Yeni yükselen alan: Chat-ticaret!

Yayınlama: 15.07.2021 14:50:00 Güncelleme: 15.07.2021 15:29:35

2019 yılında sadece 2.8 milyar dolarlık hacme sahip olan sohbet odası-ticareti, 2024 için tahminen 142 milyar dolara koşuyor!

Yeni yükselen alan: Chat-ticaret!
DERLEME: PARAMEVZU.COM

e-Ticaret devriminin başladığı günleri daha dün gibi hatırlıyoruz. Bu devrimle birlikte bir kitapçıyı bile (Amazon) dünyanın en büyük pazar yeri ve bir büyük veri merkezi haline getirdiğine de şahit olduk. Öte yandan hala "e-ticaret de neymiş, alışveriş dediğin fiziki mağazadan yapılır" diyeni de. Fakat bunu diyenlerin özellikle son iki yıldır Covid-19 pandemisi nedeniyle o çok güvendiği fiziksel mağazasının kapısına kilit vurup, nasıl e-ticarete dahil olmaya çalıştıklarını ve bu uğurda sanal pazar yerlerine ilk girenlerin çok üstünde maliyetlerle katılmak zorunda kaldıkları da ortada.
Pandemi süreci özellikle küçücük başlayan sanal pazar yerlerini unicornlar seviyesine çıkarıp örneğin Getir'i İngiltere, İtalya ve İspanya gibi dev Avrupa pazarlarına taşıyan, Hepsiburada'yı NASDAQ'ta halk arz edilen, Trendyol'u ise sektörün en büyüğü haline getirenbir sürece taşıdı. Bu üç örnek Türkiye'nin unicorn'ları olarak tarihe geçti.

Şimdi ise e-ticaret artık boyut değiştiriyor. Belki devrim değil ama bir inovasyon olarak yeni bir dijital pazar daha büyüyor.

2.8 MİLYAR KİŞİLİK DOĞRUDAN PAZAR
Dünyada 2.8 milyar kişi anlık mesajlaşma uygulamalarını kullanıyor. Çin'in WeChat'i, Facebook'un Messenger'ı, Apple'ın Business Chat'i gibi platformların geliştirdikleri yapay zekalı botlar, işletmelerin müşterileriyle buluşmasına aracılık ediyor.
Bu hızla yükselen pazara yeni bir isim de verilmiş: c-ticaret. Yani chat-ticaret. Chat uygulamalarındaki yapay zekalı botlar, internetten alışveriş yapmak isteyen müşterilere aradıkları ürünlere göz atıp bulmalarında, bir alışveriş sepetine almalarında, satın alma işlemini gerçekleştirmelerinde ve hatta teslimat bilgilerini izlemelerinde yardımcı oluyor.



DÜNYA DEVLERİ ÇOKTAN AYAK UYDURDU
En önemli avantajları ise hızlı, kullanışlı ve daha da önemlisi internet hızınız çok zayıf olsa bile çalışan bir ticaret modeli.
Örneğin 2017 yılında Lego tarafından devreye alınan alışveriş robotu Ralph, Facebook Messenger üzerinden çalışarak kararsız lego müşterilerine neyi alabilecekleri konusunda yardımcı olarak bu alandaki ilk ve en başarılı örneklerden birini ortaya koydu.
Daha sonra bunu, Ikea, Sephora, Walmart, Coca-Cola gibi dev firmalar da izledi.

5 YILDA YÜZDE 5000 BÜYÜME BEKLENTİSİ
Insider Intelligence'ın tahminlerine göre 2019 yılında sohbet ticareti (chat-ticaret) aracılığıyla yapılan alışveriş hacmi 2.8 milyar dolar seviyesindeyken bu rakamın 2024'e kadar 142 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Yani 5 yılda yüzde 4971 büyüme!

Alın size bir başka ilginç istatistik. Dünya çapındaki internet kullanıcılarının yaklaşık yüzde 40'ı sanal aracılar yerine sohbet robotlarıyla etkileşime girmeyi tercih ediyor. Sebebi ise aslında çok basit. Artık günümüzde, hele de pandemi döneminin ardından, insanlar bankacılıktan, günlük gıda alışverişine kadar her konuda 7/24 kesintisiz destek hizmeti almayı bekliyor. Diğer örneklerin aksine yapay zekalı botların ne akşam paydosu ne de hafta sonu tatili yok. Hal böyle olunca bu pazar baş döndüren bir hızla büyüyor.

YENİ PAZARIN YARATTIĞI YENİ PAZAR
2019'da Microsoft, farklı firmaların kendi sohbet robotlarını geliştirmelerine izin veren bir hizmet yayınladı. Firmalara, sohbet robotları aracılığıyla idari görevleri hafifletmek için gereken araçları vermek, Microsoft'un sağlık hizmetleri pazarında en üst sıralarda yer almasını sağladı. Sağlık hizmeti yöneticisi görevlerinin yüzde 73'e kadarının yapay zeka tarafından otomatikleştirilebileceği ve sohbet robotlarının benimsenmesinin sağlık, bankacılık ve perakende sektörlerine 2023 yılına kadar yılda 11 milyar dolar tasarruf sağlayabileceği tahmin ediliyor.

Bu pazar bu hızda büyümeye başlayınca haliyle yan teknolojilerine yönelik yeni pazarlar da oluşmaya başlamış oldu.
Bunun en sıcak örneği ise sohbet işlevselliği sağlayan yazılımlar: Yalo, işletmelerin WhatsApp gibi (müşterilerin işletme hesaplarıyla günde 175 milyon mesaj alışverişi yaptığı) mesajlaşma platformlarına katılmasına yardımcı olmak için 100 milyon dolardan fazla para topladı.