Yeni enflasyon kırıcı: Tarım Token’ları

Yayınlama: 02.03.2024 11:22:00 Güncelleme: 02.03.2024 11:19:46

Cropto şirketi, blokzincirini kullanarak, tarım ürünlerini token’lar üzerinden farklı pazarlar ve yatırımcılarla buluşturuyor. Tarım Token’ları emtia fiyatlarının yüzde 45’e kadar primlenebildiği bir pazarda, yatırımcılar için yeni bir güvenli liman vadediyor.

Yeni enflasyon kırıcı: Tarım Token’ları

BERFİN ÇİPA

Blokzincir teknolojisini tarım emtiası ile buluşturan Cropto, tarımsal ürünlerin satın alınıp depoya aktarılmasından ürünlerin tokenize olmasına varıncaya tüm sürecin yönetildiği bir platform olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Cropto Kurucu Ortağı ve CEO’su Demir Murat Aksoy blokzincir teknolojisi ile tarım emtiasının nasıl tokenize edildiğini şu şekilde anlattı; “Tarımsal ürünlerin Cropto tarafından fatura karşılığı satın alınıp güvenli bir depoya gelerek başlıyor süreç. Ardından ürünlerin kalite testleri yapılıp kategorileştiriliyor. Cropto tarafından, ilgili tarım ürününe karşılık gelen bir “Depo Rezerv Belgesi” tekil (unique) bir ID ve ürünün özellikleri ile birlikte oluşturulur ve bu kayıtla artık ilgili tarım ürününün veri tabanında dijital bir kaydı oluşturulmuş olur. Artık Cropto Token hâline getirilecek olan tarım ürünü depodadır ve “Depo Rezerv Belgesi” ile kendisine has dijital bir kimlik sahibidir. Son süreçte ise PDF olarak taranıp içeriği okunan “Depo Rezerv Belgesi” dosyasındaki temel bilgiler (Ürün türü, miktarı gibi) özet formda blokzinciri içine yazılarak Cropto Tarım Token'ları oluşturulur.”

Bölgesel jeopolitik riskler, enflasyon, iklim krizi; pandeminin getirdiği tedarik zincirindeki aksamalar ve dünya genelinde yapılan başkanlık seçimleri, derken finansal enstrümanları etkileyen liste uzayıp gidiyor. Risklerin arttığı dönemlerde de kuşkusuz yatırımcı parasının değeri korumak için kendine güvenli bir liman arıyor. Sarı metal altın emtia piyasasındaki güvenli liman tahtını korusa da tarım token’ları bu tahta alternatif yaratabilir mi? Aksoy soruyu şu şekilde yanıtladı; “Cropto Token’ları varlığa dayalı Token’lar olması nedeniyle tarım sektöründeki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Dünya tarımsal emtia fiyatları bir takım faktörler (iklim, jeopolitik dengeler vb.) etkisiyle yıl bazında ortalama yüzde 25-45 arasında veya üzerinde yükselebiliyor. Dolayısıyla, Cropto Tarım Token'ları için, yatırım varlıkları ve kripto varlıklar özelinde de kullanılan Ayı-Boğa sezonlarından ziyade, fiyatlarının yıllık olarak artışları söz konusudur. Global ve yerel piyasa tarımsal emtia dinamikleri ve haberleri ile ilişkili olarak Cropto Tarım Token'larının fiyatları serbest kripto piyasası arz-talep dengesi bağlamında şekilleniyor. Ayrıca, kripto varlık piyasasında yer alan stabilcoin'ler kripto varlık yatırımcıları için bazı zamanlarda sığınılacak liman olarak, yatırımlarını park ettikleri alan olarak da görüldüğünden, Cropto Tarım Token'larının aynen stabilcoin’lerin sunduğu güvenli liman olma özellikleri ile de ön plana çıktıklarını vurgulamakta fayda var.”

“TARIM ÜRÜNLERİNE HERKESİN YATIRIM YAPABİLMESİNİ HEDEFLİYORUZ”

Kripto para piyasasında Gerçek Dünya Varlıkları Tokenizasyonu (RWA) trendinin yükselmesi beklenirken, esecek bu rüzgâra hazır olduklarını dile getiren Aksoy; “Cropto olarak bizim pozisyonumuz Türkiye’de ve dünyada tarım ürünlerinin Tokenizasyonu, yani tarım RWA alanında tekiz diyebiliriz. Boğa sezonunun gelmesi ile birlikte tüm dünyada RWA alanında bir rüzgârın esmesini bekliyoruz ve Cropto olarak buna şimdiden hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Tarım RWA alanında Cropto Buğday, Arpa, Mısır ve Fındık arzlarımızı depolarımızda kontrollü ve planlı bir şekilde artırarak ve karşılığında ilgili tarım ürününden Cropto Token’ları oluşturup piyasaya sürerek etkinlik alanımızı bölgemizde ve dünyada artırmak istemekteyiz. Blokzincir teknolojisi ve getirdiği kripto varlık ekonomisi ile sokaktaki vatandaşın en mikro seviyede tarım ürünlerine yatırım yapabilir hâle gelmesi ile birlikte tarım ürünlerinde de fiyatların daha demokratik, tabana yayılmış ve katılımcı bir şekilde oluşacağına inanmaktayız” dedi.

YATIRIM YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Aksoy: Özellikle yatırım sepetlerini oluştururken neye, niçin yatırım yaptığını yatırımcı belli oranda hâkim olmalıdır ve bilinçli bir şekilde yatırım yapmalıdır, o nedenle sektörel olarak ayrım yapmak yerine yatırım yapılacak alanı iyi bilmek gerektiğini ve tarihsel olarak fiyat hareketlerini, fiyatların etkilendiği faktörleri iyi okumak gerektiğini düşünmekteyim. Tabii ki, bir kripto sektörü gibi çok volatil ve çok riskli bir ortam sunmaması bir avantajın yanında yıllık bazda genellikle süreklilik arz eden bir fiyat artışı ile tarımsal emtiaya yatırım yapmak zaman ve mekan kavramlarının ortadan kalktığı blokzincir teknolojisi üzerine kurulu bir tokenizasyon ile yatırım yapmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Rezerv kanıtı veya bir diğer ifadeyle envanter denetim raporu, token’ların gerçek dünya varlığına dayalı olduğunu gösteren, Cropto token’ların 1 adet Token = 1 kg tarımsal ürünü temsil edecek şekilde oluşturulma durumunu şeffaf bir şekilde ortaya koyan bir rapordur, o nedenler gerçek dünya varlığına dayalı token kategorisinde olan token’lara yatırım yapmadan önce yatırımcıların rezerv kanıtı denetimlerini olup olmadığını incelemelerini tavsiye ederim.