"Yabancının aldığı her 3 konuttan 1'i vatandaşlık için"

Yayınlama: 03.06.2021 18:36:00 Güncelleme: 03.06.2021 18:42:24

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, yabancıya konut satışında yaşanan suistimal nedeniyle yapılan düzenlemeye açıklık getirdi

"Yabancının aldığı her 3 konuttan 1'i vatandaşlık için"
Yabancıların 2018 yılından bu yana gayrimenkul edinimi ile vatandaşlık  edinebilme yolu yeni bir genelgeyle sınırlandırıldı. EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, yeni genelgeyle birlikte  aynı taşınmazın sadece bir kez vatandaşlık alımına konu edilebileceği,  tekrar tekrar vatandaşlık kazanımına konu edilemeyeceği sınırlamasının  getirildiğini açıkladı. Yabancıya yılda yaklaşık 40 bin satışın yüzde 38'i vatandaşlık için gerçekleşiyor.

2018'de yapılan değişiklikle yabancıların Türkiye'de 250 bin dolar ve  üzerinde gayrimenkul alması ve bunu 3 yıl satmama taahhüdü ile  vatandaşlık edinebilmesinin yolunun açıldığını ve yılda yaklaşık 40  bin adet olan yabancıya satışların yüzde 38'inin vatandaşlık için  gerçekleştiğini ifade eden EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü 
Cansel Turgut Yazıcı, "Son dönemde bu konuda oluşan bazı suistimaller  nedeniyle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü vatandaşlık için  gayrimenkul edinimi konusunda 22 Mart 2021 tarihinde 2019/5 sayılı  genelgesinde düzenlemeler yaptı" dedi.

Yeni genelgeyi değerlendiren Yazıcı, "Genelgeye göre, aynı taşınmazın  sadece bir kez vatandaşlık alımına konu edilebileceği tekrar tekrar  vatandaşlık kazanımına konu edilemeyeceği sınırlaması getirildi. 
Örneğin  bir yabancı 250 bin dolar karşılığı Türkiye'den aldığı  taşınmazı 3 yıl satmama taahhüdü verip, 3 yıl sonunda vatandaşlık  kazandı. Bu gayrimenkul 3 yıl sonunda tekrar bir yabancıya  satıldığında aynı mülk üzerinden vatandaşlık başvurusu yapılması  mümkün olmayacak. Bir yabancının sahip olduğu bir mülk bir Türk  şirketine devir edildiyse vatandaşlık için bu mülkü alacak kişi ilk  devredenin eşi, çocuğu veya aynı uyruklu bir yabancı olamayacak. Bu  sayede mülkleri aile bireyleri arasında veya şirkete devredip oradan  şahsa satarak yapılan ve 3 yıl satmama süresi geçince vatandaşlık  kazanması için döndürülmesinin önüne geçilecek. Bir diğer değişiklik  ise geri alım taahhütleri ile yapılan satışlar. Yabancılar uzun  zamandır kendi aralarında veya inşaat firmaları aracılığı ile devirler  yapmaktalar. Taşınmazı satan firmanın mülklü taahhüt süresi bittiğinde  yani 3 yıl sonunda geri alması durumunda vatandaşlık ile ilgili uygunluğun tekrar değerlendirilebileceği aynı genelde yer almaktadır. 
Özellikle bu şekilde yapılan alımların şaibeli olarak görülebileceği  açık bir şekilde genelgede ifade edilmiştir. Yapılan düzenlemeler  ihtiyaca yönelik olup kötüye kullanımı önlemede büyük yardımcı  olacaktır" şeklinde görüşlerini dile getirdi.