Yeni Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'dan pazar mesaisi

Yayınlama: 21.03.2021 16:25:00 Güncelleme: 07.04.2021 10:16:42

Naci Ağbal'ın görevden alınmasının ardından yerine Merkez Bankası Başkanı olarak getirilen Şahap Kavcıoğlu yeni makamından bir fotoğraf paylaşarak yazılı açıklama yaptı

Yeni Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'dan pazar mesaisi
Cuma günü sürpriz bir kararla görevden alınan Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın yerine atanan Şahap Kavcıoğlu, TCMB'deki ofisinden fotoğraf paylaşarak bir yazılı açıklama yaptı. Kavcıoğlu açıklamasında, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Kanun’la belirlenmiş görev ve yetkiler çerçevesinde enflasyonda kalıcı düşüşü sağlama temel hedefi doğrultusunda para politikası araçlarını etkin bir şekilde kullanmaya devam edecektir.

Enflasyondaki gerileme, ülke risk primlerindeki düşüş ve finansman maliyetlerindeki kalıcı iyileşme yoluyla makroekonomik istikrarı olumlu etkilerken, yatırım, üretim, ihracat ve istihdamı arttırıcı sürdürülebilir büyüme için de gerekli koşulların oluşmasına katkı sağlayacaktır.

Bu bağlamda Para Politikası Kurulu toplantıları, daha önce kamuoyuna ilan edilen takvime uygun şekilde yapılacak olup uygulanacak politikalarda şeffaflık ve öngörülebilirlik ilkeleri doğrultusunda tüm paydaşlar ile iletişim kanalları etkin bir şekilde kullanılacaktır." dedi.

YÜKSEK FAİZİ YANLIŞ BULAN BİR BAŞKAN
Şimdi en merak edilen soru piyasalar cephesinde "Kavcıoğlu faizlere nasıl bakıyor" sorusu. Aslında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir önceki faiz artırımının hemen ardından yüksek faize karşı açıklamaları ve yapılan 200 baz paunlık son faiz artırımının ardından da Naci Ağbal'ın görevine son vermesi önümüzde faiz artırımları değil tam aksine faiz indirimleri döneminin olduğu inancını yatırımcılar cephesinde güçlendirdi. 
Kavcıoğlu'nun köşe yazarlığını yaptığı Yeni Şafak'ta 9 Şubat'tayayınlanan yazısında, Türkiye'nin, dünyada likiditenin bol olduğu dönemlerde yıllarca yüksek faiz, düşük kur politikası uyguladığına vurgu yaparak, şu satırlara yer vermişti: "Sıcak para yatırıma değil yüksek faize geldi. Sıcak para ülkeden çıkarken de düşük kurdan TL'den dövize dönüp ülkeden çıktılar. Yüksek faiz, düşük kur politikasından kaybeden hep ülkemiz oldu..."

Yeni Başkan Şahap Kavcıoğlu, 2 Mart tarihinde Yeni Şafak Gazetesinde yayınlanan makalesinde de Merkez Bankası’na rezervlerle ilgili yöneltilen eleştirilere bankanın cevap vermemesini eleştirmişti.

Kavcıoğlu, kaleme aldığı yazıda şunları paylaşmıştı; “Geçen haftanın önemli konularından biri de muhalefet tarafından tekrar gündeme getirilen Merkez Bankası rezervlerinin neden eksiye düştüğü ve bu rezervlerin ne olduğu konusuydu. Aslında bu konunun TCMB tarafından açıklanması yararlı olurdu. Ancak TCMB’den bir açıklama gelmeyince, sanki bu konuşulan 130 milyar dolar bir yerlere uçtu gitti gibi algılanıyor. Tabii muhalefet de siyasi olarak bir şey bulmuş gibi bunu gündemde tutmaya çalışıyor...."

Kavcıoğlu, yazısının devamında döviz rezervlerine ilişkin bilgiler verirken, "İhtiyaç olduğunda rezervler kullanılmayacaksa ne zaman kullanılacak? Kovid-19 başlayınca Mart 2020’de bütün dünya ekonomileri durdu, çalışamaz hale geldi, üretimler aksadı, işsizlik arttı, fiyatlama davranışı anormalleşti, talep düştüğü halde kurlar spekülatif ataklarla yükseltilmeye çalışıldı. Eğer rezervler böyle zamanlarda kullanılmasaydı, USD/TL kuru ne olurdu? Enflasyon ya da faizler kaça yükselirdi?" görüşünü paylaşmıştı.

REUTERS: KAVCIOĞLU BUGÜN BANKA TEMSİLCİLERİYLE GÖRÜŞME PLANLADI
Reuters Haber Ajansı, konuya yakın iki kaynağa dayandırdığı haberinde Şahap Kavcıoğlu'nun göreve başlar başlamaz Pazar günü kamu ve özel sektör bankalarının temsilcileriyle bir onlie konferans yapmayı planladı. Görüşmede Kavcıoğlu'nun mevcut durumu değerlendireceği belirtildi.