Yasadışı radikal sağ çıkış noktasını kripto parada buldu!

Yayınlama: 28.09.2021 12:39:00 Güncelleme: 28.09.2021 13:20:53

ABD bu makaleyi konuşuyor. Aşırı sağ provokatörlerin milyonlarca kripto para topladığını tespit etti. Hedef milyonlarca dolarlık tazminata mahkum olan Anglin'in kripto paralarına el koymak

Yasadışı radikal sağ çıkış noktasını kripto parada buldu!
AP tarafından yayınalanan bir makalede ABD'li aşırı sağcı ve Trump'ın seçimi kaybetmesi sonrasında düzenlenen kanlı Kongre eyleminin düzenleyicisi olduğu iddiasıyla yargılanan, beyaz ırkın saflığını savunan, Siyahlara, Yahudilere, Müslümanlara ve kadınlara karşı nefret dolu, komplocu iftiralar yayınlayan ve en az üç ırkçı cinayete ilham kaynağı olduğuna inanılan Daily Stormer web sitesi ve kurucusu Andrew Anglin ve onun kripto kaynakları.

Yazıyı hiç yorum katmadan yayınlıyoruz:

Paylaşılan verilere göre Anglin, Ocak 2017'den bu yana bugünün döviz kuruyla 4,8 milyon dolar değerinde en az 112 Bitcoin almak için dünya çapında bir destekçi ağına başvurdu. Muhtemelen bu rakam daha da büyümüş durumda.

İddiaya göre Anglin ve destekçileri geleneksel finans kurumları yasaklarından, bankaların, düzenleyicilerin ve mahkemelerin gözetiminden kaçınmak için her zamankinden daha gizli yollarla kullandıkları dijital para birimlerine sığındılar. Fakat Telegram kanalları ve Chainalysis'den blok zinciri verilerinin izi takip edilerek Anglin'in kripto para faaliyetleri tespit edildi.

Anglin, Amerika Birleşik Devletleri'nde kendisinin ve takipçilerinin taciz ettiği ve tehdit ettiği kişilere mahkeme kararlarıyla 18 milyon dolardan fazla tazminat borçlu. Kendisi ortalarda olmasa da çevrimiçi olarak ortada. Çoğu gün Daily Stormer ana sayfasındaki düzinelerce hikaye onun adını taşıyor - gerçek dünyada ise Anglin tam bir hayalet.

Kurbanları, Ohio'daki bir adreste birbiri ardına arama yaparak onu bulmaya çalıştı ve başarısız oldu. Kayıtlara göre 2016'da Rusya'ya yerleşti. Öte yandan pasaportu 2017'de Kamboçya'da olduğunu gösteriyor. Ondan sonrası ise tam bir sır. ABD'de bariz bir banka hesabı veya gayrimenkul varlığı yok.

Anglin'in kurbanlarından birinin temsil edilmesine yardımcı olan Güney Yoksulluk Hukuk Merkezi'nin avukatı Beth Littrell, nefret gruplarını yok etmek için yasal sistemi kullanmanın zorlaştığını çünkü artık çevrimiçi ağlar ve sanal para ile çalıştıklarını söylüyor: Bir terör örgütü olan Ku Klux Klan'ı özünde yoktan dava edebilmiştik. Bugün aynı şeyi yapmak çok daha zor. Yasa gelişiyor ama zamanın gerisinde kalıyor.

RADİKAL SAĞIN YENİ PARA BİRİMİ
Ağustos 2017'de, Virginia, Charlottesville'deki "Sağ Birleştir" mitinginden bir hafta sonra, Anglin 14.88 Bitcoin aldı; bu miktar, 14 kelimelik bir beyaz üstünlükçü slogana ve (Alfabenin sekizinci harfi) H olduğu için "Heil Hitler" ifadesine eğik referansları nedeniyle seçilen sembolik bir miktar. O zamanlar yaklaşık 60.000 dolar değerinde olan bu rakam, şimdiye kadarki en büyük Bitcoin bağışıydı ve bugünkü döviz kuruyla değeri 641.000 doların üzerinde. Fonların kaynağı bir sır. Anglin şimdi ABD mahkemesinde ölümcül yürüyüşü planlamak ve teşvik etmekle suçlanıyor.

Charlottesville zamanında, Anglin'in kredi kartları bloke edilmiş ve PayPal tarafından yasaklanmıştı, bu yüzden Bitcoin onun ana finansman kaynağıydı. Nisan 2020'de yayınlanan "Geciktiricinin Bitcoin Kullanma Kılavuzu"nda, Daily Stormer'ı dört yıl boyunca yalnızca Bitcoin aracılığıyla finanse ettiğini iddia etti.

"Artık param var. Öngörülebilir gelecek için siteye ödeyecek param var, ”diye yazdı Aralık 2020'de Bitcoin'in fiyatı yükselirken.

Anglin'in eski avukatı Marc Randazza, finansal otoriteler tarafından uygulanan siyasi sansürün, Anglin'i "Andrew Anglin'in umut edebileceğinden daha fazla Nazi benzeri" olduğunu söylediği geleneksel bankacılıktan çıkararak kripto para birimine yönlendirdiğini savundu.

Randazza, "Bir karaborsa yaratıp sonra bir karaborsa olduğuna şaşırmayın" diye ekledi.

Anglin muhtemelen pratik nedenlerle Bitcoin'e dönmüş olsa da, kripto para biriminin radikal sağa çekiciliğinin bir kısmı ideolojik.

Bitcoin, küresel finansal sisteme olan güvensizliğin arttığı 2008 mali krizinin ardından geliştirildi. Bankalara bağımlı olmayan bir alternatif sunuyor. Bunun yerine, işlemler, yetkisini bir seçkin bankacı sınıfından ziyade kitle kaynak kullanımından alan blok zinciri adı verilen merkezi olmayan bir dijital deftere doğrulanıyor ve kaydediliyor.

Telegram'da dolaşan beyaz milliyetçi bir kripto para rehberinin dediği gibi: "Yahudilerin ve onların kölelerinin küresel finansal sistemini kontrol ettiğini hepimiz biliyoruz. Yanlış düşüncelere sahip olduğunuzda yakalanırsanız, hayatınızı çok zorlaştıran bu sistemden sizi çıkarmayı da kendileri üstlenirler. Bu sisteme bir alternatif kripto para birimidir.”

Amerikalı beyaz üstünlükçü Richard Spencer, Bitcoin'i "alternatif sağın para birimi" olarak adlandırıyor.

Aşırı sağ için genel finansmanda kripto para biriminin ne kadar büyük bir rol oynadığını söylemek zor. Mal satışları, üyelik ücretleri, fiat para birimlerinde bağışlar, konserler, dövüş kulüpleri ve diğer etkinliklerin yanı sıra suç faaliyetleri de ortak gelir kaynakları.

Açık olan şey, Anglin gibi Bitcoin'i ilk benimseyenlerin, yıllar içinde değer artışından faydalandığı. Bitcoin fiyatları herkesin bildiği gibi değişken. Nisan ayından bu yana, para birimi ABD doları karşısında değerinin üçte birini kaybetti, ardından geçen hafta Çin'in kripto para birimi işlemlerini yasa dışı ilan etmesiyle daha da sertleşti.

12 AŞIRI SAĞ KURULUŞ 213 BITCOIN ALDI
Chainalysis, ABD ve Avrupa'da halka açık bir şekilde Bitcoin bağışları için çağrıda bulunan ve önemli etkinlik gösteren 12 aşırı sağ kuruluştan oluşan bir örneklem için veri topladı. Ocak 2017 ile Nisan 2021 arasında birlikte, bugünkü değeriyle 9 milyon dolardan fazla değere sahip 213 Bitcoin aldılar.

Bu gruplar bir dizi ideolojiyi kucaklıyor ve beyaz milliyetçileri, beyaz üstünlükçüleri, neo-Nazileri ve kendilerini ifade özgürlüğü savunucuları olarak ilan ediyor. Kültür ve devletin algılanan ilerici bir devrimle ele geçirilmesine karşı savaşmak için ortak bir arzu ile birleşiyorlar.

2017'den beri aşırı sağcı aktörler tarafından kripto para biriminin kullanımını izleyen bir siber güvenlik uzmanı olan John Bambinek, “Bu insanların gerçek varlıkları var. Yüz binlerce dolara erişimi olan insanlar gerçek zarar vermeye başlayabilir" diyor.

DAILY STORMER YÖNETİCİSİ 2.2 MİLYON DOLARLIK BITCOIN TOPLADI
Anglin'in Daily Stormer web yöneticisi Andrew “Weev” Auernheimer, bugünün değerleriyle 2,2 milyon dolar değerinde Bitcoin topladı. İskandinav Direniş Hareketi, Finlandiya'da yasaklanmış bir İskandinav neo-Nazi hareketi, ABD merkezli beyaz milliyetçi bir yayınevi olan Counter-Currents ve kısa süre önce yasaklanan Fransız grup Génération Identitaire'in her biri şimdi yüz binlerce dolar değerinde Bitcoin aldı. Kaynak ise Chainalysis verileri.

Aşırı sağ tarafından kucaklanan iki sosyal medya platformu Gab ve Bitchute, 6 Ocak ABD Capitol ayaklanmasına kadar Bitcoin fonlarında bir artış yaşadı. 2017'den bu yana Bitchute, bugünün değerlerinde yaklaşık 500.000 ABD Doları değerinde Bitcoin aldı ve bunların yaklaşık beşte biri Aralık 2020'de devreye girdi. Gab 173.000 ABD Dolarından fazla kazandı; Chainalysis verilerine göre, Aralık 2020 ve Ocak 2021 arasında yaklaşık yüzde 40 geldi. 1 Ağustos'ta Gab, "finansal sansüre" karşı mücadelesini hızlandırdığını ve "küresel seçkinlerin zulmüne karşı savaşmak" için PayPal'a kendi alternatifini yarattığını duyurdu.

GİZLİLİK PARASI
Kripto para birimleri gizlilik konusunda bir üne sahipken, Bitcoin şeffaflık için inşa edilmiştir. Chainalysis gibi şirketlerin faaliyetleri izlemesini sağlayan blok zincirinde her işlem silinmez ve herkese açık olarak kaydedilir. Bireyler, onları kripto para hesaplarına halka açık bir şekilde bağlamayarak kimliklerini gizleyebilirler, ancak Bitcoin işlemleri ile kendileri gizleyemezler.

BITCOIN'DEN MONERO'YA KAÇTI
Bu kamuya açık ayak izi nedeniyle, Anglin Kasım 2020'de - Donald Trump'ın ABD başkanlık seçimlerini kaybettiği gibi - Bitcoin'i terk etti ve destekçilerinden ona yalnızca kullanıcılar ve kullanıcılar hakkındaki verileri gizleyerek anonimliği artırmak için tasarlanmış bir "gizlilik madeni parası" olan Monero'da para göndermelerini istedi. Şubat 2021'de Monero'nun nasıl kullanılacağına dair ABD dışındaki bağışçılar için talimatlar içeren yeni bir kılavuz yayınladı.

Anglin, “Her Bitcoin transferi herkes tarafından görülebilir. Genel olarak, adınız adrese doğrudan eklenmez, ancak çeşitli 'uyandırılan' özgürlük karşıtı örgütlerden gelen casusların bu işlemleri gerçek isimlerle ilişkilendirmeye çalışmak için sınırsız kaynakları vardır. Monero ile işlemlerin tümü gizlidir.” yazdı.

Şu anda suçlamalarla karşı karşıya olan Avustralyalı bir neo-Nazi olan Thomas Sewell, yasal savunma fonu için Monero'da bağış talep ediyor. Proud Boys'un Avustralya şubesine başkanlık eden dövüş sanatları eğitmeni Jaz Searby, "mesajımızı yalnız hisseden veya işleyen güçleri anlayamayan genç Aryan erkeklerine iletmek için - sadece Monero için bağış arıyor" dedi. Nordic Resistance Movement ve Counter-Currents ayrıca Monero da dahil olmak üzere diğer kripto para birimlerinde bağışlar talep ediyor ve NRM, destekçilerinin doğrudan Monero'yu kendi adlarına madenciliğine izin vermeyi denedi.

Searby, “İsveç bankaları, politik nedenlerle bizi ve diğerlerini düzenli bankacılık hesaplarından mahrum etmek için ekonomi üzerindeki kontrollerini kötüye kullandılar. Bu yüzden beyaz muhalifler üzerinde geri zekalı bir hit parça olduğunu varsaydığım şeyi yapmak yerine, yozlaşmış bankaları araştırmanız gereken kripto para birimini kullanıyoruz.” diyor.

Kendisini Amerikalı beyaz milliyetçiler için bir “hapishane yardım kuruluşu” olarak tanımlayan Küresel Azınlık Girişimi de bağışları yalnızca Monero veya posta havalesi yoluyla alıyor. Fransız mahkemeleri tarafından 2018'de yasaklanan ırkçı, Yahudi karşıtı, LGBTQ karşıtı bir web sitesi olan Fransa'nın Democratie Participative'i de yalnızca Monero'da bağış talep ediyor ve destekçilerini ana akım kripto para birimi değişimi yoluyla katkıda bulunmamaları konusunda uyarıyor.

Site, bağış toplama sayfasında “Para savaşın siniridir” diyor. Desteğiniz sayesinde Yahudilerin ve müttefiklerini engellemeye devam edebiliriz” dedi.

BACHELIER'İN İNTİHAR MEKTUBU
İntiharından kısa bir süre önce, Aralık 2020'de Laurent Bachelier adlı bir Fransız bilgisayar programcısı, 22 aşırı sağ varlığa 28.15 Bitcoin - o zaman 520.000 doların üzerinde - gönderdi. Toplu olarak, önümüzdeki haftaları on binlerce takipçisini ABD Capitol'ünü kuşatmaya teşvik etmek için harcayacak olan Amerikalı beyaz milliyetçi influencer Nick Fuentes'e gitti. Bir Bitcoin Daily Stormer hesabına gitti.

Bachelier intihar notunda “Ölümümden sonra ne olacağını umursuyorum. Bu yüzden mütevazı servetimi belli sebeplere ve kişilere bırakmaya karar verdim. Bundan daha iyi yararlanacaklarını düşünüyorum ve umuyorum.” yazdı.

Bachelier'in parasını aldığından beri Fuentes, America First canlı yayını için eleman alımını hızlandırdı ve kâr amacı gütmeyen siyasi kuruluşu America First Foundation'ın erişimini genişletti.

İşlemler yalnızca Yahoo News'deki bir gazeteciye verilen bir ipucu ve Bachelier'in Bitcoin adresini e-postasına bağlayan dijital izler bırakması nedeniyle halka açıldı. Para izi, yerel aşırıcılığın tamamen yerli olmadığına dair net kanıtlar sundu ve varlıklı bağışçıların dünya çapındaki aşırılıkçıları çok az incelemeyle finanse etmek için kripto para birimini nasıl kullanabileceğini gösterdi.

Bachelier'in parası sessizce ABD'ye girdi ve geleneksel bankacılık kanalları aracılığıyla gelmiş olabileceği uyarılarını tetiklemedi. Chainalysis'e göre bunun büyük bir kısmı - özellikle Fuentes'e yapılan ve daha sonra 250.000 dolar değerinde olan Bitcoin bağışı - düzenlenmiş kripto para borsaları tarafından barındırılmayan hesaplardan geçti.

Bitcoin'i ABD dolarına ve diğer para birimlerine çevirebilen bu borsalar genellikle bankalar gibi düzenlenir ve yetkililerin bilgi veya fonlara erişmesine izin verir.

Ancak kripto para cüzdanları “barındırılmayan” da olabilir, bu da kullanıcıların erişimi kendilerinin kontrol ettiği anlamına gelir. Barındırılmayan cüzdanlar - Fuentes' gibi - nakit paraya benzer. Mahkeme kararını yerine getirmek için şüpheli işlemleri işaretleyebilecek, bir kullanıcının kimliğini doğrulayabilecek veya parayı teslim edebilecek bankalardan veya borsalardan geçmek zorunda değiller.

Dünyanın dört bir yanındaki finansal düzenleyiciler tehdide uyanıyor. Kara para aklama ve terörizmin finansmanına karşı koruma sağlamak için küresel yönergeler belirleyen Paris merkezli çok taraflı bir kuruluş olan Mali Eylem Görev Gücü, Haziran ayında, grupların kripto para birimi kullanımını vurgulayan ve ulusötesi bağlantıların olduğu konusunda uyaran aşırı sağ fon toplama hakkındaki ilk raporunu yayınladı. FATF ayrıca hem sınır ötesi bağış toplama hem de kripto para birimi kullanımının ölçeği hakkında bilgi eksikliği olduğunu söyledi.

“Cihatçı meslektaşlarına benzer şekilde, bu grupların çoğu interneti ve sosyal medyayı propaganda paylaşmak ve dünyanın dört bir yanından ideolojik olarak uyumlu destekçileri toplamak için kullandı. Ayrıca finansal bağlantılar kurmaya çalışıyor olabilirler” denildi. “Bu eğilim, birkaç ulusötesi bağlantısı olan bir iç tehdit olarak ERWT (aşırı sağ terörizm) ile mücadele etmek için kullanılan kolluk kuvvetleri veya güvenlik hizmetleri için bir zorluk teşkil etti.”

COVID-19 salgını sınırları mühürledikçe beyaz milliyetçiler, dünyanın dört bir yanından insanlarla bağlantı kurmalarına izin veren sanal topluluklarda toplanmaya devam etti.

Telegram'da farklı bayraklarla etiketlenmiş gönderiler bir arada yayınlanıyor: Kiev'de bir “Beyaz Çocuklar Kulübü”, Minnesota'da bir grup “milliyetçi” ve Yunanistan'da her biri “Beyaz Hayat Önemlidir” pankartları etrafında poz veren pikselli yüzleri olan bir grup adam var.  Polonya, Slovakya, Rusya ve Hırvatistan'dan renkli LGBTQ düğmelerine ve bayraklarına basan veya yanan insanların görüntüleri geliyor. Polonya'da ormanda taktik eğitimden sonra kafatası maskeli ve tüfekli adamlar poz veriyor. Fransa'da faşist bayrağı olan bir kişi yağmurda duruyor ve gamalı haç pankartı olan bir adam Amerika ormanlarında yüksek bir tepeden bakıyor.

Anti-Defamation League'in Aşırılıkçılık Merkezi'nde kıdemli araştırma görevlisi olan Marilyn Mayo, “Ulusötesi bağlantılar insanlara çok daha büyük bir topluluğun parçası olduklarını hissettiriyor, birbirlerine ilham verebilir ve ağ kurabilirler” diyor.
Ayrıca para da toplayabilirler.

BAĞIŞÇILAR 32 AŞIRI SAĞ GRUBU FİNANSE ETTİ 
Blockchain verileri, Andrew Anglin'in bağışçılarının, birden fazla ülkedeki kuruluşlara para gönderen küresel bir inananlar topluluğunun parçası olduğunu gösteriyor. Chainalysis verilerine göre, 2017'den bu yana Anglin'e bağış yapanlar, en az beş farklı ülkedeki 32 diğer aşırı sağ grup ve kişiye de Bitcoin verdi.

Veriler ayrıca, Batı ve Doğu Avrupa odaklı borsaların büyüyen bir rol oynadığı, dünyanın her yerindeki müşterilere hizmet veren kripto para birimi borsalarından 12 aşırı sağ gruba para aktığını gösteriyor. Chainalysis, belirli bir borsayı kullanan müşterilerin nerede olduğunu tahmin etmek için web trafiği verilerini ve ekonomik faaliyet modellerini kullanıyor.

Nordic Resistance Movement ve Génération Identitaire gibi Avrupalı ​​gruplar da Kuzey Amerika odaklı borsalardan bağış aldı. Benzer şekilde, American Renaissance, Daily Stormer ve WeAreChange gibi ABD kuruluşları, Batı ve Doğu Avrupa'daki müşterilere hizmet veren borsalar aracılığıyla para aldı.

Chainalysis Araştırma Direktörü Kimberly Grauer, küresel borsaları kullanmaya geçişin “kesinlikle algılamayı gizlemek için olabileceğini, ancak aynı zamanda dünyanın her yerinden giderek daha fazla bağış geldiğinin bir işareti olabileceğini” söyledi.

SADECE YAHUDİLER DEĞİL MÜSLÜMANLARA DA DÜŞMANLAR
Anglin ayrıca Müslüman komedyen Dean Obeidallah'a 4 milyon dolar borçlu ve Amerikan Üniversitesi'nin ilk Siyah öğrenci başkanı Taylor Dumpson'a 725.000 dolar ödemesi gerekiyor.

Geçen Eylül ayında Gersh'in hukuk ekibi altı Ohio adresine ve dört e-postaya varlığını açıklamasını isteyen eden talepler gönderdi. Dördü teslim edilemediği için iade edildi, biri reddedildi. Geri kalanına cevap vermedi. Mahkeme daha sonra Anglin'e mali durumu hakkında bilgi vermesini emretti, ancak bu da 1 Nisan tarihinde geri döndü. Avukatları, onu mahkemeye saygısızlıkla tutuklamak için harekete geçti, bu da tutuklanmasına yol açabilecek bir sebep.

Anglin'in Bitcoin'i onun en görünür varlığı. Gersh'in avukatları Anglin'in sanal servetini görebiliyor ama şimdiye kadar ona dokunamadılar. Chainalysis'e göre, kripto para birimini barındırılmayan cüzdanlarda tutuyor ve toplama çabalarını zorlaştırıyor.