Whatsapp, Facebook ve Instagram neden çöktü?

Yayınlama: 05.10.2021 00:44:00 Güncelleme: 05.10.2021 01:07:42

Whatsapp, Facebook ve Instagram tarihinin en büyük kabusuyla karşı karşıya. Üç platform da saatler boyunca çalışmadı. Sorunun kaynağıyla ilgili ise korkunç iddialar var

Whatsapp, Facebook ve Instagram neden çöktü?
Facebook ve Instagram'da 6 saatten fazla, Whatsapp'ta ise birkaç saat boyunca erişim sorunları yaşanmasının ardından tüyler ürperten iddialar ortaya atıldı. Önce Facebook ve Instagram'ın sunucu yönlendirmelerinin birileri tarafından silindiği iddiasını ortaya attı. Ardından ise Facebook.com domainin ele geçirilerek satışa çıkarıldığı yönünde görseller ortaya atıldı.
Yaşanan kesintilerin dünden bu yana yayınlanan Paradise Paper sızıntısıyla alakalı olduğu da ilginç bir diğer iddiaydı.
Kesinti boyunca sosyal medya platformlarına erişemeyen kullanıcıların sebbep olduğu yoğunluk ayakta kalan diğer sosyal medya platformlarınında da zaman zaman kesintiler yaşanmasına yol açtı. 
Twitter'da mention özelliği kullanılamazken Telegram'da ise yorum kısımları kesintiye upradı. 
Twitter Facebook ve Instagram'ın çöktüğü sıralarda çevrimiçi kullanıcı rekoru kırdı.

Bu arada yaşanan ilginç gelişmelerden bir diğeri de şuydu: Facebook ve Instagram'ın şirket için sistemleri ve iç mesajlaşma uygulamalarının da çalışmaması nedeniyle çalışanların binaya giremediği öne sürüldü. Şirketin sunucu sorununu manuel olarak çözebilmek için hızla Kaliforniya'daki sunucu merkezine acil müdahale ekipleri yolladığı belirtildi.
Bir Whatsapp yetkilisi ise NBC'ye binada e-posta dışında çalışan hiçbir olmadığını söyledi.

Bu arada Facebook içerisinden bir muhbirin Facebook'un bazı kullanıcılarına ayrıcalık tanıdığı yönündeki itiraflarının ardından bugün Beyaz Saray'dan da konuyla ilgili açıklama gelmiş ve ABD Başkanı Joe Biden, sosyal medya platformlarının kontrol edemeyecekleri bir güce sahip olduklarının kanıtlandığını ve muhbirin anlattığı konuların Beyaz Saray'ın gündeminde olduğunu söylemişti.

Antivirüs yazılımları şirketi Kaspersky ise Facebook, Instagram ve Wahtsapp'ın siber saldırılar ile çöktüğüne dair hiçbir kanıta ulaşamadıklarını söyledi.

Elbette bu çöküntü Facebook'u finansal olarak da çok derinden etkiledi. Facebook kapalı kaldığı her saniye 2 bin 670 dolar kaybetti. Zuckerberg'in serveti ise Facebook hisselerinde yaşanan çöküşün ardından 7 milyar dolardan fazla eridi.

Saat gece yarısını gösterirken sırayla Whatsapp, Instagram ve saat 00:56'da ise Facebook yeniden düzeldi.
Şirketten an itibariyle yapılmış hiçbir açıklama ise yok.