“Yapay zeka coinleri elemeden geçecek”

Yayınlama: 29.07.2023 09:41:00 Güncelleme: 29.07.2023 09:43:38

Boğa piyasasına hazırlanan ralli tüccarları, yapay zeka trendinin borsanın ardından kripto piyasasına da damgasını vuracağına bahse giriyor. Gözler, AI tabanlı coinlerde.

“Yapay zeka coinleri elemeden geçecek”

BERFİN ÇİPA

Kripto piyasaları genellikle mevcut trendlerden güç alır. Wall Street tacirleri bir süredir yapay zekanın (AI) baştan çıkarıcılığının etkisinde. Yapay zeka, eğilimleri tespit edebiliyor ve herhangi bir insandan daha hızlı kararlar alabiliyor. Hisse senetleri söz konusu olduğunda, AI iyi çalışıyor - karışıma kripto varlıkları eklemek, şimdi daha da mantıklı olabilir.

İşin gerçeği yapay zeka işleri devraldığında hem kendini hem de kripto varlıkları dönüştürme potansiyeline sahip. Burada anahtar kelime potansiyeldir ve yapay zeka ile ilgili her şey hakkında ‘kaçırma korkusu’ yaratır. Bu korku, ralli tüccarların dikkatlerini yapay zeka üzerinde toplamaya yetiyor.  

Bir süredir hemen herkes kripto varlıklarda düzenleme eksikliğinden yakınıyor, ancak unutmayın kripto, 2008 durgunluğunun açgözlülüğünden ve büyük bankalardan uzaklaşma arzusundan doğdu. Sorun? Dolandırıcılık çok yaygın, kripto korsanları her yerde ve telafisi yok.

Yapay zeka, kripto varlıkların güvenliği sıkılaştırmak için aradığı cevap olabilir. Yapay zekanın gücü, örüntü tanımada yatmaktadır. Diğer yandan kripto para birimi, geleneksel bir finansal sistem gibi çalışmaz. Kripto değişkendir ve vahşi dalgalanmalara eğilimlidir. Yapay zeka, algoritmik ticaretle yatırımcıları dalgalanmalardan ve büyük kayıplardan koruma potansiyeline sahip, bir çeşit Nuh’un Gemisi de olabilir.

Kripto Teknik Kurucusu Altuğ İşler: “Kripto piyasası kendine trend yaratmaya çok heveslidir. Bir ara yapay zeka ile ilişkilendirilmiş kripto varlıklarda çok güzel yükselişler gördük. Şu an o hype biraz azaldı. Bunun nedeni sıklıkla yapay zeka katkısının kağıt üzerinde kalması ve projenin altının doldurulamamasıyla ilgiliydi. Bu durum şimdilerde biraz değişiyor. Gerçekten yapay zeka avantajlarını kullanacak projeler geliştiriliyor. Özellikle büyük borsalardan da bu projelere ciddi bir talep oldu ve listeleme için beklediklerine dair duyumlarımız var. Önümüzdeki yıl ayakları yere sağlam basan yapay zeka projelerini yükseldiği bir dönem yaşayabiliriz.”

Projelerin elemeden geçeceğini söyleyen Kripto Teknik Kurucusu Oytun Es; “AI, böylesine büyük bir kripto ekosisteminde; web3.0’da olduğu gibi büyük boşlukları doldurabilir mi, bu konuda emin değilim. Gerçekten güzel projeler üretiliyor, furyaya dahil olup çıkar sağlamak isteyen projeler de var ama çok önceden beri bu alana dahil olup kafa yoran bir yaraya merhem olacak kripto para projeleri de var. Bir eleme sürecinin önümüzdeki süreçte yaşanacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“HÜKÜMETLER AI YAPILARINA TEPKİLİ”

Çelik; “Dünya genelinde hükümetlerin AI yapılarına karşı temkinli durduğunu söyleyebiliriz. Kullanım alanları ve bireylerle olan etkileşimlerinin derecesine göre, hükümetlerin tavrı ve müdahaleleri değişkenlik gösteriyor. ABD’de geleneksel kanata yakınlığıyla bilinen SEC Başkanı Gery Gensler, yapay zekanın dikkat edilmesi gereken bir tarafı olduğunu ve yasal düzenlenmeye ihtiyacı olduğunu savunuyor. Endişelere rağmen yapay zekanın artık hayatımızdan çıkması söz konusu değil. Hükümetlerin tavrını belirlemesinde, sektörler, iş kolları ve kullanım alanları etkili olacak” diyor.

YATIRIMCIYA TAVSİYELER

İşler: 2024’te çıkacak ve yapay zekayı ‘doğru’ kullanacak projelerin ön satışları pek çok platformda önümüzdeki dönem başlayacak. Gem diye tabir ettiğimiz cevher diyebileceğimiz ön satış fiyatından alıp gerçekten gelecekte değerlenebilecek pek çok proje olacağını düşünüyorum. Bunları takip etmelerini öneririm.

Çelik: Son mega rallide kullanıcı eğilimlerinin arttığı ürünlerde önemli yükselişler görmüştük. NFT’ler, metaverse coinleri, DeFi tokenları ve kulüplerin fan tokenları... Şimdi ise piyasada yükseliş beklentileri artarken yapay zeka eğilimini düşünecek olursak, AI tabanlı kripto para birimlerinin hacminin artması sürpriz olmaz. Yıl içerisinde yüzdelik olarak yatırımcısının yüzünü güldürse de yüksek oynaklıktan dolayı temkinli olmakta fayda var. Bütün portföyle tek bir AI coininde yatırım yapmak yerine, içerisinde AI coinlerinin de olduğu bir sepet yapmak riski azaltmak isteyen kripto yatırımcısının tercihi olabilir.

Es: Önceden beri hayatımızda olan bir sıkıntıya kafa yorup, proje geliştiren varlıklara yatırım yapmakta fayda var. Bitcoin bu kadar stabilken bile AI projelerinin yukarı yönlü gitmek istiyor oluşu boğa rallisi geldiği zaman AI projelerinde yukarı yönlü hareket yaşayacağımızın bana göre indikatörlerinden biri.

Dedeoğlu: Nasdaq endeksinde NVDIA hissesi ile yükselen bu fenomen ne kadar yakıt bulacak, yapay zeka ne kadar ilgi çekecek bu önemli. Haber akışının arttığı bir dönemde, ilgi ve talep bu yöne kaydığı için Yapay Zeka coinleri pozitif ayrışacaktır. Ancak uzun vadede yapay zeka coinlerin işlevselliğini sorgulamak önemli.

GRAFİKLER NE SÖYLÜYOR?

Bu hafta öne çıkan üç AI tabanlı coini inceledik. WOFDEX Araştırma Direktörü Helin Çelik ve Gate Türkiye Araştırma Müdürü Sevcan Dedeoğlu’nun GRT, INJ ve AGIX yorumları şöyle:

Çelik: GRT/USD günlük grafikte 50MA’yı aşağı yönlü test ediyor. Yıl başında yakaladığı ivmenin ardından düşüş trendine girdi, ancak Haziran’dan beri yeni bir dip yapmadan ilerliyor. Yeni dip denemesine girmeyen paritede trend ekseni periyodik olarak yukarı yönlü test ediliyor. Özellikle 0.1218 direncinin kırılmasıyla sert yükseliş görebiliriz. Bu noktada, düşüş trendi kırılmadan yapılacak olan alımlar risk düzeyini artıracaktır. Yaşanabilecek satış baskısında 0.0945 desteği kritik öneme sahip. Bu bölgeden negatif ayrışması durumunda Ocak fiyatlamasına geri dönerek yeni bir alım fırsatı verebilir.

2023’e ralliyle başlayan AGIX %1300’ün üzerindeki atağıyla göz doldurdu. Halihazırda asıl ivmeyi yakaladığı bölgeye yakın fiyatlanan parite, sert kayıplar yaşatsa da maliyetlenmek için kritik bölgeye çekilmiş durumda. 0.21 ara desteğinin kırılması haziran ayında yaptığı dip seviye olan 0.16’yı yeniden denemesine neden olabilir. Bu noktada, aşırı satım bölgesinde ilerleyen paritenin hala geri çekilmek için payı var. Düşüş trendinin kırılması halinde yeni ralli için hazır olacağını söyleyebiliriz. 0.2877 direnci yukarıda takip edilecek önemli bir bölge. Trend kırılım onayı bu bölgeden geçiyor.

İstikrarlı yükselişini sürdüren INJ/USD yıl içerisinde 9.99’yi iki kez test ederek önemli bir bölgeye çekildi. Günlük grafikte 50 MA’ya denk gelen 7.65 desteğinin üzerinde tutunabilirse 8.18 ve 8.95 dirençleri kademeli olarak izlenebilir ve maliyetlenmek için kullanılabilir. 8.95 direncinden gelebilecek satış baskısına dikkat edilmesinde ve OBO oluşma riskinin göz önünde bulundurulmasında fayda görülüyor. Bu noktada, trend görünümü ve geçtiğimiz süreçte yukarıda test ettiği 9.92 direnci monitör edilmeli. İki kez test ederek çekildiği 9.92 seviyesinden pozitif ayrışabilirse ilk etapta 11.15 direncine kadar long pozisyonlar muhafaza edilebilir.

Dedeoğlu: GRT 0.11$ seviyesinde fiyatlanıyor. 25 Nisan’dan bu yana bize TOBO( Ters Omuz Baş Omuz) formasyonu oluşturma eğiliminde. Boyun çizgisi ise 0.17$ seviyesinden geçiyor. Şu anda sağ omuz oluşum aşamasında ve akümülasyon süreci içinde. 0.14$ seviyesinin üzerinde kaldığı müddetçe önce boyun çizgisi 0.17$ seviyesini ardından TOBO hedefi olan 0.51$ seviyesini hedefleyebiliriz. 0.096 stop loss/ zarar kes seviyesi takip edilebilir.

INJ için en önemli seviye 10$ seviyesi. Burada bir dirençle karşılaşıyoruz. Aslında Aralık 2021 den bu yana oluşan dev bir TOBO formasyonu var. Grafikte sağ omuz da tamamlanmış durumda. Ancak 10$ seviyesinden dirençle geri çekilme var güncel fiyat 7.96$ seviyesine geri çekilmiş durumda. Yükseliş için yeniden kuvvetli bir şekilde 10$ direncinin kırılması gerekiyor. Geri çekilme devam ederse bize yeni bir bant aralığı oluşturmuş olacak. Yukarıda 10$ aşağıda 5.60$ seviyesi. Yükseliş için 7$ seviyesinde zarar kes/stop loss seviyesi takip edilebilir. Aşağısında fiyatın 5.60$ seviyesine kadar geri çekilmesini bekleriz.

AGIX dev bir simertrik üçgen içinde fiyatlanıyor. Grafik içinde lacivert ile renklendirdiğimiz bir 3lü tepe formasyonu mevcut. Boyun çizgisi 0.22$ seviyesinde. 0.21 aşağısındaki günlük kapanışlar AGIX in bu çizgiyi kırmasına ve 0.18$ seviyesine kadar geri çekilmesine neden olabilir. Boyun çizgisi kırılırsa ilk olarak destek bölgesi AGIX in simetrik üçgen içinde kalacağı 0.19$ bölgesi olacaktır.

Peki, bir sepet yapmak isteyenlere ne söylemeli? Es, “GRT, AI’ın popüler olmasıyla ortaya çıkmış bir coin değil daha öncesinde bir problem görmüş ve kafa yormuş bir proje olduğundan bence kıymetli. Yakından takip ettiğim bir başka proje de Oasis Network. Aslında web3.0 tarafında konumlandırabileceğimiz bir proje ama AI tarafında da ciddi projeleri var. Bu sebeple kendi sepetimde tutmaya devam ediyorum”

“ŞİMDİ SIRASI DEĞİL”

İşler, “Şu an böyle bir sepet yapmak makul değil. Ancak yeni çıkacak projeler takip edilmeli. Fetch.ai iyi bir yükseliş yakaladı, belki o bir şeyler yapabilir” dedi

Çelik; “Düşüş trendinin kırılmasına bağlı olarak FET ve GRT’yi; popülaritesinden ve artan hacminden dolayı WDC’yi; yükselen trendinin devam etmesi nedeniyle INJ’yi izleme listesine alırdım. GRT, sene başında, 1 aylık dilim içerisinde, % 300’ün üzerinde; FET ise %574 oranında değer kazandı. Genelde fiyat hareketinde birbirini takip eden AI coinleri likidite oranından dolayı yüksek oynaklık gösterse de dip seviyelere olan yakınlığı göz önüne alındığında maliyetlenebilir düzeyde” şeklinde konuştu.

ÇİÇEĞİ BURNUNDA “WORLDCOIN”

Birkaç gün önce bir yenisi daha eklendi. Sam Altman, Worldcoin'i duyurdu. Ancak Kripto Masası’nın uzmanları uyardı: Aman dikkat!

İşler; “Worldcoin tehlikeli bir proje bunu en başta söylemek zorundayım. Bütün büyük borsalarda listelendi. Proje kişisel verilerle alakalı büyük bir problemi barındırıyor. İnsanların iris taraması denilen göz taramalarını kimlik bilgileri ile eşleyerek gelişmiş bir kimlik doğrulama sistemi yapacaklar. Bu verilerin nasıl kullanılabileceğiyle ilgili endişeler var. Kişisel veri koruma kanununun düzgün işlediği ülkelerde yer bulamaz. Yasal altyapı olmadan ilerlemesi pek mümkün görünmüyor” dedi.

Es ise; “Yeni listelenmelerde volatilite her zaman oluşur. Başlangıçtaki fiyat hareketlerine bakarak ilerlemek, sorunlara neden olabiliyor. O nedenle dikkatli olmakta fayda var” yorumunu yaptı.