 13.07.2021 09:52:00 Güncelleme: 13.07.2021 10:01:11

Devlet garantili vergi haciz kontratları dolar bazında yılık ortalama yüzde 20 kazandırıyor. 6 milyar dolarlık bu dikkat çekici rant, Amerika’da borsa dahil bir çok finansal enstrümanı gölgede bıraktı. Türkiye’den de ilgi büyük

Vergi cezalarından para kazanmanın basit yolu
BURAK MAVİ-PARAMEVZU.COM/ÖZEL HABER

Virginia'da bir danışmanlık şirketinin sahibi olan 47 yaşındaki Soner Yılmaz, iki yıl önce vergi borçlarına yatırım yapmaya karar verdi. Pandemi çöküşündeki kayıplar nedeniyle hisse senetleri konusunda aşırı temkinliydi ve kablo TV'de çift haneli getiriler vadeden bir haciz gurusunun söyledikleri ilgisini çekmeyi başarmıştı. 

Amerika’da eyaletler, emlak üzerinden yerel vergi olarak yılda yaklaşık 426 milyar dolar topluyor. Ödeme yapılmaması durumunda mülke vergi haczi uygulanıyor. 

Yirmi sekiz eyalet, Porto Riko ve ABD Virjin Adaları, bu hacizlerin özel yatırımcılara satılmasına izin veriyor ve her yıl yaklaşık 6 milyar dolarlık haciz satışa çıkıyor. Bu yolla yerel yönetimler parasını hemen alıyor, yatırımcılar ise eyalete bağlı olarak yılda yüzde 12’den 36'ya kadar çıkabilen oranlarda gecikmiş vergi, ceza ve gecikme faizini tahsil etme hakkını elde ediyor. Üstelik tamamen yasal: ‘Suçlu’ ev sahiplerinden, tefeci gibi görünen bir ücret tahsil edilmesine pekala göz yumuluyor.

Bu sırada, Amerika’da üç yıllık banka mevduat sertifikalarının getirisi yüzde1.45’i, 10 yıllık hazine tahvillerininki ise yüzde 1.5’i zor görüyor. 

Peki, vergi haciz kontratları? Borsadan kesinlikle daha güvenli görünüyor: Amerika’da satılan hacizlerin yüzde 99'u mülk sahipleri tarafından itfa ediliyor. Tipik olarak vergi borçları bir mülkün değerinin yüzde 3'ünden az. Oran ne kadar düşükse, yatırımınız da o kadar güvende oluyor. 

Bu iş Soner Yılmaz için pratikte sadece biraz zaman alacaktır. Temel bilgileri öğrenmek, teklif edebileceği hacizleri araştırmak, şahsen açık artırmalara katılmak, evrak işlerini yönetmek ve hepsi bu kadar… 

Yılmaz, bununla ilgili kurslar için birkaç bin dolar harcamak zorunda kalıyor. Nihayet, New Jersey'deki ilk vergi haciz müzayedesine katıldığında sonuçtan hayli memnun: İki ortak kimseyle rekabet etmeden 200 bin dolarlık vergi haciz kontratı satın alıp, yarıyılın akabinde yüzde 6 kazanıyor. 

Yılmaz&Yılmaz Co. Kurucusu Soner Yılmaz
Yılmaz&Yılmaz Co. Kurucusu Soner Yılmaz

SERMAYE VE ZAMAN ALIR

Artık tek sorun, daha iyi oranlar yakalayabilmesi için Yılmaz’a 200 bin dolardan fazlası gerekiyor: Bu işte her zaman değil ama bazen bir mülkteki menfaatinizi korumak için sonraki hacizleri satın almanız gerekebiliyor. Çünkü yeni hacizler eskilerine göre önceliğe sahip. Yani haciz yatırımı, bir süreliğine ihtiyaç duymayacağınız büyük miktarda nakit gerektiriyor.
Yılmaz sıradan bir yol izleyerek, konuyu önce Amerika’da yatırım ve vergi ihtilafları konusunda akıl hocalığı yaptığı müşterilerine açıyor. Fısıltılar hızlı yayılıyor ve dolar bazında yüzde 16’yı aşan getirinin cazibesi, Türkiye’deki bazı şirketlerin de iştahını kabartıyor. 
Planını uygulamaya koyan Yılmaz, yılbaşından bu yana Türk ve Amerikalı yeni ortaklarıyla birlikte New Jersey ve Maryland eyaletlerinden toplamda 2 milyon dolara yakın vergi borcu satın almış, bekliyor. Karşılığında yılsonuna kadar yüzde 16-20 arasında gelir hedefliyor.

İLGİNİZİ ÇEKTİ Mİ? İŞTE RİSKİ...
Eğer böyle şeylere ayıracak vaktiniz veya zevkiniz yoksa, özel bir fon aracılığıyla da vergi haciz kontratlarından pay alabilirsiniz. Bunun için genel olarak, akredite bir yatırımcı olmalısınız: Kendi evinizin dışında en az 1 milyon dolarlık bir varlık portföyü veya en az 200 bin dolarlık yıllık geliri olan. Ancak böyle bir yol izlediğinizde elde edeceğiniz gelirin, bir kısım fon giderlerinden ve vergilerden arınmış şekilde, yüzde 8’in altına inebileceğini de hesaba katmanız gerekiyor.

Amerika’da yerel vergi borçlarının sadece yüzde 1'i gayrimenkul hacziyle sonuçlanıyor. Ve bu işi yeterince uzun süre yapan herkes, sonunda yüzde 1’lik dilimdeki bir mülke sıkışıp kalıyor. Bu olduğunda işin daha az seksi ve uğursuz kısmı başlıyor. Sonuçları büyükanneyi sokağa atmak için parayı ve mideyi kaldıracak türden. 

Vergi haczi kolay görünmese de mülk sahibi için finansal bir ölüm çanıdır. Karşınıza, büyükanneyi yırtıcı yatırımcılara teslim etmeyecek, gönüllü ve biçilmiş kaftan avukatların çıkması olası. Onlardan aşağı kalmayacak şekilde karşılık vermeniz gerekiyor. Çoğu eyalette haciz maliyetleri geri alınabiliyor, ancak aksi olursa tüm masraflar hesaplandıktan sonra elde edeceğiniz gelir ancak yüzde 4-7 bandında gerçekleşir. 

SIRADAKİ PLAN: TAPU DEVRİ
Eyalet kanunları mülk sahiplerine vergi borçlarını ödemeleri için üç aydan iki yıla kadar süre veriyor. Bu süre içinde oluşan faiz ve cezaların vergi haciz kontratına sahip yatırımcıya ödenmesi zorunlu.  Geriye kalan 31 eyalette ise oyun kuralları daha sert. Bu eyaletlerde vergi borcu olan mülkün tapusu çevrimiçi platformlar üzerinden ihale yöntemi ile satışa çıkıyor. Borçlu, eyalet yasalarına göre tanınan süre içinde ödeme yapmazsa mülk el değiştiriyor.

Örnekleyelim: 

Şimdi şuraya 50 bin dolar değerinde bir mülk çizelim. İsterseniz 2 bin dolar da vergi borcu olsun. Hemen karşısına belediyenin açtığı ihalede en yüksek teklifi veren yatırımcıyı koyalım. Bu teklif 23 bin dolar olsun. Mülk sahibi yasal süre içinde ödemeyi yapmazsa, yapamazsa; vergi borcu dışında kalan 21 bin dolar hesabına yatıyor ve tapu el değiştiriyor. 27 bin dolarlık kısım öz sermaye karı olarak yatırımcıda kalıyor.