Yabancılara açığa TL satmama şartıyla swap imkanı planlanıyor

Yayınlama: 22.06.2022 14:46:00 Güncelleme: 22.06.2022 16:30:02

Temmuz’da devreye alınması planlanan yeni kanalla yabancı yatırımcılar, lirayı açığa satmama şartıyla en az 3 ya da 6 ay vadeli swaplarla lira fonlaması sağlayabilecek

Yabancılara açığa TL satmama şartıyla swap imkanı planlanıyor
Türkiye, yerel varlıklara yatırım yapacak yabancı yatırımcılara swap yoluyla lira fonlama çalışmalarında sona yaklaşırken, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmaya ilişkin bilgi veren bir kaynak, Temmuz’da devreye alınması planlanan yeni kanalla yabancı yatırımcıların, lirayı açığa satmama şartıyla en az 3 ya da 6 ay vadeli swaplarla lira fonlaması sağlayabileceğini aktardı. 

Bloomberg'in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre; plana göre varlık sınıfı bazında bir sınırlamanın öngörülmediği ve yabancıların lira cinsi her ürüne yatırım yapabilmesine olanak sağlanacağını belirtti. Buna göre swap kanalıyla sağlanacak lira, tahvil, hisse ya da mevduat gibi yatırımlarında kullanılabilecek.

Merkez Bankası da ayrı bir swap imkanı üzerinde çalışmalarına devam ediyor. Buna göre, en az iki yıl vadeli tahvillere yatırım yapacak yabancı yatırımcılara sıfır fonlama maliyetli, dolar bazında yüzde 4 getiri garantili plan üzerinde çalışmalar sürüyor. Yetkililer, plan hakkında detayların henüz netleşmediğini ve değişiklikler olabileceğini belirtti. 

YABANCIYA YÜZDE 0 FAİZLİ, GETİRİ GARANTİLİ TL FONLAMASI

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), yabancıya yüzde 0 faizli, getiri garantili TL fonlaması planlıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası konuya ilişkin yorum yapmadı. BDDK konuya ilişkin çalışmaların sürdüğünü belirterek detayların hazır olduğunda açıklanacağını belirtti.

Kurlarda geçmişte sert dalgalanmalara neden olan açığa satıştan endişe eden yetkililer, geliştirilen planlarda buna imkan vermemeyi gözetirken yabancı finansal yatırımların vadesini uzatmayı hedefliyor.
Yetkililer 2018 sonrasında açığa satışları sınırlamak için yabancıların yerel bankalardan lira fonlamasını azaltmak için önemli sınırlamalar getirdiler. Bu çerçevede bu yıl BDDK şirketlerin Londra offshore piyasasına lira satmasına ilişkin uyarıda bulundu. Ayrıca Merkez Bankası, supranasyonel kurumların yurtdışında ihraç ettiği tahvillere yurtiçinde yatırım yapılmasını engellemek için bankaları sözlü olarak uyardı. 

Tüm önlemler Londra’da lira likiditesinin azaltılmasını, bu yolla liranın açığa satışının önüne geçilmesini hedefliyordu.