Yatırımcı, enflasyona karşı gayrimenkul ve emtiaya yöneldi

Yayınlama: 06.06.2022 11:34:00 Güncelleme: 06.06.2022 14:20:02

Ata Portföy'ün aylık raporunda, Türk Lirası yatırımcısının kendisini enflasyona karşı korumak için gayrimenkul, emtia ve hisse senedi yatırımlarına yöneldiğine dikkat çekildi

Yatırımcı, enflasyona karşı gayrimenkul ve emtiaya yöneldi

Ata Portföy, 2022 Mayıs ayı raporunu yayınladı. Ata Portföy raporunda, hisse senetleri endekslerinin pozitif ivmeyi sürdürdüğünü, varlık dağılımında faizi azaltıp hisse senedi ve Eurobond’u arttırdıklarını aktardı.

YATIRIMCILAR ORTA VE UZUN VADELİ POZİSYONA GİRMEKTEN KAÇINIYORLAR

Dünyada yüksek enflasyon nedeniyle faizler artarken, Türkiye’nin politika faizini yüzde 14’te tutması Türk Lirası’nın değer kaybetmesine ve döviz rezerv kaybına neden olduğuna vurgulayan Ata Portföy Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Gerz; “Seçimlere bir yıl kala büyüme ve istihdamı önceleyen politikalar, enflasyonun daha da yükselmesine neden olabilir. Turizmin canlı geçmesi sayesinde yaz dönemi ciddi bir kriz yaşanmasa bile yatırımcılar orta ve uzun vadeli pozisyona girmekten kaçınıyorlar” dedi.

Türk Lirası yatırımcısının kendisini enflasyona karşı korumak için gayrimenkul, emtia ve hisse senedi yatırımlarına yöneldiğini belirten Mehmet Gerz; “Buna paralel biz de Ata Portföy Varlık Dağılımı Modeli’mizde kısa vadeli TL alokasyonunu yüzde 15’ten yüzde 5’e düşürürken, hisse senedini yüzde 35’ten yüzde 40’a; Eurobond ağırlığımızı da yüzde 20’den yüzde 25’e çıkartıyoruz. Kalan %30’luk kısmı ise emtia ağırlıklı global tematik fonlarda değerlendirilmesini öneriyoruz. Emtia sınıfında özellikle gıda ve tarımsal emtianın uzun vadeli bir yükseliş döneminin başında olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

HİSSE SENETLERİ ENDEKSLERİ POZİTİF İVMEYİ SÜRDÜRDÜ

Ata Portföy hisse senedi fonları getirilerinin Mayıs ayında, Ata 2. Hisse Senedi Fonu (AAV) için yüzde 4,3; Ata Analiz Hisse Senedi Fonu (TLZ) için yüzde 5,1 ve Ata Kar Payı Ödeyen Hisse Senedi Fonu (AYA) için yüzde 1,5 olarak gerçekleştiğini belirten Ata Portföy Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Gerz, aktif varlık dağılımı ile etkin risk yönetimi anlayışı ile yönetilen değişken fonları Ata Çoklu Varlık Değişken Fonu (AAK) yüzde 4,8; Ata 1. Değişken Fonu (AED) ise yüzde 6,1 aylık getiri sağladığını, mevduat üstü getiri sağlama hedefiyle farklı varlık sınıflarına yatırım yaptığımız değişken fonlarının mevduat üstü getiri sağlamaya Mayıs ayında da devam ettiğini aktardı.

DÖNÜŞÜMÜN MERKEZİ: TARIMSAL ÜRETİM VE GIDA SEKTÖRÜ

Global tematik fonları olan Ata Tarım ve Gıda Değişken Fon’unun (YLC) Nisan ayında yüzde 7,4 performans göstererek Global hisse senedi piyasalarındaki yüksek volatiliteye rağmen pozitif getiri sağlamaya devam ettiğini söyleyen Ata Portföy Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Gerz,  fonun yerli ve yabancı hisse senetlerinin yanında Tarımsal Emtia’lara da yatırım yaptığını ve portföyünde yüzde 70 oranında döviz cinsi varlıklar bulundurduğunu, fonun 2022 Şubat ayı kuruluşundan itibaren getirisinin yüzde 20,8 seviyesine ulaştığını aktardı.