XRP’de 1 dolar senaryosu rafa mı kalkıyor?

Yayınlama: 02.03.2024 11:41:00 Güncelleme: 02.03.2024 11:40:00

Ripple’ın şaşırtan bir hamleyle geleneksel aylık sürüm protokolünden sapması, SEC duruşması öncesi paydaşlar arasında merak ve endişe dalgasına yol açtı. Kulisler şimdi, bu, benzeri görülmemiş hamlenin ardındaki sırrı ve niyeti okumaya çalışan teorilerle dolup taşıyor

XRP’de 1 dolar senaryosu rafa mı kalkıyor?

BERFİN ÇİPA

Sevin ya da nefret edin, Ripple, her fırsatta XRP'nin büyüme potansiyeline dair çılgınca tahminlerde bulunan, kült benzeri takipçilerinin bile aklını karıştırmayı başardı. Aslında, birçok yatırımcı, Ripple'ın geçen yıl SEC'e karşı kazandığı galibiyet serisinin ardından, XRP’nin geleceğini merak ediyordu. Ancak bu ay beklenmedik bir şey oldu: Ripple, destekçilerini şaşırtan bir hamleyle, 400 milyon XRP token’ını beklenmedik bir şekilde piyasaya sürerek; geleneksel emanet programından (kilit açma) uzaklaştı.

Ripple'ın titizlikle planladığı aylık sürüm protokolünde gerçekleşen bu, 217 milyon dolar değerindeki sapma; paydaşlar arasında merak ve endişe dalgasına yol açtı. Önemli kripto hareketlerini takip eden Whale Alert tarafından duyurulan işlem, beklenmedik zamanlaması ve eklenen gizemli not nedeniyle anında dikkat çekti: Notta, potansiyel olarak yerine getirilmemiş bir Şubat emanetinden bahsedilmesi ve "Hodor" ve "John Deaton" gibi önemli topluluk üyelerinden bahsedilmesi de dâhil olmak üzere, kaşları kaldıran ifadeler yer alıyordu. Bu şifreli mesajlar meraklılar ve yatırımcılar arasında yaygın spekülasyonları ve tartışmaları alevlendirdi. Sohbet odaları şimdi, bu, benzeri görülmemiş hamlenin ardındaki sırrı ve niyeti okumaya çalışan teorilerle dolup taşıyor.

Kripto Para Uzmanı Ozan Kara, yatırımcısı buna alışık olmalı diyerek konuya ilişkin; “Şu an piyasada 55 milyar adet XRP’nin dolaşımda olduğu hesaplanıyor. Ancak bu coin’lerin kimin elinde olduğu ve piyasaya satışı her zaman tartışmalıydı. Kurucuların hesabında altışar milyar adet XRP olması ve bunların satışının belirsizliğine dair spekülasyonlar; endişeleri her zaman canlı tutuyordu. XRP, kurucuların yüksek miktar coin sahibi olduğu tek proje değil. Ancak market capi bu kadar yüksek olup, yıllardır piyasada olan bir coin için şaibe çok fazla. Binlerce coin arasında farkındalığınızın devam etmesi için yüksek piyasa değerli coinler arasında kalmak da önemli. Bu açıdan projelerin coin yaratarak üst sıralarda olmaya çalıştıklarını biliyoruz. Bunların piyasaya satışının olmaması da fiyatı baskılamıyor, ancak sıralamada üst sıralarda kalmasını sağlıyor” yorumunu yaptı.

1 DOLAR HEDEFİNİN ÖNÜNDEKİ TEK ENGEL SEC DEĞİL

Kara’ya göre bu, artık zayıf bir ihtimal; “Ripple, SEC davasında kısmen kazanmış olduğu durumda dahi 1 doları göremedi. Aslında, bu durumun yıllardır XRP fiyatını baskıladığını düşünüyorduk. Ne var ki, SEC davasından gelen iyi haberlerle birlikte, fiyatında yüzde 100’e varan bir artış gerçekleşse de, söz konusu 1 dolar hedefi aşılamadı. XRP, 2022 başından itibaren 1 doları göremedi. Bu dönem kripto paralar için çok iyi geçmese de, son Bitcoin yükselişini de yakalayamadığını görüyoruz. Belki de tek teselli, XRP’nin aşağı yönlü olarak da diğer coin’lere kıyasla daha stabil olması. Yine de XRP artık bir şekilde trend oluşturmak zorunda, ancak şu an bunu grafikte göremiyoruz.”

SABRI TÜKENENLER İÇİN B PLANI

Yatırımcıların kendini koruması amacıyla bir B planı olmazsa olmaz… XRP için bir alternatif var mı sorusuna Kara şu yanıtı verdi; “Aslında neredeyse bütün kripto paralar XRP’nin birer alternatifi. Çünkü XRP ödeme sistemlerinde kullanılıyor. Ancak buradaki farkı Ripple şirketi. Ripple’ın bankalar ile yaptığı iş birlikleri ile XRP, SWIFT’in yerini almak istiyordu. MoneyGram’ın Ripple’a 2019 yılında yatırım yapması bunun önemli göstergesi. Belki bu açıdan daha çok ödeme sistemlerine odaklanmış coin’lere bakabiliriz. Burada ilk akla XLM geliyor. Stellar ödeme sistemlerine yoğunlaşmış diğer bir coin. Ödeme sistemlerin önemli geliştirmeler yapan Link de XRP gibi çalışma özelliği olmasa da, SWIFT ile olan işbirliği ile ödeme sistemlerinde önemli bir yer edinecek gibi…”

RIPPLE, KAZANMA SERİSİNİ DEVAM ETTİREBİLECEK Mİ?

Ripple, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile son birkaç yıldır XRP'nin fiyatını etkileyen bir hukuk mücadelesinin içinde.  Ancak şirket son zamanlarda kazanma serisine devam ediyor. İlk zafer, yalnızca kısmi bir zafer olmasına rağmen, geçen yıl bir yargıcın Ripple'ın XRP'yi perakende yatırımcılara yönelik borsalara satarak mevcut menkul kıymetler yasalarını ihlal etmediğine karar vermesiyle gerçekleşti. Ancak doğrudan kurumsal yatırımcılara satış yaparak yasayı çiğnedi. Bu ilk zafer, XRP'nin fiyatının bir gecede yüzde 80'in üzerinde artmasına neden oldu.

İkinci galibiyet, bir yargıcın SEC'in karara itiraz etme girişimini engellemesiyle geldi ve bu da XRP için yine olumlu fiyat hareketine neden oldu. Üçüncü zafer, SEC'in, Ripple’ın CEO'su ve yönetim kurulu başkanına karşı açtığı davanın geçen yılın ekim ayında reddedilmesiyle geldi.

Anlaşmazlık henüz tam olarak çözülmedi. Davanın keşif süresi 20 Şubat'ta resmen kapandı. 23 Nisan’da yapılacak duruşma son ya da bir önceki konumunda ve hâlâ çok kritik. Gelen haberler kesinlikle cesaret verici olsa da XRP'nin gelecekteki gidişatından tam olarak emin olamayız. Ozan Kara, “Aralık 2020'de başlayan SEC ile devam eden süreçte, XRP satışları aracılığıyla 1.3 milyar dolarlık kayıtlı olmayan menkul kıymetler teklifi iddialarını içeriyor. Ripple, XRP'nin bir para birimi olduğunu SEC'nin yargı yetkisine karşı çıktığını savunuyor. SEC'nin talebi üzerine Ripple'ın 2022 ve 2023 mali kayıtlarını açıklamasını emretti. Bu durum, kripto para endüstrisini, özellikle piyasa düzenlemelerini olası önemli etkilerle karşı karşıya bırakabilir. Ripple davasının da önemi burada zaten. Bütün kripto paraları ilgilendiren bir duruşma olacak. 23 Nisan’da son duruşma yapılacak. Ancak dava bu duruşmada sonuçlanmaya bilir. Haziran ayında artık XRP’nin üzerinden bu konuyu attığını görebiliriz. Bu da fiyatında 1 doların üzerine görmemizi sağlayabilir. Ancak bu durum bütün kripto paralara yarayacak veya zarar verecektir.”

XRP YATIRIMCISI NEYE DİKKAT ETMELİ?

Kara: Bitcoin hariç bütün coin’ler birer teknoloji projesi. Bunlar eskiyebilir. Başka teknolojiler geliştirilebilir. Bu açıdan güncel projeler bana daha çok heyecan veriyor. XRP, üzerinde çok baskı olan; token sahipliği ve satışı anlamında da tartışmalı bir coin. Evet, bu dava da çok büyük bir fırsat sunabilir. Ancak bu riske değer mi? Bunu iyi analiz etmek gerekiyor.