Yabancı yatırımcıların gündemi: TL'deki keskin değer kaybı

Yayınlama: 02.06.2021 15:55:00 Güncelleme: 02.06.2021 15:58:56

Uluslararası yatırımcılar dolar/TL paritesinde yaşanan düşüşle ilgili raporlar yayınlıyor

Yabancı yatırımcıların gündemi: TL'deki keskin değer kaybı
Citi bugün yayınladığı raporda, orta vadede daha yüksek enflasyon  görülmesi potansiyeline ve ABD Doları'nın yurt içi arzındaki dengesizlik nedeniyle Türk Lirası'nın daha fazla değer kaybetmesinin muhtemel  göründüğünü bildirdi.

Citi, Türk Lirası'nda değer kaybı beklentisi çerçevesinde, model portföyünde USDTRY'de uzun pozisyonun oranını yüzde 1'den yüzde 2'ye  çıkardığını belirtti.

Commmerzbank da bugünkü raporunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün akşam yaptığı açıklamalarda tavrını açıkça faiz indirimi yönünde koyması  sonrasında Türk Lirası'nın rekor seviyelere gerilediğine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'nin ekonomik problemlerinin yeni bir  lira krizine neden olsa bile düşük faiz ile çözülebileceğine düşündüğüne yönelik inançlarının dün akşamki röportaj ile teyit edildiğini belirten Commerzbank analiste Esther Reichet, "USDTRY için sembolik olarak ortaya  koyduğumuz 10,00 projeksiyonu daha kolay ulaşılabilir hale geldi" dedi.

Dünyanın en büyük yatırım kuruluşlarından biri olan Allianz'ın Danışmanı Muhammed El Erian, Türk Lirası'nda yaşanan harekete  dikkat çekti.

Erian, "Türk Lirası yeni bir keskin düşüş ve dolarda rekor seviye  ile haberlere konu oluyor. Birçok kişi harekete gerekçe olarak  merkez bankası politikası konusunda yeniden oluşan belirsizliği  gösteriyor" yorumu yaptı.

Erian Türkiye'de döviz bazında gelir zorluklarını da izlemek  gerektiğini belirtti. Bunlara örnek olarak turizm gelirlerinde  belirsizlik ve petrol fiyatlarında yükselişle artan ithalat  faturasını gösterdi.