XRP’de düğüm çözülüyor: Yatırımcısına boğa rallisi borçlu

Yayınlama: 16.12.2023 11:21:00 Güncelleme: 16.12.2023 11:20:47

XRP’de düğüm çözülüyor: Yatırımcısına boğa rallisi borçlu

BERFİN ÇİPA

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile olan anlaşmazlığın çözümü, yakın gelecekte XRP'nin büyümesini potansiyel olarak teşvik edebilir. Her ne kadar 2021 yılı boğa koşusuna katılamamış olsa da bu hukuki mücadeledeki direnci cesaret vericiydi. Uzun süren istikrarlı kayıpların ardından grafikte pozitif ivmeyi tutturan XRP’de, kritik 1 dolar hedefi yeniden gündemde ve yatırımcının dikkatini çekiyor.

Kırk uçurma âdeti, çok eskilerden beri anne ve bebeğin doğumdan kırk gün sonra temizlenmesine rehberlik eder. Ripple Labs, buna benzer bir arınmayı hayata geçirmek için artık gün sayıyor. Aralık 2020’de başlayan Ripple davası tam ‘kırk’ ay sonra önümüzdeki yılın mart ayında sonuçlanacak.

Ripple, dava süresince rüzgârı kontrol etmek yerine yelkenlerini hareket ettirmeyi seçti; XRP tokenlarının yüzde 60'ını elinde tuttuğu için çok eleştirildi -şimdilerde bu oran yüzde 50'ye düştü. Ancak şimdi, Ripple şefi Brad Garlinghouse ve tüm XRP savunucuları, tokenı sürekli destekleyerek verdikleri çabanın karşılığını almaya, kazanan taraf olmaya çok yakın.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile olan anlaşmazlığın çözümü, yakın gelecekte XRP'nin büyümesini potansiyel olarak teşvik edebilir. Bu hukuki mücadele, XRP'nin performansında önemli bir faktör oldu; gelişmeler yatırımcılar ve daha geniş kripto topluluğu tarafından yakından izlendi. Bu yüzden 2021 yılı boğa koşusuna katılamamış olsa da direnci kesinlikle cesaret vericiydi.

BALİNALAR HAREKETE GEÇTİ

Piyasa artık bir yol ayrımında ve tüm gözler duruşma öncesindeki haber akışına odaklanmış durumda. XRP sahipleri belirsizlikle boğuşurken, topluluk bunun bir kriz mi yoksa fırsattan yararlanmak için uygun bir an mı olduğunu çözmek için daha fazla haberi sabırsızlıkla bekliyor.

Mükemmel bir zamanlamayla ve tam da beklendiği gibi, kimliği belirsiz bir kripto para balinası, Bitstamp kripto borsasına 14,6 milyon dolara eşdeğer 23,9 milyon XRP transferi başlattı. Balinalar, piyasalardaki ‘korku ve açgözlülük endeksi’ni yönetir. Özellikle de ‘beklentiler ve fırsatı kaçırma korkusu’ bu kadar artmışken…

XRP, paranın dünya çapında transfer edilme şeklini dönüştürmeyi amaçlayan iddialı bir proje. Aslında, parayı bankalar gibi finansal aracılardan uzaklaştırmayı amaçlayan kripto evreni için tam bir bölücü. En başından beri, bankalar arası para transferinde kullanılan geleneksel ödeme ağlarına etkili, kapsayıcı ve düşük maliyetli bir çözüm getirdiği -bazıları buna alternatif diyor- için göz önündeydi.

İnanılmaz yükselişler, dik düşüşler ve uzun süren istikrarlı kayıpların ardından grafikte pozitif ivmeyi tutturan XRP’yi bekleyen yeni ufukları Kripto Masası’nda konuştuk.

“GERİ ALIM FİYATI OLUMLU ETKİLER”

Kripto Teknik Kurucusu Oytun Es, tahtadan çekim olmasının fiyata olumlu etki etmesi beklenebileceğini belirtirken, geçtiğimiz günlerde 700 milyon birim satın alan Ripple’ın neden geri alım gerçekleştirdiği sorusuna CoinTR Araştırma Departmanı’ndan gelen yanıt ise şu oldu; “Ripple'ın XRP token'ları için yaptığı geri alım, piyasayı stabilize etmek ve likiditeyi korumak için bir strateji olarak görülüyor. Bu hamle, XRP'nin fiyatında yüzde 7'nin üzerinde bir artışa neden oldu ve geri alım sonrası değerini 0,69 dolar seviyelerine kadar çıkardı.”

“XRP PATLAMAYA HAZIR BİR BOMBA”

Bir başka haber akışı ise balinalardan geldi… Blockchain takip platformu Whale Alert, kısa süre önce gerçekleşen büyük XRP transferini tespit etti. Balinanın, yaklaşık 14,6 milyon dolar değerinde 23,9 milyon XRP tokenı transfer ettiği gözler önüne serildi. Balina hareketleri bir yana XRP’nin önceki boğayı pas geçmesinin de kritik olduğu belirtiliyor. Es’e göre; “XRP zaten patlamaya hazır bir bomba gibi. Mahkeme süreci ile ilgili gidişatın olumlu sonuçlanması ki artık olumlu sonuçlandı diyorum; çünkü mahkeme XRP’nin menkul kıymet olmadığını net bir şekilde ifade etti. Bu karar sadece XRP’yi bağlamıyor. Nihayetinde XRP bir altcoin ve direkt Ripple şirketine bağlı; o nedenle çok merkezi bir altcoin. Bu yönüyle arzının büyük bir kısmının şirketin elinde bulunuyor olması, tamamen tek bir merkezden yönetiliyor olması kripto para ekosistemi içerisinde kripto para standartlarına uyuyor mu tartışmalarını beraberinde getiriyor. Bu nedenle karar, sonrasında birçok altcoin için emsal oluşturacak. SEC’in borsalara yaptığı en büyük suçlama izinsiz menkul kıymet satışı. Yani kriptoları menkul kıymet statüsüne sokmaya çalışıyordu. Önceki boğa rallilerinde ETH ve XRP işaret fişekçisi olmuştu. Altcoinlerde ciddi hareket başlatmışlardı. Geçen boğa rallisini XRP pas geçti diyebiliriz. Dava süreci ciddi bir belirsizlik yarattı bir yükseliş gördü ancak beklenilen yükselişi yakalayamadı. O nedenle yatırımcısına bir boğa rallisi borçlu. Belirsizliğin ortadan kalkmasıyla önümüzdeki süreçte XRP’nin boğa rallisinde sert yükselişler yapacağını düşünüyorum.”

PEKİ, YA ETF ONAYI?

2023’te belki de en fazla konuştuğumuz konu Bitcoin ETF onayı süreci oldu. Çeşitli spekülasyonlarla Bitcoin öncülüğünde yükselişe geçen piyasa önümüzdeki yıl onay geldiğinde yaşanacakların fragmanı gibiydi. Bitcoin onayı aldıktan sonra diğer coinleri ne bekliyor, XRP bundan payını alabilecek mi? Oytun Es’e göre ‘evet’; “En çok etkileyeceği iki tokendan bir tanesi. BTC spot ETF onayı gelince gözler ETH ve XRP’ye çevrilecek. Öte yandan LTC ve Bitcoin Cash; bunlar da öne çıkacak. Ancak hem ABD’deki lobisi hem de genel adaptasyonu göz önünde bulundurulunca XRP şanslı bir token… Ripple ciddi bir altyapıya sahip. 2024 yılında XRP’nin önünü çok açık görüyorum.”

CoinTR Araştırma Departmanın analizi şu şekilde oldu; “Bitcoin ETF'lerinin onaylanmasının, genel olarak kripto para piyasasında pozitif bir etki yaratması beklenmektedir. Bu durum, kripto piyasasına güven sağlayacağından dolayı XRP de dahil olmak üzere tüm kripto paraların fiyatlarında artışa yol açması olasıdır. ETF onayları, kripto paralara daha geniş yatırımcı erişimi sağlayarak piyasa genelinde bir yükselişe sebep olabilir.”

GRAFİK NE SÖYLÜYOR?

Oytun Es: XRP’in ATH’a gelmesi beni şaşırtmaz. Bir önceki boğa rallisinde XRP, ATH’a giderken piyasada dolaşan XRP miktarı ile şu an piyasada dolaşan XRP miktarı arasında çok büyük bir fark var. O zamanki gibi rahat gitmeyecek. Sirkülasyonda olan token sayısı çok arttı, XRP’nin enflasyonist bir token olma sorunu var. Toplamda 100 milyar ile sınırlandırılmış ama çoğu şirketin elinde olduğu için her ay ciddi miktarda XRP piyasaya sürüyorlar. Bu da ister istemez enflasyonist bir baskı yaratıyor. Buna kullanım alanı ve yatırımcı buldukları sürece fiyat yukarı gitmeye devam edecektir.

1 DOLAR OLUR MU?

CoinTR Araştırma Departmanı: XRP'nin 2023 bitmeden 1 doları görmesi, piyasa koşullarına ve Ripple ile SEC arasındaki hukuki durumun gelişimine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. 2023 ocak ayından günümüze kadar yüzde 100 civarında bir artış gösteren XRP'nin, olumlu hukuki kararlar ve piyasa genelindeki boğa rallisi beklentileri göz önünde bulundurulduğunda, yükselişe geçmesi mümkün. Ancak, kripto para piyasalarındaki volatiliteyi de göz önünde bulundurduğumuzda, fiyat hakkında kesin tahminde bulunmak zordur.

Oytun Es: Zaten şu an hâlihazırda geçtiğimiz günlerde 0,80’lere varan yükseliş yaptı. Yılbaşına gelmeden tek başına 1 dolara gidebilmesi için kendi özelinde bir hikâye gerekiyor. Bitcoin’le birlikte yükseliş yakalayabilmesi için BTC’nin kayda değer bir yükseliş yapması lazım yılbaşına kadar. Açıkçası 50 bin dolar baremine gelmesi lazım XRP’nin 1 dolar olabilmesi için. Eğer XRP kendi özelinde bir hikâye yaratamazsa. Ancak yılbaşında olmasın da ilk çeyrekte olsun… Fazla bir şey değişmez; çünkü önümüzdeki süreçte 1 doların XRP için ucuz kalacağını düşünüyorum. 2024 kripto paralar yılı olacak diyoruz; XRP tüm dünyada kabul görmüş altcoinlerden biri. Çok fırtınalı süreçlerden geçti ancak bir şekilde ayakta kalmayı başarabildi. Ripple’ın ciddi bir lobisi var, o nedenle 2024 yılında XRP tokenın bu sefer pas geçeceğini sanmıyorum.

SEC ve RIPPLE ARASINDA SON DURUM

CoinTR Araştırma Departmanına göre mahkeme süreci yalnızca Ripple için değil kripto para sektörü açısından da kritik öneme sahip. 13 Mart’ta nihayete erecek davada takip edilecek ilk tarih ise 12 Şubat 2024 olacak; “ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile Ripple arasındaki dava, 2020 yılının Aralık ayından bu yana devam ediyor ve Ripple'ın davayı kazanmaya daha yakın, avantajlı bir konumda olduğu gözlemleniyor. Bu davada, Hâkim Analisa Torres'in belirlediği tarihler göz önüne alındığında, süreç 12 Şubat 2024'te başlayacak ve tarafların uzlaşamadığı konular üzerinde yoğunlaşılacak. SEC ve Ripple, keşif sürecinde uzlaşamadıkları konularda, özellikle kurumsal yatırımcılara yapılan XRP satışları gibi önemli meselelerde belirli tarihlerde çözüm ve brifing sürecine girmek üzerine anlaştılar. Bu sürecin 12 Şubat'ta başlaması ve tarafların hâkimleri ikna etme sürecine geçmeleri bekleniyor. SEC, dava açan taraf olarak, 13 Mart'a kadar kurumsal yatırımcılara yapılan XRP satışları hakkındaki görüşlerini hazırlayıp sunacak. Ripple'ın bu konuda SEC'ye yanıt vermek için 12 Nisan'a kadar süresi varken, SEC'nin Ripple'ın iddialarına vereceği son cevap için belirlenen tarih ise 29 Nisan 2024. Bu süreçte, her iki tarafın da sunduğu argümanlar ve kanıtlar, davanın sonucunu belirleyici olacak. SEC'nin Ripple'a karşı iddiaları ve Ripple'ın bu iddialara karşı savunması, kripto para piyasası ve XRP'nin geleceği için önem taşıyor. Davanın sonucu, sadece Ripple ve XRP için değil, genel olarak kripto para düzenlemeleri ve yasal çerçevesi açısından da önemli etkilere sahip olabilir. Bu nedenle, sürecin gelişimini yakından takip etmek, kripto para sektörü ve yatırımcıları için kritik önem taşımaktadır.”

YATIRIMCI NELERE DİKKAT ETMELİ

Es: XRP yatırımcısı sabırlı insanlardır, buraya kadar beklemişler. Buradan sonra yüzüp kuyruğuna geldiler. Uzun zamandır ellerinde XRP tutuyorlarsa 2024 yılında da tutmaya devam etsinler. Bu kadar cefanın üzerine 2024 sefasını sürecekleri bir yıl olacaktır. O nedenle yatırımcısına biraz daha sabretmesini tavsiye edebilirim. Takip edilecek haber akışları içerisinde davanın sonucu önemli olacak. Bundan sonraki süreçte eğer BTC veya kripto para ekosistemi kendi içerisinde büyük bir kriz yaşanmazsa XRP yatırımcısının yüzünün güleceğini düşünüyorum yalnızca biraz daha sabretmekte fayda var.

CoinTR Araştırma Departmanı: XRP yatırımcılarının piyasa haberlerini ve gelişmelerini yakından takip etmeleri, risk yönetimi stratejilerini dikkatli bir şekilde uygulamaları önemlidir. Ayrıca, Ripple ve SEC arasındaki hukuki durum, piyasa dinamikleri ve düzenleyici gelişmeler gibi faktörlerin XRP'nin fiyatını etkileyebileceğini göz önünde bulundurmalıdırlar. Ani piyasa hareketlerinde sakin kalmak ve bilgiyi güvenilir kaynaklardan doğrulatmak önemlidir. Son olarak yatırımcılara, piyasaların beklentiyi önceden fiyatlayabileceğini göz önünde bulundurmalarını ve haberler resmi kanallardan edinilmeden yüksek risk almamalarını tavsiye ederiz.