Yatırım fonları kripto paraya giriyor! İsviçre onay verdi!

Yayınlama: 29.09.2021 14:00:00 Güncelleme: 29.09.2021 14:05:01

Yatırım fonu yatırımcılarının global baskısı sonuç verdi. İsviçre ülkenin ilk kripto para yatırım fonunu onayladı

Yatırım fonları kripto paraya giriyor! İsviçre onay verdi!
Reuters, İsviçreli finansal gözlemci FINMA’nın (Finansal Piyasa Denetleme Kurumu), esas olarak dijital varlıklarla ilgilenecek ilk yatırım fonuna yeşil ışık yaktığını bildirdi.

FINMA, yeni fonun (Kripto Piyasası Endeks Fonu) yalnızca nitelikli yatırımcılara açık olduğu ve alternatif yatırım fonları kategorisine girdiğini ifade ediyor. Bu nedenle FINMA, müşteriler için belirli riskler taşıdığı konusunda uyarıyor.

Düzenleyicinin yaptığı açıklamaya göre bu onay, ciddi yenilikleri kolaylaştırmak için verildi ve yeni gelişen teknolojiler finansal piyasanın mevcut kurallarını çiğnemek için kullanılmayacak. Dolayısıyla FINMA hem yeni gelişen teknolojileri desteklemeyi hem de finansal yapısını korumayı hedefliyor.

Hangi Kriptolara Yatırım Yapılabilecek?
Yapılan açıklamalara göre riskleri en aza indirmek için fonun yalnızca yeterince büyük işlem hacmine sahip halihazırda kurulmuş kripto para birimlerine yatırım yapmasına izin verilecek. Bunlar arasında ise tahmin edilebileceği gibi Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) gibi varlıklar bulunuyor.

Kurulan fon FATF’nin (Mali Eylem Görev Gücü) yargı yetkisine sahip olarak sunuldu ve bu nedenle kara para aklamayla mücadele yönetmeliklerine uygun olarak nitelendiriliyor.

Global bazda mutual fund olarak adlandırılan fonların toplam büyüklüğünün 70 trilyon doları aştığı tahmin ediliyor. 2027 için beklenti ise 100 trilyon dolardan fazla. Fakat bu fonlar, global bazda yasal altyapı eksikliği nedeniyle kripto varlıklara yatırım yapamıyor. Öte yandan Almanya gibi bazı ülkeler portföyün belirli bir yüzdesini kripto varlıklara yatırım yatırabilmesi konusunda fonlara izin vermeye başlamış durumda. Son dönemde fon yatırımcıları arasında yapılan birçok ankette yatırımcıların fon portföylerinde kripto para yatırımlarının olması konusunda yoğun talebi olduğu biliniyor. Bu açıdan İsviçre'nin sadece kripto varlıklara yatırım yapabilecek bir fona izin vermesi, global bazda büyük bir kırılma noktası olarak kabul ediliyor.