Washington'da kripto meydan savaşı başlıyor! Kılıçlar çekildi

Yayınlama: 15.05.2021 23:43:00 Güncelleme: 16.05.2021 00:00:51

ABD'nin düzenleyici kurumları hızla büyüyen kripto piyasalarını nasıl regüle edeceğini tartışırken, karşı cephe de kritik bir hamle yaptı. Büyük lobi savaşı başlamak üzere

Washington'da kripto meydan savaşı başlıyor! Kılıçlar çekildi
CBS'ten Elaine Quijano'nun New York Times muhabiri Eric Lipton ile yaptığı röportaj ortaya çıkardı ki Washington'da kripto para piyasaları için çok büyük bir lobi savaşı koptu kopacak. 

Washington'da kripto para birimi endüstrisinin nasıl düzenleneceği konusunda bir savaş başlıyor ve endüstri liderleri söz sahibi olduklarından emin olmak istiyor. New York Times'daki bir habere göre, bazı dijital para şirketleri, endüstrinin ne kadar çok veya ne kadar az düzenleneceği konusunda daha fazla etki sahibi olmak için lobiciler, avukatlar ve danışmanlar tuttu. Times'ın araştırmacı muhabiri Eric Lipton, CBS News'ten Elaine Quijano'nun canlı yayınına katılarak bu haberiyle ilgili konuştu.

ELAINE QUIJANO: Düzenleyici kurumların kripto para birimi endüstrisini dizginlemek istemelerinin temel nedenlerinden bazıları nelerdir?

ERIC LIPTON: Aslında, düzenlemeyle hiçbir ilgisi olmasını istemeyen, gerçekten düzen karşıtı bir varlık olarak başladı kripto para endistrisi. Ama o kadar büyüdü ki, şu anda dünya çapında dolaşımdaki tüm ABD dolarından daha değerli. Ve o kadar büyük ki, artık ABD düzenleyicilerinin Birleşik Devletler'de kripto para birimini yasaklayacağını söylemesi bile düşünülemez.

Ancak aynı zamanda, insanların kara para aklama ve diğer yasadışı faaliyetler için kripto para birimlerini kullanma olasılığı da dahil olmak üzere, düzenleyicilerin endişelendiği her türlü faaliyet var. Yani ABD hükümeti bu sektörü düzenleyeceği yollar hakkında düşünmeye çalışıyor. Buna karşılık endüstri, bunun yenilik yapmaya ve büyümeye devam etme yeteneklerine zarar vermeyecek şekilde yapılmasını istiyor.

ELAINE QUIJANO: Öyleyse bu not üzerine bize bu işe dahil olan bazı önemli lobi grupları ve firmalardan bahsedin. Kim onlar?

ERIC LIPTON: Coinbase veya Ripple gibi en büyük şirketlerden bazıları, özellikle lobicilikte aktifler. Ve bir de şaşırtıcı olmayan bir şekilde, burası Washington, her türden ticaret birliği var - Digital Commerce, Blockchain Association - kripto endüstrisinden neredeyse her hafta yeni ticaret birlikleri kuruluyor.

Ve bir de lobici olarak değil, muhabirlerle veya editör yazarlarla konuşarak kamu politikasını etkilemeye çalışan danışmanlar da var. Her türlü şey oluyor. 

ELAINE QUIJANO: Peki, kripto para birimi endüstrisinin şu anda Washington'da daha fazla etki kazanmaya çalışırken karşılaştığı zorluklardan bazıları nelerdir?

ERIC LIPTON: Menkul Kıymetler Borsası Komisyonu veya Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu gibi farklı federal düzenleyici kurumlar arasında gerçek bir çatışma olduğundan endişe duyuyorlar. Ve farklı federal düzenleyiciler arasında kripto para birimleri için kuralların ne olması gerektiği konusunda anlaşmazlık var.

Ve sonuç, kurumsal alanda neyin yasal olup neyin yasal olmadığı konusundaki belirsizlik. Ve bu belirsizlik, Ripple'ın tanıttığı bir kripto para birimi olan XRP gibi bu kripto para birimlerinin bazılarına olan güveni baltalıyor. Ve Ripple, örneğin, XRP'sini yasadışı bir şekilde sunduğunu iddia eden Menkul Kıymetler Borsası Komisyonu tarafından dava ediliyor - ve bu bir para birimi değil bir menkul kıymet.

Dolayısıyla, bu para birimlerinin nasıl tanımlanacağına ve bu tanımlara dayanarak nasıl düzenleneceklerine dair bir tartışma var. Bunlar - hangi seçimler yapılırsa yapılsın, bu kripto para birimlerine yatırım yapan ve bunları küresel olarak para transferi yapmak için kullanan insanlar için muazzam sonuçlar doğurur.

ELAINE QUIJANO: Peki Eric, Biden yönetimi tüm bunlardan hangisinde konumlanıyor? Sektörün Biden yönetiminden ne kadar destek aldığına ve bu desteğin bu düzenleme mücadelesine nasıl katkıda bulunacağına dair bize ne söyleyebilirsin?

ERIC LIPTON: Bence birkaç yıldır, federal hükümet hemen hemen kripto para birimini görmezden geldi. Sadece yatırım yapan bazı insanlar için bir hobi gibi görünüyordu. Ama şimdi çok değerli hale geldi, büyük şirketler ve hatta para taşımak, para transfer etmek için benimsemeye başlayan bankalar var - özellikle de sınır ötesi fonlar.

Ve temelde Biden yönetiminin bununla yüzleşmekten başka seçeneği olmadığını kabul eden ilk yönetim olduğunu düşünüyorum. Hazine Bakanlığı, SEC veya Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu'nun tam olarak nerede olacağı henüz belli olmasa da, bir şeyler yapmaları gerektiği açık. Tabii ki Fed'in de öyle.

Ve sanırım gördüğünüz şey, en azından - iktidar mevkilerinde bulunan insanlar, Menkul Kıymetler Borsası Komisyonu'ndan Gary Gensler gibi biraz daha bilgili. Kripto para birimini gerçekten anlıyorlar. Dolayısıyla, en azından kripto para biriminin ne olduğunu anlayan insanların bulunduğu konusunda oldukça iyimserlik var. Ve belki de onu nasıl düzenleyecekleri konusunda daha akıllıca seçimler yapacaklar.

Ancak çok fazla mücadele olacağına şüphe yok, çünkü endüstri katı düzenlemeler istemiyor. 

ELAINE QUIJANO: Eric, bunu inceleyen biri olarak bunu anlamamıza yardım ediyor. Kripto para biriminin geleneksel para biriminden bile daha yaygın hale gelme veya yerini alma şansı olduğunu mu düşünüyorsun?

ERIC LIPTON: Yani, bunu çoğunlukla duyuyoruz - konuşmamızda Bitcoin veya XRP veya FTX gibi tek tek şirketlerden bahsediyordum. Bunlardan farklı da birçok şirket var. Hem para birimlerine hem de ticaret yapabileceğiniz platformlara sahipler. Bu tartışmanın diğer yarısı, egemen kripto para birimleri olarak adlandırılan şey.

Örneğin Çin, Bahamalar, Norveç gibi ülkeler kendi kripto para birimlerini tanıtmaya başlıyor. Bu nedenle, bir dolar, fiziksel bir dolar veya hatta bir kredi kartı ve bir banka kartıyla ödeme yapmak yerine, çok geçmeden Amerika Birleşik Devletleri - ve Fed, özünde, egemen bir kripto para birimi yaratmayı deniyor:  Federal sponsorlu kripto para birimi. Bu da tartışmanın diğer yarısı.

Ve bu tartışma büyük bankaları kapsayacak. Egemen olanın ne olduğuna dair seçimlere gerçekten yoğun bir şekilde dahil olacaklar - hükümet destekli kripto para birimi nasıl görünecek? Federal hükümet de bunu benimsemek zorunda kalacak. An meselesi. Ve Fed zaten bunu deniyor.

Ama bu bir çeşit-- neredeyse iki farklı sorun kategorisi gibi. Birincisi, kendi para birimlerini yaratan özel şirketler gibi, ikincisi ise federal hükümetin bir kripto para birimi versiyonunu nasıl yapacağı, sadece Amerika Birleşik Devletleri'nde ne zaman başlayacağı sorusu.

ELAINE QUIJANO: Doğru. Ve diğer ülkelerin de buna zaten baktığını duymak, önümüzdeki aylarda ve yıllarda pek çok insanın daha çok şey öğrenmek zorunda kalacağı bir şeymiş gibi geliyor.

ERIC LIPTON: Devrimci bir dönemdeyiz.

ELAINE QUIJANO: Evet, devam et Eric.

ERIC LIPTON: Hemen şimdi. Şu anda para birimleri ve paranın elektronik hareketi açısından devrimci bir dönemdeyiz. Ve biliyorsunuz, bu bir çeşit, internet ya da cep telefonu gibi. Bundan 10 yıl sonra, bu ana dönüp bakacaksınız ve biz bir devrim yaşamış olacağız. 

Ve en azından Amerika Birleşik Devletleri'nde 100 yıl içinde para alanındaki en büyük değişiklik olacak. Bunun için başlangıç ​​silahı ateşlendi ve bu devasa geçiş dönemine giriyoruz.